Το τραβάει κι άλλο η Qualcomm: Ζητά απαγόρευση εισαγωγής iPhone στις ΗΠΑ

Το τραβάει κι άλλο η Qualcomm: Ζητά απαγόρευση εισαγωγής iPhone στις ΗΠΑ
ired.gr

Πίεση στις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές να αντιστρέψουν την απόφαση ενός δικαστή και να απαγορεύσουν την εισαγωγή ορισμένων iPhones στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ξεκινήσει να ασκεί η Qualcomm, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας διαμάχης για θέματα πατεντών, που διατηρεί με την Apple.

Διαβάστε επίσης: Η νέα Apple κάνει σιγά - σιγά την εμφάνισή της...

Η Qualcomm επιδιώκει τη συγκεκριμένη απαγόρευση με την ελπίδα ότι θα "λυγίσει" τις αντιστάσεις της Apple και θα καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση, πριν την έναρξη της μεγάλης δίκης που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Qualcomm επιχείρησε να ασκήσει πιέσεις στην Apple με άλλες, μικρότερες νομικές προκλήσεις τους προηγούμενους μήνες και κέρδισε ορισμένες απαγορεύσεις για την πώληση iPhone στην Κίνα και τη Γερμανία, τις οποίες όμως το Κουπερτίνο αντιμετώπισε με αναβαθμίσεις λογισμικού και hardware.

Οποιαδήποτε πιθανή απαγόρευση των εισαγωγών iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσε να έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς η Apple αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες και για πρώτη φορά ότι βρήκε μια λύση λογισμικού, με την οποία θα αποτρέψει την παραβίαση ενός από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Qualcomm. Η Apple ζήτησε από τους ρυθμιστικούς φορείς των ΗΠΑ να της δώσουν έξι μήνες προθεσμία για να προχωρήσει στις σχετικές εργασίες αποκατάστασης.

Σημειώνεται πως η Qualcomm κατέθεσε αγωγή εναντίον της Apple στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ITC) των Ηνωμένων Πολιτειών το 2017, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα iPhones παραβίασαν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της, ώστε να ωφεληθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά, χωρίς να εξαντλούν τις μπαταρίες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Qualcomm ζήτησε εμπάργκο σε ορισμένα παλαιότερα μοντέλα iPhone που χρησιμοποιούσαν chip της Intel Corp.

Διαβάστε επίσης: Με μόντεμ Qualcomm επιστρέφουν τα iPhone 8 και iPhone 7 στη Γερμανία

Τον περσινό Σεπτέμβριο, ένας διοικητικός δικαστής της ITC, διαπίστωσε ότι η Apple είχε παραβιάσει μεν ένα από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Qualcomm, αλλά αρνήθηκε να εκδώσει την απαγόρευση, που ζητούσε η εταιρεία ανάπτυξης chips. Σύμφωνα με το αιτιολογικό του, η απαγόρευση διάθεσης iPhones με chip της Intel, θα καθιστούσε... μονοπώλιο την Qualcomm στην αγορά των ΗΠΑ και στο κομμάτι των modem chips.