Πώς σκοπεύει η Apple να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των προγραμματιστών εφαρμογών

Πώς σκοπεύει η Apple να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των προγραμματιστών εφαρμογών
ired.gr

Η Apple μοιάζει διατεθειμένη να διευκολύνει τη ζωή των προγραμματιστών και να τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτύσσουν κοινές εφαρμογές που θα λειτουργούν ταυτόχρονα σε iPhone, iPad και Mac.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο τελικός στόχος της πολυεπίπεδης αυτής πρωτοβουλίας της εταιρείας, που φέρει την κωδική ονομασία "Marzipan", είναι μέχρι το 2021 να προσφέρει τη δυνατότητα και τα εργαλεία στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν μια εφαρμογή τη φορά, η οποία θα είναι λειτουργική σε iPhone, iPad και Mac. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προκύψει η δημιουργία νέου λογισμικού και η αύξηση στη χρησιμότητα των gadgets της Apple.

Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκε χακάρισμα σε δημοφιλείς εφαρμογές του App Store!

Σύμφωνα με το θέμα του Bloomberg, η Apple σκοπεύει να επιτρέψει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του iPad στο Mac, αξιοποιώντας ένα νέο κιτ ανάπτυξης λογισμικού, το οποίο η εταιρεία θα παρουσιάσει τον προσεχή Ιούνιο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC). Σημειώνεται πως η Apple έδωσε μια... γεύση του σχεδίου της για τις εφαρμογές, σε σχετική προεπισκόπηση στο περσινό Συνέδριο Προγραμματιστών, χωρίς όμως να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα το αναπτύξει.

Σε τυπικό επίπεδο, η Apple θα παρουσιάσει μια προεπισκόπηση των επόμενων μεγάλων εκδόσεων των λειτουργικών συστημάτων, iOS και macOS στο WWDC του Ιουνίου, με beta εκδόσεις να είναι διαθέσιμες σε προγραμματιστές και κοινό μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε κι αναμένεται η επίσημη κυκλοφορία των τελικών εκδόσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει λογική η εταιρεία να κυκλοφορήσει το ειδικό κιτ ανάπτυξης των κοινών εφαρμογών, ώστε να ξεκινήσουν και οι δοκιμαστικές εκδόσεις.

Οι προγραμματιστές θα πρέπει ακόμα να υποβάλουν ξεχωριστές εκδόσεις της εφαρμογής στα iOS και Mac App Stores της Apple, αλλά με το νέο κιτ δεν θα χρειάζεται να γράψουν τον υποκείμενο κώδικα λογισμικού δύο φορές. Οι πηγές αναφέρουν πως το 2020, η Apple σχεδιάζει να επεκτείνει το κιτ έτσι ώστε οι εφαρμογές για iPhone να μπορούν να μετατραπούν σε εφαρμογές Mac με τον ίδιο τρόπο.

Το project "Marzipan" θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στον οδικό χάρτη της Apple, αν και τα σχέδια της εταιρείας είναι πάντα "ρευστά" και θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ανά πάσα χρονική στιγμή, πριν τις τελικές ανακοινώσεις και κυκλοφορίες.

Διαβάστε επίσης: Η Apple προειδοποιεί τις iOS εφαρμογές που χρησιμοποιούν το screen recording...

Όταν η ιδέα των καθολικών εφαρμογών ξεκίνησε να ακούγεται για πρώτη φορά το 2017 και θεωρούνταν προάγγελος των σχεδίων της Apple για τη δημιουργία ενός ενιαίου λειτουργικού συστήματος για όλες τις συσκευές της. Οι συγκεκριμένες φήμες δεν είχαν ιδιαίτερη βάση, όπως αποδείχτηκε, με την ίδια την Apple να επισημαίνει πως δεν σκοπεύει να συνδυάσει τα iOS και macOS σε ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρουμε εκ νέου πως η Apple σχεδιάζει, με βάση τις διαρροές, να πραγματοποιήσει την ετήσια διάσκεψη προγραμματιστών (WWDC) από τις 3 Ιουνίου έως τις 7 Ιουνίου στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.