Apple: Πρόστιμο στην Ιταλία για ελλιπή ενημέρωση στο θέμα επιβράδυνσης στις επιδόσεις των iPhone

Apple: Πρόστιμο στην Ιταλία για ελλιπή ενημέρωση στο θέμα επιβράδυνσης στις επιδόσεις των iPhone
ired.gr

Προβλήματα για την Apple στην Ιταλία, καθώς η εταιρεία κρίθηκε ένοχη για τη μη ενημέρωση των καταναλωτών, πως το update iOS 10.2.1, προκαλούσε επιβράδυνση της απόδοσης των iPhone.

Η τεχνολογική εταιρεία από το Κουπερτίνο, μετά το πρόστιμο που δέχτηκε, υποχρεώθηκε να δημοσιοποιήσει μια ανακοίνωση στην ιταλική της ιστοσελίδα, σχετική με την επιρροή που ασκεί συγκεκριμένο update του iOS στις επιδόσεις ενός iPhone, σε περίπτωση που η μπαταρία της συσκευής δεν λειτουργεί φυσιολογικά.  

Διαβάστε επίσης: Κάθε 4 χρόνια (και αν...) η αναβάθμιση σε νέο iPhone...

Η ανακοίνωση που δημοσίευσε η Apple στην επίσημη ιταλική της ιστοσελίδα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως... "η Apple και συνεργαζόμενα παραρτήματά της, οδήγησαν καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s και iPhone 6s Plus να εγκαταστήσουν το λειτουργικό σύστημα iOS 10 και τα επακόλουθα updates του, χωρίς να παρέχουν επαρκή πληροφόρηση για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η επιλογή στην απόδοση του smartphone και χωρίς να προσφέρουν κανένα μέσο επαναφοράς της αυθεντικής λειτουργίας της συσκευής, σε περίπτωση που παρατηρηθεί αποδεδειγμένη μείωση στις επιδόσεις λόγω του update".

Σύμφωνα με όσα έκρινε η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού, η πρακτική της Apple να μην ενημερώσει τους πελάτες της για το πρόβλημα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα updates του iOS 10 στα iPhone, ήταν αντίθετη με 4 συγκεκριμένα άρθρα της ιταλικής νομοθεσίας και ως εκ τούτου, προέκυψε πρόστιμο ύψους 11,4 εκατομμυρίων ευρώ και υποχρέωση της εταιρείας να προχωρήσει στην έκδοση της παραπάνω ανακοίνωσης.

Πέρα από την Apple, η ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού "τιμώρησε" για παρόμοιο λόγο και τη Samsung Italia, η οποία υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει παρόμοια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, καθώς κρίθηκε πως παραπλανούσε τους πελάτες της, αποκρύπτοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους αλγόριθμους που μείωναν τις επιδόσεις στα smartphones της. Πέρα από την ανακοίνωση αυτή, η Samsung κλήθηκε να πληρώσει και πρόστιμο, ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Apple είναι υποχρεωμένη να έχει αναρτημένη την ανακοίνωση στο κάτω μέρος του homepage της ιταλικής ιστοσελίδας.

Διαβάστε επίσης: Προχωράει η Apple προς την παραγωγή δικών της modem για τα iPhone

Το θέμα που αναφέραμε παραπάνω, δεν αφορά μονάχα την αγορά της Ιταλίας, καθώς είχε αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις, όταν ανακαλύφθηκε, το 2016. Η επιλογή της Apple να «επιβραδύνει» την απόδοση των iPhone λόγω «φθαρμένων» μπαταριών είχε επικριθεί και την επόμενη χρονιά, η εταιρεία «απάντησε» με το λανσάρισμα ενός προγράμματος αντικατάστασης μπαταριών σε προνομιακή τιμή, από τα 79 στα 29 δολάρια (39 ευρώ στην Ελλάδα), ενώ πρόσθεσε και χαρακτηριστικό ελέγχου της «Υγείας της Μπαταρίας» σε επόμενα updates του iOS.