Ξέρατε ότι υπάρχουν apps στο iPhone που κάνουν screen recording χωρίς να το γνωρίζετε;

Ξέρατε ότι υπάρχουν apps στο iPhone που κάνουν screen recording χωρίς να το γνωρίζετε;
ired.gr

Μπροστά σε ένα νέο «θέμα» που εμπλέκεται με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών iPhone, βρίσκεται η Apple, σύμφωνα με δημοσίευμα του TechCrunch, καθώς σειρά δημοφιλών εφαρμογών από μεγάλες εταιρείες, φέρονται να χρησιμοποιούν ενοχλητικές υπηρεσίες analytics, οι οποίες αποσπούν πληροφορίες, όπως taps, swipes ή ακόμα και καταγραφές οθόνες (screen recordings) χωρίς φυσικά να το γνωρίζει ο χρήστης!

Συγκεκριμένα, εφαρμογές από εταιρείες, όπως οι Abercrombie & Fitch, Hotels.com, Air Canada, Hollister, Expedia και Singapore Airlines, χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Glassbox, μιας εταιρείας αναλύσεων εμπειριών πελατών, η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το «session replay» στις εφαρμογές τους.

Διαβάστε επίσης: Δεν είναι όλες οι Συντομεύσεις όσο αθώες φαίνονται...

Τι είναι, όμως, το Session Replay; Ο λόγος για μια τεχνολογία που αφήνει τους προγραμματιστές να πάρουν screenshot ή να καταγράψουν σε video την οθόνη του χρήστη και στη συνέχεια να προβάλλουν εκ νέου, μέσω play back, τις καταγραφές αυτές για να διαπιστώσουν τους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες αλληλοεπιδρούν με τις εφαρμογές τους. Τα taps, τα πατήματα κουμπιών και εγγραφές στο πληκτρολόγιο, αποτελούν στοιχεία που καταγράφονται και αποστέλλονται στις εταιρείες.  

Μάλιστα, ορισμένες εφαρμογές, όπως αυτή της Air Canada, δεν καλύπτει σωστά τα δεδομένα που καταγράφονται, εκθέτοντας πληροφορίες όπως αριθμούς διαβατηρίου και πληροφορίες πιστωτικών καρτών. Έτσι, οι υπάλληλοι της Air Canada που έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων των screenshots, μπορούν εύκολα να δουν αυτά τα δεδομένα!

Η TechCrunch προχώρησε σε ανάλυση, μέσω του The App Analyst, ορισμένων από τις εφαρμογές που συγκαταλέγονται στους πελάτες της Glassbox και διαπίστωσε πως κάποιες εξ αυτών φροντίζουν να καλύπτουν τις πληροφορίες που αποσπούν, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες διευθύνσεις email και ταχυδρομικοί κωδικοί ήταν ορατοί σε όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο και όπως επισημαίνει η TechCrunch, όλες οι εφαρμογές διαθέτουν πολιτική απορρήτου, αλλά καμία από αυτές δεν αναφέρει με σαφήνεια για την καταγραφή της οθόνης του iPhone του χρήστη. Από την πλευρά της, η Glassbox δεν απαιτεί ειδική άδεια από την Apple ή από τον χρήστη για να καταγράψει την οθόνη και χωρίς να ελέγξει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές της κάθε εφαρμογής, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει αν η εφαρμογή θα προχωρήσει σε τέτοιου τύπου καταγραφές. Επιπλέον, το Glassbox δεν απαιτεί από τους πελάτες του να αναφέρουν τη χρήση της δυνατότητας εγγραφής οθόνης στις πολιτικές απορρήτου τους.

Διαβάστε επίσης: Υπεύθυνο για... λαθραίες ακροάσεις το FaceTime στο iPhone!

Έπειτα από όλα όσα διαβάσατε, λοιπόν, και με δεδομένο πως δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστεί η καταγραφή της δραστηριότητας στην οθόνη του iPhone σας, το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλιστείτε, είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές αυτές και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, μέχρι να… αλλάξουν γνώμη και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στις πολιτικές απορρήτου τους!