Ποια είναι η μεγάλη αλλαγή που μπορεί να δούμε στα Mac από το 2020

Ποια είναι η μεγάλη αλλαγή που μπορεί να δούμε στα Mac από το 2020
ired.gr

Η εδώ και καιρό φημολογούμενη αλλαγή στρατηγικής της Apple στο κομμάτι των chip επεξεργαστών των Mac και η έναρξη χρήσης κι ενσωμάτωσης επεξεργαστών σειράς A και στους προσωπικούς της υπολογιστές (μετά από τα iPhone και τα iPad), φαίνεται πως δεν απέχει πολύ, χρονικά. Κι αυτό το επιβεβαίωσε ο βασικός προμηθευτής της Apple, η Intel.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μάζεψε και επεξεργάστηκε η επιχειρηματική ιστοσελίδα Axios, υψηλόβαθμα στελέχη της Intel, δήλωσαν εμπιστευτικά πως "αναμένουν μια τέτοια κίνηση μέσα στο επόμενο έτος". Κοινώς, μέσα στο 2020. Σαν πρόσθετη απόδειξη σε αυτή την πληροφορία, αποτελούν οι πρόσφατες διαρροές για την ανάπτυξη του "Project Marzipan" (ανάπτυξη κοινών εφαρμογών για όλα τα λειτουργικά συστήματα της Apple).

Διαβάστε επίσης: Apple: Πώς σκέφτεται να λύσει το πρόβλημα της σκόνης στα πληκτρολόγια των MacBook Air

Στο πρόσφατο παρελθόν, η Apple έχει αποδείξει δυο φορές την επιθυμία της να στραφεί σε νέες αρχιτεκτονικές υλικού στο Mac. Η πρώτη ήταν με τη μετατόπιση από τους επεξεργαστές της σειράς 68000 σε αυτούς της PowerPC και η δεύτερη με τη μετατόπιση από την PowerPC στην Intel.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, η οποιαδήποτε νέα μετατόπιση σε δικούς της επεξεργαστές δεν θα είναι άμεση για την Apple και δεν θα καλύψει συνολικά ολόκληρη τη σειρά των προϊόντων της. Πιθανότατα θα ξεκινήσει από τα low-end προϊόντα της Apple, όπως το MacBook και ενδεχομένως το Mac mini.

Οι διαρροές και η φημολογία για τη μετατόπιση στο κομμάτι των επεξεργαστών των Mac, προέκυψαν πριν αποκαλυφθεί το "Project Marzipan", με τις βιομηχανικές πηγές να αναφέρουν από τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι η Apple προσπάθησε ενεργά να μειώσει την εξάρτηση από την Intel σε σχέση με το MacBook ή το MacBook Pro. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η Apple έψαχνε τρόπο να ενισχύσει την αξιοποίηση των επεξεργαστών ARM, όπως η σειρά A των chips που βρίσκονται στο iPad και το iPhone, για τα μελλοντικά μοντέλα των υπολογιστών της.

Διαβάστε επίσης: Δύσκολη χρονιά το 2018 για τα Mac...

Από τότε που διέρρευσε η παραπάνω πληροφορία, μέσα από την προμηθευτική αλυσίδα της Apple, ο αναλυτής Ming-Chi Kuo ανέφερε ότι η μετατόπιση αναμένεται το 2020 ή το 2021. Πέραν αυτού, έχει γίνει κουβέντα επίσης και για το "Project Kalamata", που μπορεί να ενσωματώσει οθόνη αφής, υποδοχή κάρτας SIM, GPS, πυξίδα και ένα αδιάβροχο περίβλημα στα μελλοντικά Mac.

Και όταν αυτές οι φήμες βρίσκονταν σε... πλήρη ανάπτυξη, η Apple λάνσαρε τον επεξεργαστή A11 Bionic, οι ταχύτητες του οποίου ήταν πολύ κοντά σε αυτές του i7 MacBokk Pro του 2017 σε επίπεδο single core και σε αυτές του MacBook Pro με οθόνη Retina του 2012, σε επίπεδο multi core. Φυσικά, ακολούθησε κι ο A12 με τις μετρήσεις που έγιναν, να τον φέρνουν δίπλα στους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε notebooks και άλλους υπολογιστές.