Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Huawei πως προσπάθησε να αποσπάσει μυστικά (και) για το Apple Watch!

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Huawei πως προσπάθησε να αποσπάσει μυστικά (και) για το Apple Watch!
ired.gr

Πριν από μερικές εβδομάδες, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κοινοποίησε μια σειρά ποινικών κατηγοριών εναντίον της Huawei, για την παράνομη εξασφάλιση εμπορικών μυστικών, την εξαπάτηση τραπεζών και την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης να πράξει το έργο της.

Τις τελευταίες ώρες προέκυψαν περισσότερα στοιχεία από... Αμερική πλευρά, για τις τακτικές που κατηγορείται πως εφάρμοζε η κινέζικη τεχνολογική εταιρεία σε ότι αφορά την απόσπαση εμπορικών μυστικών, ορισμένες εκ των οποίων στόχευαν στην Apple!

Διαβάστε επίσης: Ξεκάθαρος ηγέτης στην αγορά των smartwatches το Apple Watch

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του The Information, ένας μηχανικός της Huawei, που ήταν υπεύθυνος για το project των Smartwatch, κατέγραφε τις ενέργειες ενός προμηθευτή που ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αισθητήρα καρδιακού ρυθμού του Apple Watch. Ο μηχανικός της Huawei φέρεται να κανόνισε μια συνάντηση μιας ομάδας ερευνητών της κινέζικης εταιρείας με εκπρόσωπο του προμηθευτή, κατά την οποία προσέφερε ένα αρκετά ελκυστικό συμβόλαιο για την κατασκευή του εξαρτήματος, ωστόσο αποδείχτηκε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιχείρησε να αποσπάσει στοιχεία για το Apple Watch! Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, για ένα διάστημα που ξεπέρασε τη μια ώρα, τα μέλη της ομάδας της Huawei ασκούσαν πίεση στον προμηθευτή για να μάθουν όσα περισσότερα μπορούσαν για τη συσκευή της Apple.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, σύμφωνα με την πλευρά των ΗΠΑ, αντικατοπτρίζει "μια σειρά αμφιλεγόμενων τακτικών" της Huawei για να αποσπάσει τεχνολογικά μυστικά από τους αντιπάλους της, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε προμηθευτές που έχουν έδρα την Κίνα. Από την πλευρά της, η Huawei υπερασπίζεται τη θέση της, αναφέροντας, μέσω εκπροσώπου, πως δεν έχει κάνει κάτι παράνομο: "Κατά τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης, οι υπάλληλοι της Huawei πρέπει να αναζητούν και να χρησιμοποιούν πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό και να σέβονται την πνευματική ιδιοκτησία τρίτων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της επιχειρηματικής συμπεριφοράς μας".

Με βάση το κατηγορητήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, η Huawei φέρεται ότι διαθέτει ένα επίσημο πρόγραμμα επιβράβευσης των υπαλλήλων για την συλλογή πληροφοριών, το οποίο περιλαμβάνει μπόνους, ανάλογα με την εμπιστευτική αξία των πληροφοριών που συλλέγονται. Το πρόγραμμα αυτό οδήγησε σε περιστατικά όπως αυτό με τον μηχανικό της Huawei και το Apple Watch, ενώ σε άλλο, η κινέζικη εταιρεία επιχείρησε να αντιγράψει ένα στοιχείο του MacBook Pro. Συγκεκριμένα, η Huawei δημιούργησε έναν connector για το MateBook Pro της, ο οποίος ήταν ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στο MacBook Pro της Apple από το 2016, επιτρέποντας στον μεντεσέ του υπολογιστή να είναι πιο λεπτός.

Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο ανθρωπιστικών οργανισμών η Apple και η Google

Απαντώντας στα παραπάνω, η Huawei ανέφερε στο The Information πως απαιτεί από τους προμηθευτές της να διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο δεοντολογίας και πως σε καμία περίπτωση δεν αναζητά πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες των ανταγωνιστών της.