Tο Google Plus κλείνει τους λογαριασμούς των χρηστών του στις 2 Απριλίου

Tο Google Plus κλείνει τους λογαριασμούς των χρηστών του στις 2 Απριλίου
ired.gr

Στις αρχές του Απρίλη το Google Plus διακόπτει οριστικά τη λειτουργία του, κλείνοντας όλους τους λογαριασμούς και τις σελίδες της πλατφόρμας, η οποία κάποτε έμελλε να ανταγωνιστεί το Facebook.

Η διακοπή αυτή θα επέλθει έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία ανέφερε πως θα επισπεύσει τις διαδικασίες για το κλείσιμο της πλατφόρμας, λόγω μιας ευπάθειας στην ασφάλεια αυτής, η οποία επηρέαζε 52.5 εκατομμύρια χρήστες.

Αρχικά, το Google Plus θα διέκοπτε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2019, αλλά η εταιρία ανακοίνωσε τον Οκτώβρη πως η συγκεκριμένη ευπάθεια, η οποία αφορούσε εκατομμύρια χρήστες, την επηρέασε στο να αποφασίσει να κλείσει νωρίτερα την πλατφόρμα.

Διαβάστε επίσης: Το iMessage, είναι το πρότυπο στο νέο μεγάλο σχέδιο που προωθεί το Facebook

Ο αντιπρόεδρος του product management της Google, David Thacker, ήταν αυτός που ανέφερε πρώτη φορά πέρυσι για το συγκεκριμένο bug πως “Τα συστήματά μας δεν διέτρεχαν κάποιο κίνδυνο από τρίτες εφαρμογές, όπως επίσης δεν έχουμε καμία απόδειξη πως οι developers των εφαρμογών είχαν ακουσίως πρόσβαση στο συγκεκριμένο θέμα για έξι ημέρες, και είτε δεν το γνώριζαν, είτε δεν έκαναν κάποια λανθασμένη χρήση με κανέναν τρόπο”.

Το συγκεκριμένο bug, το οποίο επέτρεπε developers εφαρμογών εκτός της Google, επέτρεπε σε αυτούς να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία χρηστών του Google Plus, μέσω των προφίλ τους, χωρίς την συναίνεσή τους. Το γεγονός αυτό προσπαθούσε να κρατηθεί κρυφό επανειλημμένως από την εταιρία, προκειμένου να αποφευχθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι από τις δημοσιονομικές ρυθμιστικές αρχές.

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου θέματος ήρθε από τη Google ταυτοχρόνως με την παγκόσμια κατακραυγή που δέχθηκε ο μεγάλος αντίπαλος της πλατφόρμας της, Facebook, η οποία προκλήθηκε από την ανακάλυψη πως η Cambridge Analytica είχε λάβει προσωπικές πληροφορίες για εκατομμύρια χρηστών, δίχως να το γνωρίζουν, ή να έχουν συναινέσει για κάτι τέτοιο.