Η Apple θέλει να αυξήσει τα επίπεδα ασφάλειας του Face ID

Η Apple θέλει να αυξήσει τα επίπεδα ασφάλειας του Face ID
ired.gr

Όταν η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά τη μέθοδο ξεκλειδώματος Face ID στο iPhone X του 2017, εμφανίστηκε το τεχνολογικό site Motherboard για να... αμφισβητήσει έντονα το νέο, πρωτοπόρο χαρακτηριστικό της συσκευής. Με ποιόν τρόπο;

Παρουσίασε ένα θέμα, με πρωταγωνιστές κάποιους ερευνητές μιας βιετναμέζικης εταιρείας κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου κι ένα επαγγελματία ζωγράφο για να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εκτυπωμένη μάσκα, αξίας 150 δολαρίων, και να "ξεγελάσουν" με επιτυχία το Face ID!

Εντάξει, μπορεί η διαδικασία που ακολούθησαν οι συγκεκριμένοι ερευνητές να ήταν περίπλοκη και οι απλοί καθημερινοί χρήστες του iPhone X και των μεταγενέστερων αυτού να μην έχουν να φοβηθούν πολλά πράγματα, ωστόσο άτομα που κατέχουν υψηλότερες θέσεις σε οργανισμούς και εταιρείες, μπορούν να αποτελέσουν στόχους και σίγουρα θα ήθελαν να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Νέα πατέντα για την ασφάλεια του Face ID

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει πως είναι έτοιμη να κινηθεί η Apple, η οποία κατέθεσε μια νέα αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που έχει σαν στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια του Face ID και να "νικήσει" παρόμοιες επιθέσεις, όπως αυτή με την τρισδιάστατη μάσκα των Βιετναμέζων.

Η αίτηση που δημοσιοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες, δεν αναφέρει απόλυτα ποιος είναι ο στόχος της, ενώ η περιγραφή της προσέγγισης δεν είναι πολύ ξεκάθαρη. Ωστόσο, χρησιμοποιεί τυχαία ψευδο-μοτίβα και επιχειρεί να τα ταιριάξει με τα 2D και 3D μοντέλα σάρωσης που χρησιμοποιεί. Μία πιθανή ερμηνεία της περιγραφής μπορεί να σχετίζεται με την απαίτηση του συστήματος για κίνηση στο πρόσωπο, ώστε να αναγνωρίσει τον κάτοχο και να προχωρήσει στο ξεκλείδωμα. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε προσπάθεια υποκλοπής με τη χρήση μάσκας, θα έπεφτε στο κενό.

Διαβάστε επίσης: Touch ID σε όλη την οθόνη του iPhone μπορεί να ενσωματώσει η Apple!

Επιπλέον, στην αίτηση αποκαλύπτονται τεχνικές που σχετίζονται με την παρεμπόδιση ή μείωση απειλών ασφαλείας, οι οποίες σχετίζονται με βιομετρικούς αισθητήρες (όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση προσώπου). Παρουσιάζονται διάφορες ενσωματώσεις, κατά τις οποίες τεστάρονται συσκευές απέναντι σε ποικίλες καταστάσεις εικόνων (δυο ή τριών διαστάσεων), χρησιμοποιούνται συσκευές που χρησιμοποιούν ένα μυστικό πρότυπο φωτισμού για να αναγνωρίσουν κάποια εικόνα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της νέας πατέντας της Apple, είναι να επιτευχθεί μια πολύ πιο ενδελεχής σάρωση του προσώπου, η οποία θα αυξήσει στο μέγιστο βαθμό τα επίπεδα ασφάλειας.

Τα επίπεδα ασφάλειας του Face ID

Είναι γεγονός πως η Apple αναγνωρίζει το Face ID σαν πολύ πιο ασφαλές σε σύγκριση με το Touch ID. Μάλιστα, οι πιθανότητες που μπορεί να έχει ένα τυχαίο πρόσωπο να αναγνωριστεί από τη συσκευή σας, αντιστοιχούν σε 1 στο εκατομμύριο σε σύγκριση με τη 1 στις 50.000 που συγκεντρώνει το Touch ID.

Ωστόσο, το Face ID είναι πολύ λιγότερο ασφαλές, όταν εμπλέκεται με ορισμένα στενά οικογενειακά μέλη. Μάλιστα, η Apple προειδοποιεί για τις μεγάλες πιθανότητες "υποκλοπής" όταν αναφερόμαστε σε δίδυμα αδέλφια, συγγενείς και τα μικρότερα παιδιά του κατόχου. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να χρησιμοποιείτε κι έναν κωδικό πρόσβασης για τον έλεγχο της ταυτότητάς σας.