Bug στο Safari ευνοεί τα... Fake News: Δείτε πώς λειτουργεί!

Bug στο Safari ευνοεί τα... Fake News: Δείτε πώς λειτουργεί!
ired.gr

Υπέρμαχοι των Fake News δεν ήμασταν ποτέ, το αντίθετο μάλιστα. Τα αποδοκιμάζουμε με κάθε ευκαιρία, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες, και προσπαθούμε πάντα να φιλτράρουμε όσα διαβάζουμε, για να τα αποφεύγουμε.

Ωστόσο, ενδέχεται να μην γνωρίζετε πως υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στο Safari του iOS (προφανώς bug), το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε ή να γράψετε μια φράση, να την ενσωματώσετε σαν επικεφαλίδα σε ένα link μιας ιστοσελίδας και να το στείλετε μέσω των Μηνυμάτων σε έναν φίλο σας, χρησιμοποιώντας την επιλογή της Κοινής Χρήσης. Αν έχετε διάθεση για... πλάκα και μόνον, τότε το συγκεκριμένο bug μπορεί να προσφέρει... άπλετο γέλιο, όταν παρατηρήσετε πως ο αποδέκτης του μηνύματος έχει ξεγελαστεί, έχει πιστέψει αυτό που έχει διαβάσει και έχει αντιδράσει με έκπληξη!

Όπως φαίνεται, το χαρακτηριστικό αφορά στην Επιλογή κειμένου και στο χαρακτηριστικό Κοινής Χρήσης και επηρεάζει την λειτουργία Αναζήτησης στα websites, μέσω του Safari. Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη και θα σας περιγράψουμε παρακάτω τα βήματα για να διαπιστώσετε κι εσείς το σφάλμα. Πάμε λοιπόν.

Πώς λειτουργεί το bug 

Πηγαίνετε σε ένα website που περιλαμβάνει την επιλογή Αναζήτηση (Search) σε εμφανές σημείο. Στην περίπτωσή μας, επιλέξαμε το ired.gr. Στο πλαίσιο της Αναζήτησης, πληκτρολογήστε τη φράση που θέλετε και μόλις την ολοκληρώσετε, πιέστε ελαφρά πάνω της, για να εμφανιστούν οι επιλογές Επιλογή και Επιλογή Όλων. Τσεκάρετε την Επιλογή Όλων.

Φέρτε το iPhone σας σε landscape προσανατολισμό και σύρετε ελαφρά προς τα κάτω από το κέντρο της οθόνης, για να εμφανιστεί στο πάνω μέρος το πλαίσιο του Safari για την αναζήτηση ιστοσελίδας. Δεξιά από το πλαίσιο, το πρώτο εικονίδιο που θα δείτε και θα πατήσετε είναι αυτό της Κοινής Χρήσης.

Επιλέξτε την εφαρμογή Μηνύματα (Messages), διαλέξτε τον φίλο σας στον οποίο θέλετε να κάνετε την πλάκα σας, στείλτε του το μήνυμα και περιμένετε να διαβάσετε την αντίδρασή του!

Το link που θα αντικρίσει ο αποδέκτης, δεν θα φαίνεται σε καμία περίπτωση πως πρόκειται για... Fake News (iPhone με... 7 κάμερες δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δούμε μέσα στο 2019, όπως αναφέρεται στον τίτλο του link!), καθώς η φράση που έχετε δημιουργήσει και επιλέξει, έχει ενσωματωθεί στο περιεχόμενο του συνδέσμου, εκμεταλλευόμενη το rich text χαρακτηριστικό των Μηνυμάτων. Ακολούθως, αν ο αποδέκτης πατήσει πάνω στο link, θα οδηγηθεί στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας και δεν θα κατευθυνθεί σε κανένα άρθρο με τον τίτλο που αναφέρεται στο link! 

Φυσικά, σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειώσουμε πως το άτομο στο οποίο θα επιλέξετε να στείλετε το μήνυμά σας, πρέπει να διαθέτει επίσης ένα iPhone ή ένα iPad. Το... τρικάκι αυτό δεν θα βρει ανταπόκριση σε συσκευή Android ή σε υπολογιστή Mac. Επιπλέον, το bug λειτούργησε σε όσα sites καταφέραμε να το δοκιμάσουμε, αλλά δεν αποκλείουμε το γεγονός να μην "πιάνει" σε κάποια άλλα. 

Και η... ασφαλής λειτουργία

Από εκεί και πέρα, βέβαια, μπορείτε να αξιοποιήσετε το χαρακτηριστικό αυτό για να τονίσετε, απλά, μια φράση μέσα από μια ιστοσελίδα και να την στείλετε άμεσα σε έναν φίλο σας, μέσω της Κοινλής Χρήσης για να τον ενημερώσετε σχετικά.

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να βρείτε τη φράση μέσα στο website, να την επιλέξετε, με τον τρόπο που σας αναφέραμε παραπάνω, να την στείλετε με Μήνυμα (μέσω Κοινής Χρήσης) και τότε θα τη δείτε να έχει προστεθεί σαν επικεφαλίδα στο link του website από το οποίο την πήρατε.

Σε αυτή την περίπτωση, το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν θέλετε να υπερτονίσετε σημεία σε ένα ενημερωτικό site ή blog, ωστόσο προσέξτε γιατί... τα Fake News παραμονεύουν!