Η Ιρλανδία αμφισβητεί το σχέδιο του Facebook για επικείμενη συγχώνευση των Messenger, Instagram και WhatsApp

Η Ιρλανδία αμφισβητεί το σχέδιο του Facebook για επικείμενη συγχώνευση των Messenger, Instagram και WhatsApp
ired.gr

Τα σχέδια του Facebook για να ενώσει τα WhatsApp, Instagram και Facebook, τραβούν την προσοχή για επικείμενο εξονυχιστικό έλεγχο από την ευρωπαϊκή “φρουρά” προστασίας δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ζήτησε από το Facebook μια επιτακτική ενημέρωση στο τι προτείνουν.

H επιτροπή, η οποία ρυθμίζει το Facebook στην Eυρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει πως αντιλαμβάνεται πως τα σχέδια της εταιρίας είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και πως δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Εντούτοις, αναφέρουν πως θα ζητήσουν “αρχικές διαβεβαιώσεις” πως τα σχέδια θα είναι συμμορφωμένα με τον GDPR, τον κανονισμό της Eυρωπαϊκής Ένωσης περί προσωπικών δεδομένων και προστασίας τους.

Το 2016, το Facebook προσπάθησε να μοιραστεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τα οποία συλλέγονταν από το WhatsApp, μα το σχέδιό τους σταμάτησε κατόπιν έρευνας από μια βρετανική εταιρία προστασίας δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Κράσαρε το WhatsApp σε iOS και Android συσκευές!

Η προτεινόμενη συγχώνευση των υπηρεσιών έχει ήδη δεχθεί κριτική από αμερικανικά στελέχη εταιριών, κάποια εκ των οποίων αναφέρουν πως ο κόσμος θα έπρεπε να είχε θορυβηθεί νωρίτερα, τη στιγμή που το Facebook απέκτησε τα WhatsApp και Instagram.

“Φανταστείτε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος εάν το Facebook είχε να ανταγωνιστεί το Instagram και το WhatsApp. Αυτό θα ενθάρρυνε πραγματικά τις εταιρίες αυτές να προάγουν την ιδιωτικότητα των χρηστών τους, και εν τέλει να τους ωφελήσουν”, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ro Khanna, νομοθέτης ο οποίος εκπροσωπεί αρκετές εταιρίες της Silicon Valley.

Ένα ακόμη θέμα το οποίο εγείρεται, είναι πως μία εξ’αυτών των εφαρμογών, το WhatsApp, είναι το μόνο το οποίο προσφέρει κρυπτογράφηση end to end, κάτι το οποίο καθίσταται ως πιθανό να χαθεί εάν συμβεί αυτή η συγχώνευση των εφαρμογών. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της εφαρμογής, και χρήστες οι οποίοι το προτιμούν αποκλειστικά γι’αυτό τον λόγο θα είχαν να έρθουν αντιμέτωποι με μια σημαντική αλλαγή.