Η Apple θα πληρώσει 10 χρόνια φόρων στο Γαλλικό κράτος

Η Apple θα πληρώσει 10 χρόνια φόρων στο Γαλλικό κράτος
ired.gr

Η Apple συμφώνησε να πληρώσει 10 χρόνια ήδη υπαρχόντων φόρων στη Γαλλία, σημειώνοντας έτσι την νεότερη νίκη των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες πιέζουν τις τεχνολογικές πολυεθνικές να πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο στις εγχώριες αγορές.

Η αμερικανική εταιρία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, θα πληρώσει γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, αφότου, υπό μυστικότητα, έφτασε σε συμφωνία με τις γαλλικές αρχές το Δεκέμβρη. Από την πλευρά της, η Apple δεν αποκάλυψε το πλήρες ποσό το οποίο συμφωνήθηκε, αλλά εκπρόσωποί της δήλωσαν πως οι φορολογικές αρχές της Γαλλίας ολοκλήρωσαν προσφάτως έναν πολύχρονο έλεγχο των γαλλικών λογαριασμών τους, και το ποσό στο οποίο κατέληξαν θα φαίνεται στους δημόσιους λογαριασμούς της εταιρίας.

Συμπληρώνουν πως γνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο τη; πληρωμής φόρων στην κοινωνία, και πως θα πληρώσουν οτιδήποτε χρωστάνε σύμφωνα με τους φορολογικούς νόμους και τα τοπικά τελωνεία για κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται.

Διαβάστε επίσης: Στην κορυφή του κόσμου (για λίγο) ξανά η Apple - Ο δρόμος προς το 1 τρις

Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες, όπως η Apple, έχουν δεχθεί σφοδρές κατηγορίες για τους πολύ χαμηλούς φόρους που πληρώνουν στις Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκριτικά πάντοτε με τα δισεκατομμύρια τα οποία σημειώνουν σε πωλήσεις σε αυτές τις χώρες.

Η Γαλλία, επίσης, εισάγει και τον δικό της νέο φόρο ονόματι “GAFA”, του οποίου το ακρωνύμιο αποτελείται από τις εταιρίες Google, Apple, Facebook και Amazon, και θα επηρεάζει τις εταιρίες τεχνολογίας οι οποίες έχουν παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, και άνω των 25 εκατομμυρίων στη Γαλλία. Αυτός ο νόμος ήλθε σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου, και αναμένεται να φέρει γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος της Γαλλίας φέτος.

Αυτή η συμφωνία της χώρας με την Apple ακολουθεί μια σειρά επιτυχών εξελίξεων που ξεκίνησε από τις Ευρωπαϊκές αρχές, πάνω στο θέμα των απλήρωτων φόρων τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Tι μάθαμε από αυτά που είπε ο Cook στην παρουσίαση των οικονομικών της Apple

Συγκεκριμένα, το 2016 η Apple κλήθηκε να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ήδη υπαρχόντων φόρων στην Ιρλανδία από τις Ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες ανέφεραν πως η εταιρία πλήρωνε φόρο στη χώρα μόλις το 0,005% από τα κέρδη της μόνο στην αγορά της Ευρώπης, δύο χρόνια νωρίτερα.

Η Amazon έδωσε επίσης λήξη σε μια μάχη που είχε με τη Γαλλία το 2018, αφότου συμφώνησε να πληρώσει στο γαλλικό κράτος 200 εκατομμύρια ευρώ, λέγοντας πως θα ξεκινήσει να δηλώνει όλες τις τις εισπράξεις στη χώρα.