Με μόντεμ Qualcomm επιστρέφουν τα iPhone 8 και iPhone 7 στη Γερμανία

Με μόντεμ Qualcomm επιστρέφουν τα iPhone 8 και iPhone 7 στη Γερμανία
ired.gr

Στις απαιτούμενες κινήσεις προχώρησε η Apple στη Γερμανία και έκανε γνωστό πως επαναφέρει στα ράφια των 15 καταστημάτων της, καθώς και σε αυτά των συνεργαζόμενων λιανεμποόρων, μοντέλα iPhone που είχαν λάβει "απαγορευτικό", στο πλαίσιο της διαμάχης του Κουπερτίνο με την Qualcomm.

Διαβάστε επίσης: Πώς αντιμετωπίζει η Apple την απαγόρευση πωλήσεων iPhone στη Γερμανία

Γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι. Η Apple έκανε απαραίτητες τροποποιήσεις στα μοντέλα iPhone 7 και iPhone 8, ώστε να επανέλθουν στην αγορά της Γερμανίας, χρησιμοποιώντας τα μόντεμ της Qualcomm αντί αυτών της Intel, ώστε να αποφευχθεί η απαγόρευση διάθεσής τους στη χώρα, στο πλαίσιο δικαστικής απόφασης που είχε ληφθεί από τον Δεκέμβριο.

Στις ανακοινώσεις αυτές προχώρησε η ίδια η Apple, αναφέροντας πως δεν είχε "καμία διαφορετική επιλογή", από το να κινηθεί με αυτό τον τρόπο (μόντεμ Qualcomm αντί αυτών της Intel, με την οποία συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια), μετά από απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου, που της είχε απαγορεύσει τις πωλήσεις των συγκεκριμένων μοντέλων σε μια υπόθεση παράβασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κέρδισε το Qualcomm τον τελευταίο μήνα του 2018.

Η διαμάχη των δυο μεγάλων εταιρειών πάνω στο κομμάτι των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης νομικής αντιπαλότητας μεταξύ της Qualcomm και της Apple, η οποία συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη περίπτωση (της Γερμανίας) επικεντρώθηκε στον ισχυρισμό της Qualcomm ότι η προμηθεύτρια της Apple, Qorvo Inc. παραβίασε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα μόντεμ. Κι ενώ η Qualcomm δεν αναφέρει ότι η Intel έχει παραβιάσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, το chip της Qorvo χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά σε παλαιότερα iPhones που χρησιμοποιούσαν μόντεμ της Intel.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Qorvo απάντησε ότι δεν παραβιάζει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Qualcomm. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της γερμανικής δίκης, η Qualcomm αρνήθηκε να υπογράψει σχετική ρήτρα εμπιστευτικότητας και η Qorvo στη συνέχεια αρνήθηκε να αντιδικήσει, φοβούμενη την αποκάλυψη εμπορικών μυστικών.

Διαβάστε επίσης: Apple: Πρόστιμο στην Ιταλία για ελλιπή ενημέρωση στο θέμα επιβράδυνσης στις επιδόσεις των iPhone

Στο μεταξύ, η Apple και η Qualcomm θα τεθούν αντιμέτωπες στα αμερικανικά δικαστήρια τον Απρίλιο σχετικά με τους ισχυρισμούς του Κουπερτίνο ότι ο κατασκευαστής μόντεμ έχει χρησιμοποιήσει παράνομες πρακτικές αδειοδότησης για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Επιπλέον, κατά την ανακοίνωσή της για την επαναφορά των iPhone 7 και 8 στη Γερμανία, η Apple δήλωσε στο Reuters ότι: "Η Qualcomm προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις διαταγές εναντίον των προϊόντων μας για να προσπαθήσει να υποχρεώσει την Apple να υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις της".

Και η διαμάχη (σε πείσμα όσων πίστευαν πως οι δυο εταιρείες θα καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό), καλά κρατεί...