Η Apple αφαίρεσε εφαρμογές που δεν συμμορφώθηκαν με τον κανόνα περί "Spamming"

Η Apple αφαίρεσε εφαρμογές που δεν συμμορφώθηκαν με τον κανόνα περί "Spamming"
ired.gr

Ένα νέο θέμα που σχετίζεται με το App Store και τους όρους λειτουργίας του, αποκαλύπτει το TechCrunch και αυτό σχετίζεται με τις "διπλές" εφαρμογές που "ανεβάζουν" εταιρείες και προγραμματιστές στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της Apple.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το τεχνολογικό website, εντόπισε αρκετές εφαρμογές με... μηδενικές (σχεδόν) διαφορές μεταξύ τους, σε μια κίνηση που κάνουν ορισμένες εταιρείες κόντρα στους κανόνες που έχει θεσπίσει η Apple για το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Διαβάστε επίσης: iOS εφαρμογές στέλνουν κρυφά στο Facebook προσωπικά δεδομένα χρηστών...

Οι Οδηγίες Αναθεώρησης του App Store αποτελούνται από λεπτομερείς κανόνες που καθορίζουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι εταιρείες και οι developers. Και ένας κανόνας με τίτλο "Spam" είναι ξεκάθαρος, αναφέροντας, μέσες άκρες, πως "απαγορεύεται η δημιουργία πολλαπλών αναγνωριστικών IDs για την ίδια εφαρμογή. Αν η εφαρμογή έχει διαφορετικές εκδόσεις για συγκεκριμένες τοποθεσίες, αθλητικές ομάδες, πανεπιστήμια κλπ., τότε απαιτείται η υποβολή μιας ενιαίας εφαρμογής και η παροχή παραλλαγών, μέσω αγορών εντός της εφαρμογής. Το spamming του καταστήματος μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση developers από το Πρόγραμμα Προγραμματιστών".

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία του App Store, αυτή των VoIP εφαρμογών, που επιτρέπουν στον χρήστη να λάβει έναν δεύτερο τηλεφωνικό αριθμό και να προχωρά μέσω αυτού στην αποστολή και λήψη κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων. Από την έρευνα, προέκυψε πως αρκετές εταιρείες έχουν προχωρήσει, ξεκάθαρα, στην υποβολή πολλαπλών εκδόσεων της ίδιας εφαρμογής, αλλάζοντας μονάχα το όνομα και τα εικονίδια! Τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής παραμένουν ίδια.

Η περίπτωση της TextMe

Η χαρακτηριστική περίπτωση που περιγράφεται, είναι αυτή της εταιρείας TextMe, η οποία είχε "ανεβασμένες" τρεις εφαρμογές στο App Store: τις TextMe Up, TextMe και FreeTone, οι οποίες συγκέντρωναν ευρεία αποδοχή από το κοινό.

Κι ενώ η περιγραφή της κάθε εφαρμογής είναι ελαφρά διαφοροποιημένη, τα screenshots που χρησιμοποιούνται για την καθεμιά, είναι τα ίδια! Όταν ζητήθηκε η θέση της TextMe γι' αυτό, ανέφερε πως "οι εφαρμογές της έχουν διαφορετική στόχευση στο μάρκετινγκ. Μοιράζονται μεν την ίδια βάση κώδικα, ωστόσο η εταιρεία μπορεί να ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί κάποια χαρακτηριστικά για να τις διαφοροποιήσει. Η Apple δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ μαζί μας για τον σκοπό αυτό, δεν μας έχει πει ποτέ πως παρουσιάζουμε ακριβή αντίγραφα της ίδιας εφαρμογής".

Η Apple αφαίρεσε εφαρμογές

Η Apple, πάντως, αντέδρασε άμεσα στην παραπάνω έρευνα και λίγες ώρες αργότερα προχώρησε στη μετακίνηση των TextMe Up, TextMe και FreeTone από το App Store, θεωρώντας προφανώς πως παραβιάζεται ο όρος της περί "διπλών" εφαρμογών. Με τον ίδια τρόπο, κινήθηκε για εφαρμογές της Appverse, Dingtone και BinaryPattern and Flexible Numbers, οι οποίες σχετίζονταν με τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα.

Στην πραγματικότητα, οι παραπάνω εταιρείες να μην έκαναν κάτι ακραίο. Απλά, εκμεταλλεύτηκαν την... αβλεψία της Apple και δημιούργησαν ευκαιρίες να "τραβήξουν" περισσότερο κόσμο, επιλέγοντας διαφορετικά ονόματα, keywords και κατηγορίες για την ίδια, ουσιαστικά, εφαρμογή. Ωστόσο, η απαγόρευση ύπαρξης εφαρμογών - κλώνων στο κατάστημά της είναι σαφής και θα ήταν άδικο για προγραμματιστές που βαδίζουν "με το γράμμα του νόμου", να μην... αποκατασταθεί η τάξη. Πάντως, η Apple έχει αρκετή δουλειά να κάνει, ακόμα, σε αυτό το κομμάτι, καθώς τέτοιου τύπου εφαρμογές υπάρχουν και σε άλλες κατηγορίες, πέραν του VoIP...