Το iMessage, είναι το πρότυπο στο νέο μεγάλο σχέδιο που προωθεί το Facebook

Το iMessage, είναι το πρότυπο στο νέο μεγάλο σχέδιο που προωθεί το Facebook
ired.gr

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, κυκλοφόρησε αρχικά σαν φήμη πως μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το Facebook θα προχωρούσε σε ενοποίηση των υπηρεσιών αποστολής και λήψης μηνυμάτων και data, WhatsApp, Instagram και Messenger, ώστε να καταστεί εφικτή η μεταξύ τους ανταλλαγή μηνυμάτων με καλύτερους όρους κρυπτογράφησης.

Διαβάστε επίσης: Ποια αμφιλεγόμενη εφαρμογή απέσυρε το Facebook από το App Store

Σύμφωνα με το σχέδιο και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης, οι χρήστες θα μπορούν, για παράδειγμα, να στέλνουν μηνύματα από το Messenger σε κάποιον άλλο που διαθέτει μόνο WhatsApp και αυτή η συνομιλία θα είναι κρυπτογραφημένη από την αρχή μέχρι το τέλος.

Τις τελευταίες ώρες, το παραπάνω σχέδιο ξέφυγε από τα όρια των φημών και πέρασε στη σφαίρα του πραγματικού, καθώς ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook, Μark Zuckerberg, τοποθετήθηκε επίσημα για το ζήτημα, θέτοντας στην ουσία κι ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με όσα είπε, η συνένωση (στο κομμάτι της ανταλλαγής μηνυμάτων) των τριών δημοφιλών υπηρεσιών έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα χρειαστεί αρκετή σκέψη για όλες τις παραμέτρους, μέχρι να ολοκληρωθεί. Επιπλέον, πρόσθεσε πως η “μαμά” εταιρεία οφείλει να βρει λύσεις σε διάφορα ανοιχτά ζητήματα, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από το 2020.  

Από εκεί και πέρα, ο Zuckerberg δεν έδωσε τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η end-to-end κρυπτογράφηση θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και τόνισε ότι ο συνδυασμός της λειτουργίας για λήψη και αποστολή μηνυμάτων του Messenger με τις πλατφόρμες των WhatsApp και Instagram μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο του iMessage της Apple, που θα προσφέρει μεγαλύτερη λειτουργικότητα και ασφάλεια.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχει καταφέρει να αντιγράψει το iMessage μέχρι σήμερα και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα σκαρφιστεί η Facebook. Μη ξεχνάμε, όμως, ότι θα πρέπει να πείσει και τις αρμόδιες επιτροπές προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στην προώθηση μηνυμάτων στο WhatsApp

Στο μεταξύ, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τα γραφόμενα για την πιθανή συγχώνευση των τριών υπηρεσιών, που ανήκουν στο Facebook, ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις. Ήδη η Ιρλανδική Επιτροπή, που εκτελεί χρέη ρυθμιστικού φορέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα που αφορούν την προστασία των δεδομένων, ζήτησε να λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο θα είναι συμβατό με τους κανόνες GDPR, ενώ αρνητική κριτική έχουν αρχίσει να ασκούν και κυβερνητικοί φορείς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περιμένουμε τα επόμενα επεισόδια του σίριαλ που μόλις ξεκίνησε…