Στο δρόμο του Facebook η Google: Αφαίρεσε εφαρμογή από το App Store

Στο δρόμο του Facebook η Google: Αφαίρεσε εφαρμογή από το App Store
ired.gr

Λίγες ημέρες μετά τον "θόρυβο” που δημιουργήθηκε γύρω από το Facebook και την Apple, με αφορμή μια εφαρμογή που διένειμε το social δίκτυο μέσω του App Store και η οποία προσέφερε αμοιβή στους χρήστες για να έχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε προσωπικά τους δεδομένα, προέκυψε παρόμοια κατάσταση με τη Google να έρχεται αυτή τη φορά στη θέση του Facebook!

Διαβάστε επίσης: Ποια αμφιλεγόμενη εφαρμογή απέσυρε το Facebook από το App Store

Τι συνέβη ακριβώς; Η Google έχει κυκλοφορήσει μια ιδιωτική εφαρμογή στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών της Apple, η οποία καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοχοι των iPhone χρησιμοποιούν τη συσκευή τους.  Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιβράβευε τους χρήστες με gift cards σαν αντάλλαγμα στα δικαιώματα που της έδιναν να συλλέξει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Η εφαρμογή είχε βρει πάτημα στο εταιρικό πρόγραμμα της Apple, το οποίο επιτρέπει τη διανομή εσωτερικών εφαρμογών εντός μιας επιχείρησης. Και εδώ προκύπτει το “θέμα”, καθώς η Apple υποστηρίζει πως οι εφαρμογές αυτές μπορούν μονάχα να χρησιμοποιηθούν από υπαλλήλους εταιρειών, ενώ οι εταιρείες εκείνες που παραβιάζουν τον συγκεκριμένο κανονισμό, μπορούν να τιμωρηθούν, με απενεργοποίηση των εφαρμογών τους.

Η εφαρμογή της Google, με την ονομασία Screenwise Meter αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2012 και ξεκίνησε αρχικά να καταγράφει την πρόσβαση νοικοκυριών στο διαδίκτυο μέσω μιας επέκτασης του Chrome κι ενός ειδικά διαμορφωμένου καταγραφικού router που παρείχε η Google. Η εφαρμογή είναι ανοιχτή για τον κάθε χρήστη άνω των 18 ετών, ωστόσο επιτρέπει και στους χρήστες άνω των 13 ετών να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αν βρίσκονται μέσα στο ίδιο νοικοκυριό με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Θυμίζουμε, απλά, πως η αντίστοιχη εφαρμογή του Facebook απευθυνόταν σε χρήστες 13-35 ετών (για να δείτε τις ομοιότητες).

Διαβάστε επίσης: Δεν είναι όλες οι Συντομεύσεις όσο αθώες φαίνονται...

Μετά την αποκάλυψη του θέματος, εκπρόσωπος της Google αναγνώρισε το σφάλμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως… “η εφαρμογή Screenwise Meter iOS δεν έπρεπε να λειτουργεί υπό το εταιρικό πρόγραμμα της Apple, ήταν ένα λάθος από την πλευρά μας. Πρόκειται για μια πλήρως εθελοντική εφαρμογή και πάντα είχε αυτό τον χαρακτήρα. Την έχουμε ήδη απενεργοποιήσει από το App Store”. Κι έτσι, η εφαρμογή δεν βρίσκεται πλέον στα μητρώα της Apple (κάτι που θα έκανε η ίδια η Apple, αν δεν το έκανε από μόνη της η Google), ωστόσο για την ώρα είναι ακόμα διαθέσιμη στο Play Store.