Κυκλοφόρησε το update που διορθώνει το bug στο FaceTime!

Κυκλοφόρησε το update που διορθώνει το bug στο FaceTime!
ired.gr

Μια εβδομάδα, περίπου, μετά την εξαγγελία της για το update που θα επιδιόρθωνε το σφάλμα λειτουργίας του FaceTime, το οποίο αποτελούσε... πλήγμα στην ιδιωτικότητα των χρηστών, η Apple κυκλοφόρησε τελικά το update iOS 12.1.4 για το iPhone, το iPad και το iPod touch.

Η νέα αναβάθμιση του iOS 12.1.4 μπορεί να μεταφορτωθεί σε όλες τις υποστηριζόμενες συσκευές over-the-air, αν ακολουθήσετε τον κλασικό, πλέον, σύνδεσμο Ρυθμίσεις - Γενικά - Ενημέρωση λογισμικού.

Διαβάστε επίσης: Ξέρατε ότι υπάρχουν apps στο iPhone που κάνουν screen recording χωρίς να το γνωρίζετε;

Στις ειδικές σημειώσεις για τα περιεχόμενα του update, η Apple αναφέρει απλά "ενημερώσεις ασφαλείας" (security updates), χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο το ζήτημα που διορθώνεται με το 12.1.4 είναι η ευπάθεια του Group FaceTime. Εξάλλου, μετά την δημοσιοποίηση και τις διαστάσεις που πήρε το εν λόγω σφάλμα τις προηγούμενες εβδομάδες, η Apple υποσχέθηκε να δώσει λύση το συντομότερο δυνατό.

Θυμίζουμε πως το αναφερόμενο σφάλμα του FaceTime επέτρεπε σε χρήστη ενός iPhone ή iPad να σας... κατασκοπεύσει χωρίς την άδειά σας ή χωρίς να το γνωρίζετε! Με την αξιοποίηση της ευπάθειας του λειτουργικού, ένα άτομο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια κλήση FaceTime μαζί σας και στη συνέχεια να προσθέσει ξανά τον εαυτό του στην κλήση για να δημιουργήσει μια σύνδεση Group FaceTime.

Και όταν η ομαδική κλήση είχε πλέον στηθεί και ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, ο χρήστης μπορούσε να ακούσει ήχο από τον συνομιλητή του, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος μπορεί να μην είχε απαντήσει ποτέ! Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν ο συνομιλητής πατούσε το πλευρικό πλήκτρο για να "σιγήσει" την κλήση, θα μπορούσε να δώσει ακόμα τη δυνατότητα στον χρήστη που έκανε την κλήση, να έχει πρόσβαση στο βίντεό του!

Η Apple αναγνώρισε τη σοβαρότητα του σφάλματος και αποφάσισε να θέσει offline τον σέρβερ, πάνω στον οποίο ήταν στημένο το Group FaceTime. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία ήθελε να προετοιμάσει την ενημέρωση του iOS 12.1.4, χωρίς πρόσθετα παρατράγουδα Το bug του Group FaceTime δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και το Group FaceTime ήταν εκτός σύνδεσης από τότε.

Όπως αποδεικνύεται, το σφάλμα στο GroupTimeTime ήταν περίπλοκο και απαιτούσε σημαντικές αλλαγές για να επιδιορθωθεί, με δεδομένο πως η Apple χρειάστηκε δυο εβδομάδες, περίπου, για να κυκλοφορήσει το update. Στο μεταξύ, παραμένει απροσδιόριστο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το σφάλμα επηρέαζε τις ομαδικές κλήσεις στο FaceTime και πόσος κόσμος το εκμεταλλεύτηκε. Θυμίζεται πως το Group FaceTime εισήχθη τον περασμένο Οκτώβριο στο iOS, ωστόσο η Apple δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το bug υπήρχε από την αρχή ή αν προστέθηκε με κάποιο μεταγενέστερο update λογισμικού.

Διαβάστε επίσης: Υπεύθυνο για... λαθραίες ακροάσεις το FaceTime στο iPhone!

Η συγνώμη της Apple

Μαζί με το update iOS 12.1.4, η Apple δημοσιοποίησε τη "συγνώμη της απέναντι στους χρήστες που μπορεί να επηρεάστηκαν από το σφάλμα στο GroupFaceTime". Επιπλέον, έκανε γνωστό με την αναβάθμιση του λογισμικού στις κινητές της συσκευές, το χαρακτηριστικό των Live Photos δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο στο FaceTime, σε προηγούμενες εκδόσεις iOS και macOS, αλλά θα λειτουργεί μονάχα μέσα από το iOS 12.1.4 και τη νέα έκδοση του macOS 10.14.3.