Η αλλαγή που φέρνει στο Safari το νέο iOS 12.2

Η αλλαγή που φέρνει στο Safari το νέο iOS 12.2
ired.gr

Προβληματισμό στις διαφημιστικές εταιρείες που "επενδύουν" στην επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, δημιουργούν οι νέες πληροφορίες που θέλουν την Apple να προωθεί αλλαγές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο Safari αντιμετωπίζει AR και VR. 

Συγκεκριμένα, η Apple δείχνει να είναι έτοιμη να καταστήσει πιο δύσκολο για τα sites να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις κινήσεις και τους προσανατολισμούς των iPhone και iPad, προκειμένου να τροφοδοτήσουν διαδικτυακές ενέργειες που στηρίζονται σε AR και VR.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται το Dark Mode με το νέο μεγάλο update του iOS

Η συγκεκριμένη διαρροή ενισχύεται από το γεγονός πως ένα έγγραφο που δημοσιεύεται στο developer site της Apple, αναφέρει ότι η επόμενη ενημέρωση του iOS (iOS 12.2), θα ενσωματώσει μια ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει στα άτομα που χρησιμοποιούν τον browser Safari να αποτρέψουν τα sites από την απόκτηση πρόσβασης στο επιταχυνσιόμετρο (accelerometer) και στο γυροσκόπιο (gyroscope) του iPhone ή του iPad, για να παρακολουθήσουν την κίνηση και τον προσανατολισμό της συσκευής. Επιπρόσθετα, tweets που αναρτήθηκαν από άτομα, που το Twitter έχει καταγεγραμμένα στα μητρώα του σαν υπαλλήλους της Apple, αναφέρουν ότι η mobile έκδοση του Safari θα χρειάζεται, με το iOS 12.2, την άδεια των χρηστών για να μπορεί να καταγράφει την κίνηση και τον προσανατολισμό της συσκευής. 

Φυσικά, η αλλαγή που προωθεί η Apple δεν θα αποτρέψει εντελώς τους κατόχους iPhone και iPad από τα βιώματα AR και VR διαδικτυακών εμπειριών. Ωστόσο, η απαίτηση για την ενεργοποίηση σχετικής ρύθμισης, θα εισάγει ένα επιπλέον βήμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια, ειδικά για διαφημίσεις που ενσωματώνουν AR, VR ή video 360 μοιρών.

Για την ώρα, δεν έχει γίνει σαφές αν η Apple θα παρουσιάσει έναν τρόπο, με τον οποίο τα websites θα ζητούν από τους χρήστες να ενεργοποιούν την παρακολούθηση της κίνησης και του προσανατολισμού της συσκευής τους, χωρίς να χρειάζεται να βγουν από τον browser, παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιούν τα ίδια τα sites για να ζητήσουν άδεια για την παρακολούθηση της τοποθεσίας των χρηστών.

Σε γενικό επίπεδο, η προωθούμενη λειτουργία, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της Apple να αντιμετωπίσει της ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των κατόχων iPhone και iPad, οι οποίες έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. 

Διαβάστε επίσης: Έρχεται και η αναβάθμιση iOS 12.2 - Κυκλοφόρησε η πρώτη beta

Νέα Animoji στο iOS 12.2

Πέρα από την παραπάνω αλλαγή στο Safari, το νέο update iOS 12.2 αναμένεται να προσφέρει τέσσερις νέες Animoji επιλογές για τους κατόχους iPhone X, XR, XS και XS Max, όπως αυτές παρουσιάστηκαν μέσα από τη νέα beta για προγραμματιστές που έχει ήδη κυκλοφορήσει. Συγκεκριμένα, οι χρήστες των παραπάνω συσκευών θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μιας καμηλοπάρδαλης, ενός καρχαρία, ενός αγριογούρουνου και μιας κουκουβάγιας, κατά τη χρήση των FaceTime και iMessage.

Τα νέα σχέδια είναι τα ακόλουθα: