iOS εφαρμογές στέλνουν κρυφά στο Facebook προσωπικά δεδομένα χρηστών...

iOS εφαρμογές στέλνουν κρυφά στο Facebook προσωπικά δεδομένα χρηστών...
ired.gr

Ακόμα κι αν ήθελε να το κρατήσει κρυφό, πλέον έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο (με τις τόσες διαρροές και τα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών), πως το Facebook συλλέγει πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων από τους χρήστες του. Ωστόσο, το στοιχείο που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση αφορά στο πόσο λεπτομερή και σχετικά με τη δραστηριότητα των χρηστών, είναι τα δεδομένα που συλλέγονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, υπάρχουν εφαρμογές που διατίθενται μέσω του App Store στις iOS συσκευές (iPhone και iPad), οι οποίες βρίσκονται σε... ανοιχτή γραμμή με το Facebook και παρέχουν στοιχεία των χρηστών τους τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις, οι χρήστες δεν ενημερώνονται ποτέ γι' αυτό!

Διαβάστε επίσης: Bug στο Safari ευνοεί τα... Fake News: Δείτε πώς λειτουργεί!

Χαρακτηριστική, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η περίπτωση της εφαρμογής Instant Heart Rate: HR Monitor, που αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές μέτρησης καρδιακού ρυθμού στο iOS. Σύμφωνα με το τεστ που πραγματοποίησε η Wall Street Journal, διαπίστωσε πως η εφαρμογή στέλνει στο Facebook τα δεδομένα για τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μέτρησης! Επίσης, η εφαρμογή Flo Period & Ovulation Tracker, η οποία έχει 25 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ενημερώνει το Facebook πότε μια γυναίκα χρήστης έχει περίοδο ή σκοπεύει να μείνει έγκυος! Και να φανταστείτε πως η συγκεκριμένη εφαρμογή αναφέρει στην πολιτική απορρήτου της πως δεν διαμοιράζεται τέτοιου είδους ευαίσθητα δεδομένα... Στην πράξη, αποδεικνύεται πως πράττει ακριβώς το αντίθετο!

Πολλές από αυτές τις εφαρμογές στέλνουν τα συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα χωρίς "οποιαδήποτε εμφανή ή συγκεκριμένη προηγούμενη ενημέρωση", σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποίησε η The Wall Street Journal. Επιπλέον, το Facebook συλλέγει δεδομένα από εφαρμογές, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται κάποιος Facebook λογαριασμός για να πραγματοποιηθεί σύνδεση στην εφαρμογή ή ακόμα κι αν ο χρήστης δεν είναι μέλος του social δικτύου!

Κατόπιν, οι εφαρμογές μοιράζονται αυτά τα δεδομένα για να αξιοποιήσουν τα εργαλεία ανάλυσης του Facebook, που τους επιτρέπουν να στοχεύουν ,τους χρήστες τους με μεγαλύτερη ακρίβεια στις διαφημίσεις που θα τους προβάλλουν.

Η Apple, από την πλευρά της, δεν απαιτεί από τις εφαρμογές να αποκαλύπτουν όλους τους συνεργάτες με τους οποίους μοιράζονται δεδομένα και ενώ ορισμένες προσωπικές πληροφορίες μπορούν να μπλοκαριστούν, όπως οι επαφές ή η τοποθεσία, υπάρχουν πιο ευαίσθητα δεδομένα, όπως τα στοιχεία υγείας και φυσικής κατάστασης, τα οποία μπορούν εύκολα να διαμοιραστούν, καθώς δεν υπάρχει σχετική επιλογή για απενεργοποίηση αυτού του τύπου διαμοιρασμού!

Οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν τη στοχευμένη διαφήμιση του Facebook, αλλά δεν έχουν κανένα τρόπο να εμποδίσουν τις εφαρμογές να στέλνουν κρυφά στο Facebook τα δεδομένα που συλλέγουν.

Τι υποστηρίζει το Facebook

Από την πλευρά του, το Facebook υποστήριξε ότι ορισμένες από τις διαμοιρασμένες πληροφορίες, που αποκάλυψε η The Wall Street Journal, παραβιάζουν τους επιχειρησιακούς του όρους και ζήτησε από αυτές τις εφαρμογές να σταματήσουν να τις στέλνουν, καθώς θεωρούνται "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα".

Σημειώνεται πως, τουλάχιστον 11 από τις 70 εφαρμογές που δοκιμάστηκαν από την Wall Street Journal αποστέλλουν ευαίσθητα δεδομένα χρήστη στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων έξι από τις 15 κορυφαίες εφαρμογές υγείας και φυσικής κατάστασης. Αν, λοιπόν, δεν αισθάνεστε άνετα με αυτές τις ενέργειες, δείξτε λίγη προσοχή...