Μήπως έφτασε η ώρα ο έλεγχος των iCloud backups να περάσει αποκλειστικά και μόνο στους χρήστες τους;

Μήπως έφτασε η ώρα ο έλεγχος των iCloud backups να περάσει αποκλειστικά και μόνο στους χρήστες τους;
ired.gr

Παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο "Fix it already!" έχει ξεκινήσει το Electronic Frontier Foundation (EFF), μέσω της οποίας παροτρύνει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να προχωρήσουν στην άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής στα προϊόντα τους.

Στην περίπτωση της Apple, ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 1990 στην Καλιφόρνια, με στόχο την προάσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών σε παγκόσμια κλίμακα, ζητά την κρυπτογράφηση των iCloud backups, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά μονάχα οι χρήστες της υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης: Τα πολλαπλά οφέλη (εκτός iPhone) που θα έχει η Apple όταν υποστηρίξει το 5G

Φυσικά, τα δεδομένα που γίνονται backup στο iCloud είναι μεν κρυπτογραφημένα, ωστόσο μπορεί να έχει και η Apple πρόσβαση σε αυτά. "Με τον τρόπο αυτό, τα αντίγραφα ασφαλείας καθίστανται ευάλωτα σε κυβερνητικά αιτήματα, hacking τρίτων και αποκαλύπτονται στους υπαλλήλους της Apple", επισημαίνει το EFF.

Αντίθετα, τα δεδομένα που βρίσκονται σε ένα προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης iPhone είναι κρυπτογραφημένα, με συνέπεια μονάχα ο χρήστης της συσκευής να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Και υπάρχουν δυο πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι οποίες περιγράφουν απόλυτα όλα όσα σας έχουμε αναφέρει παραπάνω. Στη μια, η Apple δεν είχε τρόπο να αποκαλύψει τα περιεχόμενα ενός iPhone, που βρισκόταν στην κατοχή ενός εγκληματία στο Σαν Μπερναντίνο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το αίτημα του FBI, καθώς οι συγκεκριμένες πληροφορίες προστατεύονταν με passcode, που γνώριζε μονάχα ο ιδιοκτήτης. Στην άλλη περίπτωση, ωστόσο, η Apple μπόρεσε να δώσει στοιχεία από τον iCloud λογαριασμό του πολιτικού συμβούλου Ρότζερ Στόουν σε ερευνητές, καθώς είχε τα "κλειδιά" για να τα αποκρυπτογραφήσει μέσα από τους σέρβερ της. Σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά βρίσκονταν μονάχα στη συσκευή του Στόουν, τότε η Apple θα ήταν ανήμπορη να κάνει το παραμικρό.

Πέρσι το φθινόπωρο, η Διευθύνων Σύμβουλος της Apple επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Apple διατηρεί "κλειδιά" για την αποκρυπτογράφηση των backups του iCloud. "Οι χρήστες μας κι εμείς διαθέτουμε από ένα κλειδί. Ενεργούμε με αυτό τον τρόπο, επειδή ορισμένοι χρήστες χάνουν ή ξεχνούν ποιο είναι το κλειδί αυτό και στη συνέχεια ζητούν τη βοήθειά μας για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα τους" είχε αναφέρει σε συνέντευξη σε γερμανικό μέσο. Η εξήγηση μοιάζει ικανοποιητική σε πρώτη φάση, αν και ο Cook ανέφερε πως η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Καθολική - σχεδόν - η υιοθέτηση του iOS 12 από χρήστες iPhone και iPad

Για το EFF, το μέλλον... είναι ήδη εδώ και ζητά από την Apple να αφήσει τους χρήστες να αποφασίσουν εκείνοι για την ασφάλεια και την κρυπτογράφηση των iCloud backups τους, έχοντας μονάχα εκείνοι το απαραίτητο κλειδί.

Πέραν της Apple, ο ΜΚΟ έχει απευθύνει παρόμοια αιτήματα και σε άλλες εταιρείες, όπως το Facebook, η Google, το Twitter και η Microsoft.