Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το επερχόμενο Dark Mode στο iOS 13;

Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το επερχόμενο Dark Mode στο iOS 13;
ired.gr

Σας γράψαμε πριν από μερικές ημέρες πως η Apple ετοιμάζεται, επιτέλους, να φέρει και στο iPhone την επιλογή Dark Mode, μέσα από τη νέα, μεγάλη αναβάθμιση του iOS που βρίσκεται στα σκαριά. Και η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη λειτουργία, τόσο στο iPhone όσο και στο iPad μπορεί να είναι εξαιρετικά δημοφιλής αν εφαρμοστεί καλά. Κατά συνέπεια, τι μπορούμε να περιμένουμε από το Dark Mode στο iOS;

Διαβάστε επίσης: Έρχεται το Dark Mode με το νέο μεγάλο update του iOS

Η Apple έχει ξεκινήσει ήδη να χρησιμοποιεί σκοτεινές επιλογές σε κάποια λειτουργικά και συσκευές. Το Apple Watch έχει ένα σκοτεινό design, το οποίο στην πραγματικότητα βοηθά τα στοιχεία της OLED οθόνης του να συνδυάζονται ομαλά με το υπόλοιπο σώμα του ρολογιού, ενώ η Apple TV διαθέτει μια ρύθμιση για σκούρα εμφάνιση, που αλλάζει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη Home screen και ορισμένες εφαρμογές. Αυτό το design μπορεί να διαφοροποιηθεί με το Siri ή μέσα από τις «Ρυθμίσεις» ή να προσαρμόζεται αυτόματα με τις ώρες της ημέρας.

Επιπρόσθετα, η Apple έφερε το Dark Mode στο Mac με την περσινή ενημέρωση MacOS Mojave. Το Dark Mode στο Mac είναι μια επιλογή εμφάνισης σε επίπεδο συστήματος που αλλάζει την εμφάνιση των εφαρμογών και επιτρέπει στις εφαρμογές τρίτων να συμμετέχουν σε αυτή. Το λειτουργικό σύστημα των Mac σας δίνει τη δυνατότητα να εναλλάσσεστε μεταξύ Light  και Dark Mode μέσα από τις Ρυθμίσεις Συστήματος, αλλά δεν υπάρχει στάνταρ προγραμματισμός βάσει της ώρας της ημέρας ή της φωτεινότητας περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα, μια γενική ρύθμιση συστήματος Dark Mode δεν ήταν διαθέσιμη στο λειτουργικό iOS και από μόνες τους οι εφαρμογές των iPhone και των iPad χρησιμοποιούσαν τις δικές τους μεθόδους για να… κατεβάζουν τον φωτισμό και να γίνονται, έτσι, λιγότερο κουραστικές για τα μάτια των επίμονων χρηστών.

Για παράδειγμα, τα Apple Books περιλαμβάνουν μια ποικιλία θεματικών επιλογών, που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της εμπειρίας ανάγνωσης, συμπεριλαμβανομένων των λευκών, σέπια, γκρίζων και μαύρων θεμάτων. Έτσι, μπορείτε να εφαρμόσετε το μαύρο θέμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ή να το αλλάζετε μερικές, μόνο, φορές μέσω της επιλογής Auto-Night Theme. Και, πραγματικά, το σκούρο θέμα στα Apple Books είναι πολύ… μαύρο στα iPhone με OLED οθόνες (X, XS, XS Max).

Αυτό επεκτείνεται και σε άλλα τμήματα της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της οθόνης Now Playing για τα audiobooks. Και ακριβώς αυτός ο τρόπος υποστήριξης του σκοτεινού θέματος από τα Apple Books, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημάδι για τον τρόπο με τον οποίο το iOS 13 θα μπορούσε να λειτουργήσει το Dark Mode σε iPhone και iPad.

Τα σκοτεινά θέματα για άλλες εφαρμογές που λειτουργούν σε iOS περιβάλλον, περιλαμβάνουν αρκετά συχνά επιλογές true black και σκούρου γκρίζου. Μάλιστα, μερικοί χρήστες βρίσκουν πιο ευανάγνωστα τα σκούρα γκρίζα θέματα, οι OLED οθόνες μπορούν να παρουσιάσουν ένα μικρό «τρέμουλο» όταν κάνουν γρήγορο scrolling σε μη μαύρο περιεχόμενο, ενώ οι οθόνες LCD που χρησιμοποιούν οι περισσότερες iOS συσκευές (μέχρι σήμερα), δεν έχουν τέτοιου τύπου απώλειες στα true black θέματα. Έτσι, η Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το true black σε iPhone X, XS και XS Max και να βασιστεί στις επιλογές σκούρου γκρίζου στα iPads και τα υπόλοιπα iPhone.

Η Apple θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το true black στα iPhone X, XS και XS Max, και να βασιστεί σε σκούρες γκρίζες εμφανίσεις σε iPads και σε όλα τα άλλα iPhone. Ωστόσο, μια μονή σκοτεινή λειτουργία που συνδυάζει το true black με το σκούρο γκρι μοιάζει να είναι η πιθανότερη εκδοχή.

Η ενεργοποίηση του Dark Mode, αποτελεί άλλο ένα ερώτημα που ζητά απάντηση. Το iOS θα προσφέρει, εκτός απροόπτου, την επιλογή προτίμησης κατά το set up, ενώ ο χρήστης θα μπορεί αργότερα να τη διαφοροποιήσει μέσα από τις Ρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, οι third party εφαρμογές που κυκλοφορούν και υποστηρίζουν το Dark Mode, περιλαμβάνουν χειρονομίες (gestures) για εναλλαγή του θέματος ή μια επιλογή εναλλαγής ανάλογα με τη φωτεινότητα της οθόνης. Λέτε να δούμε την Apple να ενσωματώνει την επιλογή Dark Mode στη Φωτεινότητα Οθόνης, συμπεριλαμβανομένου ενός σχετικού κουμπιού και στο Κέντρο Ελέγχου; Μάλιστα, αν το συνδέσει με την ανατολή και τη δύση του ηλίου ή με τη χρήση του φωτισμού του περιβάλλοντος, τότε θα έχει πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα! 

Διαβάστε επίσης: iOS 13: Αφήνει εκτός υποστήριξης παλαιότερα iPhone και iPad;

Όπως κι αν αποφασίσει, τελικά, η Apple να ενσωματώσει το Dark Mode στο επερχόμενο iOS 13, θα πρόκειται για μια καλοδεχούμενη προσθήκη από το σύνολο των users iPhone και iPad, καθώς είναι μια λειτουργία που περίμεναν καιρό, την έχουν ήδη δοκιμάσει μέσα από αυτόνομες εφαρμογές και αποτελεί μια αρκετά ξεκούραστη επιλογή για τους heavy χρήστες των συγκεκριμένων συσκευών!