Αν χάσατε ή σας έκλεψαν το iPhone σας... προσοχή στο Phising!

Αν χάσατε ή σας έκλεψαν το iPhone σας... προσοχή στο Phising!
ired.gr

Αν ποτέ βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να έχετε χάσει ή σας έχει κλαπεί το iPhone σας, πριν σκεφτείτε τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε για να το αντικαταστήσετε, οφείλετε να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μην πέσετε θύματα επιτήδειων, που θα προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν για να αποσπάσουν το password του Apple ID σας.

Με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρουν να ξεκλειδώσουν τη συσκευή, να την «καθαρίσουν» και να την πουλήσουν ή να την διατηρήσουν για δικό τους όφελος. Σε διαφορετική περίπτωση, το μόνο που θα μπορέσουν να κάνουν, είναι να την πουλήσουν για ανταλλακτικά και να έχουν πολύ μικρότερο κέρδος.

Διαβάστε επίσης: Πώς αντιμετωπίζει η Apple την απαγόρευση πωλήσεων iPhone στη Γερμανία

Αυτό που πιθανόν γνωρίζετε, είναι πως ένα iPhone μπορεί να συνδεθεί μονάχα με έναν iCloud λογαριασμό την κάθε φορά (τακτική που εφαρμόζει η Apple από το 2013). Κατά συνέπεια, μια κλεμμένη συσκευή δεν μπορεί να συνδεθεί με νέο λογαριασμό αν ο παλιός δεν αφαιρεθεί και, ως εκ τούτου, καθίσταται… άχρηστη για τον νέο «κάτοχο»!

Προσοχή στο phising

Πριν σηκώσουν τα χέρια ψηλά, οι «κλέφτες» της συσκευής θα επιχειρήσουν, με τα μέσα που τους δίνει η τεχνολογία, να ξεγελάσουν τον νόμιμο κάτοχο για να αποσπάσουν το Apple ID password και να προχωρήσουν στο ξεκλείδωμα. Και ο πιο σίγουρος, για αυτούς, τρόπος να το πετύχουν, είναι το phising. Φυσικά, η συγκεκριμένη τακτική ξεφεύγει λίγο από τις ικανότητες που μπορεί να έχει ένας τυπικός «κλέφτης iPhone», ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμα κοινά phising kits που μπορούν να προμηθευτούν και να ξεκινήσουν να πειραματίζονται! Μάλιστα, τα συγκεκριμένα kits είναι εύκολα στη χρήση, ακόμα και για… αρχάριους. Κατά συνέπεια, αν πρόσφατα χάσατε το iPhone σας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις απόπειρες phising που μπορεί να δεχτείτε.

Ειδικότερα, οφείλετε να προσέχετε emails ή μηνύματα κειμένου που μπορεί να δεχτείτε, τα οποία θα φέρουν σαν όνομα αποστολέα την Apple, θα σας ενημερώνουν κανονικά πως η συσκευή σας έχει κλαπεί, αλλά έχει βρεθεί και θα σας ζητούν τους κωδικούς για το login, ώστε να γίνει ταυτοποίηση και επιβεβαίωση πως πρόκειται για τη δική σας συσκευή. Φυσικά, τα συγκεκριμένα μηνύματα δεν είναι γνήσια, δεν έχουν αποστολέα την Apple και θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον πανικό ή την αγωνία σας για να βρείτε τη συσκευή σας. Και γενικότερα, καλό θα είναι να προσέχετε οποιοδήποτε mail δέχεστε με όνομα αποστολέα την Apple, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών (ειδικά αν δεν έχετε προχωρήσει σε κάποια συναλλαγή από το App Store) είναι… απάτη!

Πώς θα σετάρετε τον κωδικό σας

Ο μόνος σίγουρος τρόπος να διατηρήσετε ασφαλισμένα τα αρχεία της συσκευής σας, είναι να διατηρείτε τον δικό σας κωδικό κλειδώματος της συσκευής. Και μπορεί η διαδικασία να είναι απλή, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση σας την επαναφέρουμε: πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις της συσκευής, επιλέγετε Touch ID ή Face ID και Συνθηματικό, ανάλογα με το μοντέλο που διαθέτετε και από εκεί, σετάρετε τον μοναδικό κωδικό σας και τη δακτυλική σάρωση ή την αναγνώριση προσώπου. Από εκεί και πέρα, η απομνημόνευση του συγκεκριμένου κωδικού, διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των αρχείων σας και καθιστά, πρακτικά, άχρηστη τη συσκευή για τον «κλέφτη»…  

Διαβάστε επίσης: Η Apple κατηγορείται ότι ωθεί τους κατόχους iPhone σε αγορές νέων φορτιστών!

Και οι ακραίοι τρόποι «καθαρίσματος» ενός iPhone

Φυσικά, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι κλέφτες έχουν καταφέρει και αποσπάσει με ακραίους τρόπους τους κωδικούς κι έχουν «καθαρίσει» τα iPhone τα οποία έχουν κλέψει. Πώς; Απειλώντας την ίδια τη ζωή του κατόχου! Συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί περιστατικό το 2017, όπου ληστής ακινητοποίησε γυναίκα, της ζήτησε να διαγράψει το iCloud, άρπαξε το iPhone 6S και εξαφανίστηκε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ληστές έχουν ακινητοποιήσει κατόχους iPhone και με την απειλή όπλου, τους δίνουν 2 εντολές: απενεργοποίηση του «Find My iPhone» και log out από το iCloud!