Στο στόχαστρο ανθρωπιστικών οργανισμών η Apple και η Google

Στο στόχαστρο ανθρωπιστικών οργανισμών η Apple και η Google
ired.gr

Στο στόχαστρο οργανώσεων υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει βρεθεί εσχάτως η Apple, δεχόμενη αρκετές επικρίσεις, καθώς φέρεται να έχει επιτρέψει την παρουσία μιας εφαρμογής στο App Store, η οποία προέρχεται από την Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και αποσκοπεί στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύουν οι γυναίκες και στην αποτελεσματική παρεμπόδιση της παράνομης εγκατάλειψης της χώρας τους.

Διαβάστε επίσης: Η Apple προειδοποιεί τις iOS εφαρμογές που χρησιμοποιούν το screen recording...

Η εφαρμογή που φέρει την ονομασία Absher, είναι καταχωρημένη τόσο στο App Store, όσο και στο Play Store της Google για τις συσκευές Android, και είναι αυτή που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές φυσιολογικές, κατά τα άλλα, ενέργειες, όπως η πληρωμή προστίμων για στάθμευση, η δυνατότητα που προσφέρει στους άνδρες να παρακολουθούν και να καθορίζουν τα ταξιδιωτικά σχέδια των γυναικών έχει προκαλέσει έντονη κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Με βάση τη νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας, τα δικαιώματα των γυναικών είναι περιορισμένα σε σύγκριση με αυτά των ανδρών, ενώ οι γυναίκες στη συγκεκριμένη χώρα πρέπει να έχουν έναν αρσενικό κηδεμόνα πάνω από το... κεφάλι τους, ο οποίος θα μπορεί να ασκεί έλεγχο στις ζωές τους! Η εφαρμογή που προαναφέραμε, δίνει στους Σαουδάραβες άντρες τη δυνατότητα να μπορούν να καθορίσουν πόσες διαδρομές μπορεί να κάνει μια γυναίκα, πόσο καιρό μπορεί να ταξιδέψει, ποια αεροδρόμια μπορεί να χρησιμοποιήσει και, αν το κρίνουν σκόπιμο, μπορούν να προχωρήσουν και σε ακύρωση ταξιδιού!

Επιπρόσθετα, τους παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρακολούθησης των κινήσεων των γυναικών σε ταξίδια, με ειδοποιήσεις κειμένου οποτεδήποτε χρησιμοποιείται ένα διαβατήριο!

Η Σαουδική Αραβία διέθετε ένα δικό της σύστημα για να εκτελεί πολλές από αυτές τις ενέργειες τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η συγκέντρωση όλων αυτών των ενεργειών σε μια mobile εφαρμογή, καθιστά πολύ πιο απλή και... σύντομη τη διαδικασία!

Με αφορμή τα παραπάνω, τόσο το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων όσο και η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση της Apple και της Google να φιλοξενήσουν την εφαρμογή αυτή στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα και για να επιτρέψουν, με τον τρόπο αυτό, τις φυλετικές διακρίσεις στη συγκεκριμένη χώρα. Μάλιστα, εξέφρασαν την απορία τους για το γεγονός πως η εφαρμογή βρήκε χώρο σε App Store και Play Store, από τη στιγμή που "η Apple και η Google έχουν κανόνες εναντίον εφαρμογών που διευκολύνουν απειλές και παρενόχληση".

Διαβάστε επίσης: Μικρά, καθημερινά tips για τη χρήση του iPhone σας

Παράλληλα, αμφότερες οι οργανώσεις ζήτησαν από Apple και Google να «αξιολογήσουν τον κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μετριάσουν τη βλάβη που μπορεί να έχουν οι εφαρμογές αυτές στις γυναίκες».

Για να δούμε αν θα υπάρξει και ποια θα είναι η αντίδραση των Apple και Google σε αυτές τις (δικαιολογημένες είναι η αλήθεια) κριτικές...