Κάθε 4 χρόνια (και αν...) η αναβάθμιση σε νέο iPhone...

Κάθε 4 χρόνια (και αν...) η αναβάθμιση σε νέο iPhone...
ired.gr

Οι εποχές κατά τις οποίες ο κόσμος αγόραζε ένα νέο iPhone κάθε ένα με δυο χρόνια ανήκουν, πλέον, στο παρελθόν και αυτό είναι προφανές.

Η νέα τάση είναι οι άνθρωποι να διατηρούν τις συσκευές τους για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα και αυτή η εξέλιξη δεν χαροποιεί ιδιαίτερα την Apple και τους βασικούς στόχους που έχει θέσει για τις πωλήσεις της, καθώς οι περισσότερες και πιο συχνές αναβαθμίσεις συνεπάγονται περισσότερα και υψηλότερα κέρδη.

Διαβάστε επίσης: Νέα διαρροή: Δεν αλλάζουν οι τιμές στα iPhone του 2019

Πριν από τρία, περίπου χρόνια μια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί, έδειχνε πως το 60% των κατόχων ενός iPhone προχωρούσαν σε αντικατάσταση της συσκευής τους με μια νέα κάθε δυο χρόνια ή ακόμα και πιο σύντομα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το 35% των χρηστών προχωρούσαν σε αναβάθμιση κάθε δυο χρόνια, το 21% άλλαζε συσκευή κάθε χρόνο, ενώ το 9% άλλαζε περισσότερες της μιας συσκευής κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα, το 17% αγόραζε νέο iPhone κάθε τρία χρόνια και το 18% δεν είχε πρόβλημα να διατηρήσει την ίδια συσκευή για περισσότερα από τρία έτη.

Σήμερα, φαίνεται πως αυτή η τάση έχει αντιστραφεί. "Οι κύκλοι αντικατάστασης παρατείνονται... αρκετά!" ανέφερε αναλυτής της εταιρείας Bernstein, σε σημείωμά του προς τους επενδυτές. Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι άνθρωποι που αγόρασαν μια νέα συσκευή το 2018, τυπικά θα τη διατηρούσαν για τρία χρόνια. Σήμερα, ο ρυθμός αναβάθμισης έχει μεγαλώσει και οι άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν ένα νέο iPhone έπειτα από τέσσερα χρόνια, ενώ ο ίδιος αναλυτής θεωρεί πως φέτος μόλις το 16% των μονάδων που χρησιμοποιούνται, θα αντικατασταθούν με νέες.

Η μείωση του ποσοστού αυτού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με βασικό το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών που "έτρεξε" η Apple από την περσινή χρονιά, το τέλος των επιδοτήσεων από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την αγορά ενός νέου iPhone και, φυσικά, οι υψηλές τιμές πώλησης των νέων συσκευών, που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Ο αναλυτής της Bernstein δεν εκφράζει αισιοδοξία ούτε για τη νέα οικογένεια των iPhone, που αναμένεται να παρουσιαστεί κατά τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2019, καθώς θεωρεί πως δεν θα ενσωματώνουν χαρακτηριστικά, τα οποία θα εντυπωσιάσουν και θα "τραβήξουν" τους πελάτες εκείνους που ψάχνουν την τελευταία "λέξη" της τεχνολογίας στα smartphones τους (ίσως μόνο η μεγέθυνση χωρητικότητας της μπαταρίας να είναι εκείνη που μπορεί να... συγκινήσει).

Διαβάστε επίσης: Όταν η Apple θέλει... μπορεί (να αυξήσει εύκολα τις πωλήσεις των iPhone)!

"Δεν είναι σίγουρο και δεν έχουμε δει μέχρι τώρα πως τα νέα iPhone θα προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που θα οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις" ανέφερε ο αναλυτής, με το συμπέρασμα που εξάγεται, να είναι πως οι πωλήσεις από τις αναβαθμίσεις δεν πρόκειται να βελτιωθούν μέσα στο επόμενο έτος. Μάλιστα, η πρόβλεψη κάνει λόγο πως ο χρόνος μεταξύ αναβαθμίσεων θα αγγίξει τα 4,5 χρόνια