Η Apple προειδοποιεί τις iOS εφαρμογές που χρησιμοποιούν το screen recording...

Η Apple προειδοποιεί τις iOS εφαρμογές που χρησιμοποιούν το screen recording...
ired.gr

Ένα πολύ σημαντικό θέμα αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες η σελίδα TechCrunch, σύμφωνα με το οποίο πολλές δημοφιλείς εφαρμογές του iPhone, υποστηριζόμενες από μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν υπηρεσίες analytics, μέσω των οποίων καταγράφουν στα αρχεία τους διάφορες δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα στην οθόνη του χρήστη (από taps μέχρι screen recordings). Και το χειρότερο όλων, είναι πως ο χρήστης δεν έχει την παραμικρή ιδέα γι'αυτό!

Διαβάστε επίσης: Ξέρατε ότι υπάρχουν apps στο iPhone που κάνουν screen recording χωρίς να το γνωρίζετε;

Η Apple αναγνώρισε άμεσα το σοβαρό αυτό ζήτημα ιδιωτικότητας και ενημέρωσε άμεσα τους προγραμματιστές των εν λόγω εφαρμογών πως ο συγκεκριμένος κώδικας analytics, που σχετίζεται με το screen recording, θα πρέπει εφεξής να περιγράφεται με σαφήνεια στους χρήστες ή να αφαιρείται από τις iOS εφαρμογές iOS.

"Η προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών είναι υψίστης σημασίας στο οικοσύστημα της Apple. Οι Οδηγίες Αναθεώρησης του App Store απαιτούν οι εφαρμογές να ζητούν ρητή συγκατάθεση από τον χρήστη και να παρέχουν σαφή οπτική ένδειξη για την οποιαδήποτε καταγραφή της δραστηριότητας των χρηστών" ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Apple και πρόσθεσε πως η εταιρεία έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαφοροποιήσει τη λειτουργία των συγκεκριμένων εφαρμογών.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, τουλάχιστον ένας προγραμματιστής έχει ήδη ενημερωθεί για την κατάργηση του κώδικα που έχει καταγράψει δραστηριότητες χρηστών της εφαρμογής του. Οι εφαρμογές που εμπλέκονται στο θέμα που προέκυψε, προέρχονται από εταιρείες όπως οι Abercrombie & Fitch, Hotels.com, Air Canada, Hollister, Expedia και Singapore Airlines, οι οποίες χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη τεχνολογία της εταιρείας αναλύσεων Glassbox, για την καταγραφή της δραστηριότητας οθόνης.

Και το πρόβλημα, έγκειται στο γεγονός πως καμία από τις παραπάνω εφαρμογές δεν ανέφερε στην πολιτική απορρήτου της, ότι προχωρά σε καταγραφή της οθόνης του χρήστη, γεγονός που φαινομενικά παραβιάζει τους κανόνες του App Store της Apple.

Η Apple απαιτεί ρητά από τις εφαρμογές που καταγράφουν τη δραστηριότητα της οθόνης να εμφανίζουν ένα μικρό κόκκινο εικονίδιο στην επάνω αριστερή γωνία της συσκευής για να καταστεί σαφές ότι η οθόνη καταγράφεται.

Διαβάστε επίσης: Τέλος εποχής για το “Do Not Track” της Apple

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, οι εφαρμογές οδηγούνται σε κατάργηση της συγκεκριμένης λειτουργίας, καθώς πολύ δύσκολα οι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν οικειοθελώς μια εφαρμογή που καταγράφει όλα όσα κάνουν... Και αν δεν το πράξουν, τότε η αποπομπή τους από το App Store (μέχρι να συμμορφωθούν) και η απόφαση των χρηστών iPhone να τους γυρίσουν την πλάτη (σε μια περίοδο που τα σκάνδαλα για τα προσωπικά δεδομένα ακολουθούν το ένα το άλλο), θα τους προκαλέσουν σημαντικό πλήγμα...