Apple: Πώς σκέφτεται να λύσει το πρόβλημα της σκόνης στα πληκτρολόγια των MacBook Air

Apple: Πώς σκέφτεται να λύσει το πρόβλημα της σκόνης στα πληκτρολόγια των MacBook Air
ired.gr

Το πρόβλημα των πλήκτρων που «κολλάνε» ή παρουσιάζουν ασυνέπεια στη λειτουργία τους, σκέφτεται να επιδιορθώσει η Apple στα MacBook, με το πιθανό λανσάρισμα και ενσωμάτωση ενός νέου design αντί του υπάρχοντος, τύπου butterfly.

Η Apple έχει αναγνωρίσει ζητήματα δυσλειτουργίας σε ορισμένα πληκτρολόγια των σύγχρονων φορητών υπολογιστών της,  που θεωρείται πως προκαλούνται από τη σκόνη ή άλλα μικροσωματίδια, τα οποία εισέρχονται στον μηχανισμό butterfly, κάτω από τα πλήκτρα, τα οποία είναι πιο χαμηλά από αυτά των πληκτρολογίων στα MacBook και MacBook Pro της προηγούμενης γενιάς.

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με την οθόνη του MacBook Pro

Συγκεκριμένα, στα μοντέλα MacBook Pro του 2018, η Apple είχε φροντίσει να εισάγει, χωρίς φανφάρες και προβολές, μια λεπτή μεμβράνη σιλικόνης κάτω από τα πλήκτρα του πληκτρολογίου, η οποία επιχειρούσε να λύσει το πρόβλημα, που μπορούσε να δημιουργήσει η εισχώρηση σκόνης και τροφίμων. Τώρα, ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Κουπερτίνο, φανερώνει ότι η εταιρεία ερευνά μια εντελώς νέα προσέγγιση για τον τρόπο σχεδιασμού των πληκτρολογίων, ο οποίος θα μπορούσε να βάλει οριστικό τέλος στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το δίπλωμα δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες από το αρμόδιο γραφείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρει την ονομασία "Υπολογιστής με πληκτρολόγιο" (Computer with Keyboard) και περιγράφει ένα πληκτρολόγιο που αντικαθιστά τα κινητά πλήκτρα με ένα γυάλινο φύλλο, το οποίο περιλαμβάνει ανυψωμένα τμήματα για τον προσδιορισμό της απτικής θέσης των επιμέρους πλήκτρων.

Πρακτικά, όταν πιέζεται ένα ανυψωμένο τμήμα πλήκτρου, το πληκτρολόγιο ανιχνεύει την πίεση εισόδου για το συγκεκριμένο πλήκτρο και το επεξεργάζεται ως ένα τυπικό πάτημα. Η γενική ιδέα διαφέρει από αυτή ενός εικονικού onscreen πληκτρολογίου, επειδή τα ανυψωμένα τμήματα επιτρέπουν στο χρήστη να αισθανθεί πού πρέπει να στηρίζονται τα δάχτυλά του σε σύγκριση με τα μεμονωμένα πλήκτρα.

Την ίδια στιγμή, τα πλήκτρα με σύμβολα, θα μπορούσαν σύμφωνα με την πατέντα να βρίσκονται σε ξεχωριστό τμήμα, κάτω από το γυάλινο πλαίσιο, πράγμα που θα διευκόλυνε την αλλαγή της διάταξης για διαφορετικές περιοχές, γλώσσες ή ακόμα και εφαρμογές. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προτείνει, επίσης, τη χρήση πλευρικών τμημάτων γύρω από το πληκτρολόγιο που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως trackpad.

Όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, το γυάλινο φύλλο θα μπορούσε να καταστήσει το πληκτρολόγιο αρκετά πιο λεπτό και να αφήσει περισσότερο χώρο για την εγκατάσταση άλλων εξαρτημάτων στο πλαίσιο του φορητού υπολογιστή.

Διαβάστε επίσης: Δύσκολη χρονιά το 2018 για τα Mac...

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί, πως η Apple έχει καταθέσει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για πληκτρολόγια και στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου ενός που χρησιμοποιεί οθόνη αφής παρόμοια με το Touch Bar, αλλά αυτή εκτείνεται σε ολόκληρη τη διάταξη του πληκτρολογίου. Η τωρινή  είναι η πρώτη πατέντα που υπογραμμίζει τη χρήση ξεχωριστών ανυψωμένων στοιχείων γυαλιού, τα οποία μιμούνται την παραδοσιακή απτική ανατροφοδότηση. Για να δούμε πόσο μακριά βρισκόμαστε από τη μετατροπή του συγκεκριμένου διπλώματος σε πράξη και την εισαγωγή μιας νέας πραγματικότητα στα πληκτρολόγια των  MacBook Air…