Ανακαλύφθηκε χακάρισμα σε δημοφιλείς εφαρμογές του App Store!

Ανακαλύφθηκε χακάρισμα σε δημοφιλείς εφαρμογές του App Store!
ired.gr

Διαδικτυακοί "πειρατές" και κακόβουλοι χρήστες έχουν βρει, όπως φαίνεται, τον τρόπο κι έχουν "πειράξει" το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων (Enterprise Developer Program) της Apple για να "ανεβάσουν" στο App Store πειρατικές εκδόσεις δημοφιλών εφαρμογών!

Διαβάστε επίσης: Πόσα ξοδεύει ο μέσος χρήστης iPhone στο App Store κάθε χρόνο

Συγκεκριμένα, έχουν ανακαλυφθεί εκδόσεις των εφαρμογών Spotify, Pokémon Go, Minecraft και Angry Birds, οι οποίες διαφοροποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπλοκάρουν τις in-app διαφημίσεις και να προσφέρουν χωρίς χρέωση πληρωμένα χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουν να στερούν από τους original προγραμματιστές, αλλά και από την Apple, σημαντικό μέρος εσόδων.

Η Apple ενημερώθηκε σχετικά για το παραπάνω θέμα και απέκλεισε αρκετές από αυτές τις εφαρμογές, ωστόσο οι "πειρατές" κατάφεραν να τις επαναφέρουν με διαφορετικά πιστοποιητικά εντός λίγων ημερών! Οι αποκαλύψεις αυτές, δείχνουν πως η Apple πασχίζει για να ελέγξει την πρόσβαση στα επιχειρηματικά πιστοποιητικά, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι προγραμματιστές για να παρακάμψουν τους αυστηρούς κανόνες του App Store, αναφέροντας, απλά, ότι η εφαρμογή που θέλουν να προωθήσουν, προορίζεται για χρήση μόνο από τους υπαλλήλους μιας επιχείρησης.

Όπως αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του άρθρου, μια από τις "πειρατικές" εφαρμογές, ήταν μια έκδοση του Spotify, που διαφοροποιήθηκε με στόχο να μπλοκάρει τις διαφημίσεις που εμφανίζονται, όταν ο χρήστης ακούει μουσική με μια δωρεάν συνδρομή. Διαθέσιμη ήταν και μια free έκδοση του γνωστού game Minecraft, το οποίο συνήθως κοστίζει 6,99 δολάρια στο App Store.

H Apple τοποθετήθηκε επίσημα για το ζήτημα στο Reuters, αναφέροντας πως όσοι προγραμματιστές καταχρώνται τα επιχειρηματικά πιστοποιητικά, παραβιάζουν τη Συμφωνία του Προγράμματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Προϊόντων της Apple και τα πιστοποιητικά αυτά θα καταργηθούν ή οι συγκεκριμένοι προγραμματιστές θα διαγραφούν οριστικά από το Developers Program της εταιρείας εάν κριθεί σκόπιμο. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα απαιτήσει από τους προγραμματιστές να προσθέσουν άμεσα ταυτοποίηση δύο παραγόντων στους λογαριασμούς τους.

Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκαν νέες ακατάλληλες εφαρμογές στο App Store!

Η κατάχρηση των επιχειρηματικών πιστοποιητικών έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της πριν λίγες εβδομάδες, όταν διαπιστώθηκε ότι το Facebook τους χρησιμοποίησε για να διανείμει μια εφαρμογή στους εφήβους που θα παρακολουθούσε τη χρήση του τηλεφώνου τους. Ακολούθως, προέκυψε πως και η Google πρόσφερε παρόμοια εφαρμογή, με την Apple να προχωρά σε προσωρινή αναστολή των πιστοποιητικών των δυο εταιρειών. Αμφότερες υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε διαγραφή των εφαρμογών αυτών από τις λίστες του App Store, ώστε να ανακτήσουν τα πιστοποιητικά τους και να μην αποκτήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα με την παρουσία τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της Apple.