Προγραμματιστής βρίσκει loophole σε ΑΤΜ και κάνει αναλήψεις ενός εκατομμυρίου δολλαρίων σε μετρητά!

Προγραμματιστής βρίσκει loophole σε ΑΤΜ και κάνει αναλήψεις ενός εκατομμυρίου δολλαρίων σε μετρητά!
ired.gr

Θα μπορούσε να είναι τμήμα του σεναρίου μιας ταινίας: μη ικανοποιημένος προγραμματιστής σε τράπεζα ανακαλύπτει τον τέλειο τρόπο για να κάνει ένα ΑΤΜ να εκτοξεύει μετρητά.

Παρ’όλα αυτά, όπως φαίνεται, το παραπάνω είναι αληθινό γεγονός. Ο 43χρονος Qin Qisheng κατάφερε να κάνει ανάληψη πάνω από 7 εκατομμύρια yuan (τα οποία ισούνται με περίπου ένα εκατομμύριο δολλάρια), από ΑΤΜ τα οποία ανήκαν στην εργοδότρια εταιρία του, Huaxia Bank, εκμεταλλευόμενος ένα απίστευτο loophole.

Σύμφωνα με τις αναφορές, το σύστημα της τράπεζας δεν κατέγραφε σωστά τις αναλήψεις γύρω στα μεσάνυχτα, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να βγαίνουν κανονικά τα λεφτά από το μηχάνημα, δίχως όμως να αφαιρούνται από τον λογαριασμό του εκάστοτε χρήστη. Κανονικά, αυτό θα έστελνε μια ειδοποίηση πως η συναλλαγή απέτυχε, αλλά ο Qisheng φέρεται να έβαλε scripts στον κώδικα του συστήματος, το οποίο σταματούσε αυτές τις ειδοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης: Σοβαρό σφάλμα ασφαλείας εντοπίστηκε στο Fortnite - Τι μπορούσαν να κάνουν οι hackers

O Qisheng ξεκίνησε τις αναλήψεις χρημάτων κατ’αυτό τον τρόπο τον Nοέμβριο του 2016, αλλά ανακαλύφθηκε από την τράπεζα τον Ιανουάριο του 2018 (ήτοι 1358 αναλήψεις αργότερα), βρίσκοντας το κομμάτι κώδικα το οποίο προκαλούσε το συγκεκριμένο θέμα, και οδηγήθηκε στις αρχές.

Το πιο παράξενο κομμάτι της ιστορίας είναι πως η τράπεζα δεν ήθελε να συνεχίσει τις κατηγορίες αφότου είχε επιστρέψει τα λεφτά, ίσως φοβούμενη την κακή δημοσιότητα. Η τράπεζα ζήτησε επανειλημμένως από την αστυνομία να αφήσει την υπόθεση, αναφερόμενη πως δέχθηκε την εξήγηση του Qisheng, ο οποίος θεωρητικά δοκίμαζε την ασφάλεια της τράπεζας, και κρατούσε τα λεφτά προκειμένου να τα επιστρέψει στην τράπεζα.

Προφανώς τα δικαστήρια αρνήθηκαν κάτι τέτοιο, και αυτή τη στιγμή ο Qisheng πρόκειται, πιθανώς, να αντιμετωπίσει τουλάχιστον 10 χρόνια φυλάκισης, μετά την απόρριψη της έφεσής του. Tο επιχείρημά του δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, το οποίο θεώρησε πως μετέφερε τα χρήματα στον προσωπικό του λογαριασμό, και όχι στον δοκιμαστικό της τραπέζης, και απ’ότι φαίνεται είχε κάνει και κάποιες επενδύσεις στο χρηματιστήριο.