Τελικά, θα μπορέσει η video streaming υπηρεσία της Apple να ανταγωνιστεί το Netflix;

Τελικά, θα μπορέσει η video streaming υπηρεσία της Apple να ανταγωνιστεί το Netflix;
ired.gr

Προσδοκίες έχει δημιουργήσει στους φίλους της Apple και όχι μόνο, η τηλεοπτική συνδρομητική υπηρεσία που ετοιμάζεται να λανσάρει η εταιρεία μέσα στους επόμενους μήνες.

Στόχος της είναι αφενός να αναπτύξει το αντίπαλο δέος του Netflix και αφετέρου να στήσει μια αρκετά δυνατή πηγή εσόδων, έπειτα από τα τελευταία αποτελέσματα πωλήσεων των iPhone και με δεδομένο πως οι προβλέψεις για την πορεία των δημοφιλών smartphones μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Διαβάστε επίσης: Πότε θα αποκαλυφθεί το "Netflix" της Apple;

Πριν καλά - καλά τη γνωρίσουμε όμως, η τηλεοπτική υπηρεσία έχει προκαλέσει σκεπτικισμό σε αναλυτές της αγοράς. Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για χρέωση 15 δολαρίων ανά μήνα από πλευράς Apple για πρόσβαση στο περιεχόμενό της, ο αναλυτής Jefferies Tim O'Shea αναφέρει ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις, ενώ ακόμα και οι καλύτερες δυνατές προβλέψεις που γίνονται, δεν είναι, σε πρώτη φάση, ικανοποιητικές.

Σε ένα επενδυτικό του σημείωμα, που δημοσιεύτηκε στο Business Insider, ο O'Shea τονίζει ότι υπάρχουν δύο κλειδιά για την επιτυχία της streaming υπηρεσίας. Αρχικά, το πρωτότυπο περιεχόμενο, πεδίο στο οποίο έχει ξεχωρίσει αισθητά το Netflix και στη συνέχεια η πρόσβαση στο περιεχόμενο από τα μεγάλα στούντιο και δίκτυα. Για τον O'Shea, η Apple δεν βρίσκεται ακόμα σε θέση να ξεχωρίσει σε κάποιο από αυτά τα δυο σημεία.

Για την ώρα, η Apple ξοδεύει ένα μικρό μέρος χρημάτων για αυθεντικά shoes και ταινίες σε σύγκριση με αυτά που ξοδεύει το Netflix, κάτι που σημαίνει πως, σε πρώτη φάση, θα είναι αρκετά εξαρτημένη από περιεχόμενο προερχόμενο από tird-party παραγωγούς και studios. Και αυτή η εξάρτηση, όμως, μπορεί να συναντήσει δυσκολίες, με δεδομένο πως το 30% που θέλει σαν ποσοστό το Κουπερτίνο από τα έσοδα της υπηρεσίας, έχει ξενίσει αρκετά studios και μεγάλα δίκτυα του Χόλιγουντ.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως ακόμη και πριν από την έναρξη της τηλεοπτικής υπηρεσίας της Apple, το Netflix επιχειρεί να αποφύγει να καταβάλει τις προβλεπόμενες προμήθειες, που χρεώνει η Apple στους προγραμματιστές των apps για συνδρομές που προέρχονται μέσα από τα iPhone. Αντίθετα, το δημοφιλές δίκτυο ενθαρρύνει τους πελάτες του να εγγραφούν για την υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας του.

Επιπλέον, η Apple θα μπορούσε να συναντήσει δυσκολίες να προσελκύσει πελάτες στην υπηρεσία της, εάν μαζευτούν πάρα πολλές εταιρείες παραγωγής, που θα επιχειρήσουν να προσφέρουν εκπομπές και ταινίες μέσω αυτής (το φαινόμενο του κορεσμού...). Ήδη, σημαντικοί παίκτες όπως το Netflix έχει αρνηθεί να συμμετάσχει, ενώ το HBO δεν έχει δώσει ακόμα τα χέρια με την Apple. "Υπάρχουν λίγοι παίκτες στην streaming αγορά, που δημιουργούν αξιόλογο περιεχόμενο. Αν δεν έχετε έναν από αυτούς στο πλευρό σας, τότε δεν θα είστε το ίδιο ελκυστικοί", δήλωσε ο O'Shea.

Διαβάστε επίσης: Apple: Παρουσιάζει νέες Υπηρεσίες προς τα τέλη Μαρτίου

Πάντως, ο O'Shea αναγνωρίζει ότι η τεράστια βάση πελατών που υπάρχει στο οικοσύστημα της Apple, δημιουργεί προσδοκίες για προσέλκυση συνδρομητών, όπως συμβαίνει τώρα με την Apple Music, που αναπτύσσεται διαρκώς. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, σαν βάση εσόδων, μπορεί να μην είναι αρκετή. Συγκεκριμένα, ο αναλυτής εκτιμά ότι εάν η υπηρεσία βίντεο της Apple φτάσει στους 250 εκατομμύρια συνδρομητές το 2023, αυτό το νούμερο θα αντιπροσωπεύει μονάχα το 5% των εσόδων της εταιρείας και δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις πτωτικές πωλήσεις των iPhone. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως το Netflix, έπειτα από 12 χρόνια προσφοράς video streaming, έχει αγγίξει σήμερα τους 139 εκατομμύρια συνδρομητές...