Τέλος στην συλλογή δεδομένων από το Facebook στη Γερμανία

Τέλος στην συλλογή δεδομένων από το Facebook στη Γερμανία
ired.gr

Έργων συνέχεια στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου, με τη γερμανική αρχή ανταγωνισμού να κρίνει και να αποφασίζει πως το Facebook δεν θα είναι σε θέση να συλλέγει προσωπικά στοιχεία από διάφορες πλατφόρμες και ιστοσελίδες, εκτός από την περίπτωση που οι χρήστες θα αδειοδοτούν κάτι τέτοιο, από την κάθε μία ξεχωριστά.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλες συνέπειες στο πως δούλευε με στοχευμένες διαφημίσεις η εταιρία μέχρι τώρα, με τον πρόεδρο της γερμανικής αρχής ανταγωνισμού, Andreas Mundt, να αναφέρει πως “στο μέλλον, το Facebook δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξαναγκάζει τους χρήστες του να συμφωνούν σε κάτι το οποίο σε πρακτικό επίπεδο συνεπάγεται με μια ασταμάτητη συλλογή στοιχείων εκτός Facebook, τα οποία μετά επισυνάπτονται και στον λογαριασμό τους στο Facebook. Ο συνδυασμός των πηγών από τις οποίες αντλεί τα στοιχεία των χρηστών του το καθιστά μια πανίσχυρη βάση δεδομένων, η οποία χτίζει λεπτομερέστατα προφίλ για τους χρήστες του, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δύναμη την οποία έχει αποκτήσει στην αγορά”.

Διαβάστε επίσης: Η Ιρλανδία αμφισβητεί το σχέδιο του Facebook για επικείμενη συγχώνευση των Messenger, Instagram και WhatsApp

Από τη μεριά του, το Facebook διαφώνησε με την απόφαση, και ανέφερε πως οι Γερμανικές αρχές έχουν υποτιμήσει τον ανταγωνισμό τον οποίο έχει να αντιμετωπίσει η εταιρία στη χώρα. Χρονικά, υπάρχει περιθώριο ενός μήνα για άσκηση έφεσης, όπως επίσης και τέσσερις μήνες για αποστολή διορθωτικών στοιχείων στη γερμανική αρχή ανταγωνισμού.

Επί του πρακτέου, με τη συγκεκριμένη απόφαση, το Facebook θα είναι ακόμη σε θέση να συλλέγει στοιχεία για τους χρήστες του από τις υπηρεσίες που του ανήκουν, όπως το Ιnstagram και το WhatsApp, παρ’όλα αυτά δεν θα είναι πλέον σε θέση να συνδέσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες με τους λογαριασμούς των χρηστών του στο Facebook, εκτός της περίπτωσης που ο ίδιος ο χρήστης έχει ξεκάθαρα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Επίσης, η ίδια απαγόρευση θα ισχύσει και για τα στοιχεία που αντλούνται από sites τα οποία δεν ανήκουν στο Facebook.

Διαβάστε επίσης: To Facebook επιτρέπει, πλέον, στους χρήστες του να ανακαλούν τα μηνύματά τους!

Από τη μεριά του Facebook, η Yvonne Cunnane, επικεφαλής της προστασίας δεδομένων στο Facebook στην Ιρλανδία, δηλώνει πως “χρησιμοποιώντας πληροφορίες από όλες τις υπηρεσίες μας, καταλήγουμε σε πολύ βοηθητικά αποτελέσματα για την προστασία και την ασφάλεια των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα την αναγνώριση κακοποιητικών συμπεριφορών, την απενεργοποίηση λογαριασμών που είναι συνδεδεμένοι με τρομοκρατία, παιδική εκμετάλλευση και εκλογικές παρεμβάσεις σε Facebook και Ιnstagram. H δημοτικότητα δεν συνεπάγεται επικράτηση.”