Καταργείται το κουμπί Βack στην επερχόμενη έκδοση του Android;

Καταργείται το κουμπί Βack στην επερχόμενη έκδοση του Android;
ired.gr

Με την κυκλοφορία του iPhone X, η Αpple αφαίρεσε το πολυαγαπημένο κουμπί Home από τα κινητά της, κάτι το οποίο ακολούθησαν και άλλες εταιρίες, βάζοντας η κάθε μία διαφορετικά gestures, προκειμένου να δώσουν στους χρήστες τους έναν τρόπο τον οποίο θεωρούν αυτοί ως καταλληλότερο, για να χειρίζονται την συσκευή τους μετά την συγκεκριμένη αλλαγή, η οποία είναι, ομολογουμένως μεγάλη.

Κάποια εξ’αυτών βρήκαν πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό, σαν αυτά των ΟnePlus και Χiaomi, κυρίως για την ευχρηστία τους, αλλά και για τα εντυπωσιακά animations τους, ενώ κάποια άλλα, όπως το Αndroid Pie της Google δέχθηκαν ανάμεικτες κριτικές. Τον περασμένο μήνα, όπως συνέβη και με το Pie και τη “διάρρευση” των νέων του λειτουργιών, έγινε άλλη μία για το επερχόμενο Android Q.

Φυσικά, ενώ τίποτα από τα παρακάτω δεν είναι επιβεβαιωμένο και σίγουρο, είναι όλα βασισμένα σε πληροφορίες βασισμένες σε μία έκδοση του Αndroid Q στο στάδιο της παραγωγής. Αυτό σημαίνει πως, κατά πάσα πιθανότητα, το dark mode και οι ανανεωμένες επιλογές ιδιωτικότητας και permissions για κάθε εφαρμογή, τα οποία έχουν ήδη αποκαλυφθεί, θα βρίσκονται και στην τελική έκδοση.

Διαβάστε επίσης: Η νέα Apple κάνει σιγά - σιγά την εμφάνισή της...

Τι αλλάζει, όμως, στα gestures?

Οι δύο μεγαλύτερες αλλαγές, είναι πως το back button αντικαθίσταται με ένα gesture, παρόμοιο με αυτό των iPhone, καθώς και η διαφορά στο animation της εναλλαγής των ανοιχτών εφαρμογών.

Η σημαντική διαφορά βρίσκεται, προφανώς, στο back button, από τη στιγμή που όλοι οι χρήστες Αndroid λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια με αυτή τη λογική. Πλέον, λοιπόν, σύμφωνα με την έκδοση που κυκλοφόρησε, οι χρήστες θα μετακινούν το κουμπί “pill” που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης, και ουσιαστικά λειτουργεί πλέον σαν home button, προς τα αριστερά, και θα πηγαίνουν στην πίσω σελίδα απ’αυτή που βρίσκονταν.

Επιπροσθέτως, στο νέο Android Q, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να αλλάξει και το animation της μετάβασης μεταξύ των εφαρμογών που είναι ανοιχτές, θυμίζοντας και πάλι το αντίστοιχο animation των iPhone. Κάνοντας την ίδια κίνηση με το back, αλλά αυτή τη φορά προς τα δεξιά, μπορείτε να δείτε την προηγούμενη εφαρμογή από αυτή που χρησιμοποιούσατε, ενώ αν βρίσκεστε στον launcher, μπορείτε να δείτε όλες σας τις ανοιχτές εφαρμογές, με μία συνεχόμενη κίνηση.

Διαβάστε επίσης: Mobile World Congress 2019: Τι να περιμένετε;

Παρ’ότι η διαφορά στα animations των ανοιχτών εφαρμογών δεν είναι κάτι παραπάνω από αισθητικές, η ενδεχόμενη κατάργηση του back button είναι κάτι αρκετά μεγάλο στο Αndroid, από τη στιγμή που μετά από τόσα χρόνια ήταν ακόμη εκεί, και ήταν, λίγο - πολύ, ένα από τα σήματα κατατεθέν του λειτουργικού, που το διαχώριζε από το iOS.

Μένει να δούμε αν, εν τέλει, θα περάσει και στην τελική κυκλοφορία αυτή η αλλαγή, και πως θα αντιμετωπιστεί από χρήστες και των δύο λειτουργικών…