Το Τwitter αποθηκεύει τα μηνύματα των χρηστών του ακόμη και μετά τη διαγραφή των λογαριασμών τους!

Το Τwitter αποθηκεύει τα μηνύματα των χρηστών του ακόμη και μετά τη διαγραφή των λογαριασμών τους!
ired.gr

Μεγάλο θέμα τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει η ιδιωτικότητα των χρηστών εφαρμογών του διαδικτύου, η αποθήκευση των δεδομένων του, το ιστορικό της δραστηριότητάς του, και λοιπά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πρακτική εισβολή στην ιδιωτικότητά του.

Με πολλούς αγώνες να συμβαίνουν μεταξύ εταιριών, χρηστών, δικηγόρων, και καθημερινά να εγείρονται νέα θέματα, άλλοι νόμοι, διάφορα πλαίσια στα οποία εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, όλες, βέβαια, προς μια κοινή κατεύθυνση για κάθε πλευρά. Οι μεν χρήστες να νιώθουν ασφαλέστεροι με τα προσωπικά τους δεδομένα, αφήνοντας τις εταιρίες να λαμβάνουν τα βασικά στοιχεία τα οποία απαιτούνται για τη χρήση, χωρίς περεταίρω “αλίευση” δεδομένων εκ των συσκευών ή εφαρμογών τους, και οι δε εταιρίες να έχουν όσα περισσότερα στοιχεία είναι δυνατό, προκειμένου να μπορούν να συνθέτουν ένα διαφημιστικό προφίλ για τον κάθε χρήστη τους, έτσι ώστε να μπορούν να του προβάλλουν στοχευμένα διαφημιστικά μηνύματα.

Φυσικά, κάθε πλευρά έχει τις δικές τις υπερασπιστικές γραμμές, μα όπως και να έχει, τα προσωπικά μηνύματα είναι κάτι το διαφορετικό, όπως άλλωστε δηλώνεται και από την ονομασία τους…

Διαβάστε επίσης: Eφαρμογή η οποία έκλεβε κρυπτονομίσματα από τους χρήστες βρέθηκε στο Google Play!

Το Τwitter, λοιπόν, διατηρεί τα μηνύματα τα οποία έχουν στείλει οι χρήστες του μεταξύ τους για χρόνια. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τα μηνύματα τα οποία έχουν διαγραφεί από όλους τους συνομιλητές, όπως επίσης και δεδομένα τα οποία έχουν σταλεί από και προς λογαριασμούς οι οποίοι έχουν απενεργοποιηθεί από τους χρήστες τους, ή έχουν διαγραφεί λόγω κάποιας τιμωρίας.

Αυτό διαπιστώθηκε από έναν ερευνητή ασφαλείας, ονόματι Karan Saini. Ο εν λόγω κύριος ανακάλυψε σε έναν φάκελο, ο οποίος περιείχε αρχείο των δεδομένων του, που απέκτησε μέσω της ιστοσελίδας, μέσω λογαριασμών οι οποίοι δεν ήταν πια ενεργοί στο twitter. Επιπλέον, είχε βρει ένα ακόμη παρόμοιο bug, περίπου ένα χρόνο πριν, το οποίο του επέτρεπε να ανακτά διεγραμμένα, και από τους δύο χρήστες της συζήτησης, μηνύματα, αν και αυτό δεν του έδινε πρόσβαση σε διεγραμμένα μηνύματα κλειστών λογαριασμών.

Το σύστημα μηνυμάτων του Τwitter επέτρεπε κάποτε στους χρήστες του να ανακαλούν την αποστολή ενός μηνύματος σε κάποιον, απλά σβήνοντάς τα. Αφού αυτό καταργήθηκε, πριν κάπια χρόνια, αυτό έγινε μονομερές, και επέτρεπε στον χρήστη να σβήνει μηνύματα μόνο από τον λογαριασμό του. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες των συζητήσεών του θα μπορούσαν ακόμη να βλέπουν τα μηνύματά του. Η πολιτική του Twitter αναφέρει, επίσης, πως ο οποιοσδήποτε θα ήθελε να φύγει από την πλατφόρμα, είχε ένα περίοδο 30 ημερών, όπου ο λογαριασμός του απενεργοποιούταν, και έπειτα διαγραφόταν, μαζί με τα δεδομένα του.

Διαβάστε επίσης: Η Ιρλανδία αμφισβητεί το σχέδιο του Facebook για επικείμενη συγχώνευση των Messenger, Instagram και WhatsApp

Μέσω δοκιμών, λοιπόν, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, καθώς εάν ο χρήστης κατεβάσει τα δεδομένα του λογαριασμού του, μπορεί να βρει μηνύματα αρκετών ετών πριν, όπως επίσης και μηνύματα τα οποία άνηκαν σε λογαριασμούς διεγραμμένους ή απενεργοποιημένους.

Είτε αυτό αποτελεί bug, είτε όχι, το επιμύθιο είναι πως δεν υπάρχει οριστικό delete, απ’ότι φαίνεται. H πλατφόρμα στηρίζει πως σε απενεργοποιημένους λογαριασμούς, υπάρχει μια πολύ μικρή περίοδος στην οποία υπάρχει ακόμη πρόσβαση στις πληροφορίες του λογαριασμού, όπως και στα μηνύματά του, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν νομικά.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τους νέους νόμους προστασίας δεδομένων στην Ευρώπη, ο χρήστης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από την εκάστοτε εταιρία να διαγράψει τα δεδομένα του, και σε τυχόν παραβίαση των κανονισμών του GDPR που έχουν, πλέον, τεθεί, μια εταιρία μπορεί να τιμωρηθεί και μέχρι 4% του ετήσιου κέρδους τους.

Όπως και να’χει, το θέμα είναι πως τα μηνύματα κάπου βρίσκονται, και κάπου, λογικά, θα συνεχίσουν να βρίσκονται επ’αόριστον, πράγμα διόλου ανακουφιστικό για τους χρήστες, αλλά και για την εταιρία, σύμφωνα με τις νέες νομοθεσίες πάνω στην προστασία δεδομένων…