Ποια αμφιλεγόμενη εφαρμογή απέσυρε το Facebook από το App Store

Ποια αμφιλεγόμενη εφαρμογή απέσυρε το Facebook από το App Store
ired.gr

Το Facebook έκανε γνωστό πως θα προχωρήσει στον τερματισμό του αμφιλεγόμενου προγράμματος έρευνας αγοράς το οποίο “έτρεχε” και κατά το οποίο η εταιρεία πλήρωνε τους χρήστες για να εγκαταστήσουν μια mobile εφαρμογή, η οποία κατέγραφε τις δραστηριότητες και τα προσωπικά τους δεδομένα.

Στη σχετική, επίσημη, ενημέρωση που παρείχε, το  Facebook ανέφερε πως η εφαρμογή “Facebook Research”, η οποία πλήρωνε εθελοντές μεταξύ 13 και 35 ετών με ποσά που έφταναν ως τα 20 δολάρια το μήνα για να έχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε όλα τους, σχεδόν, τα δεδομένα, δεν θα είναι από εδώ και στο εξής διαθέσιμη για το λειτουργικό iOS.

Διαβάστε επίσης: Σοβαρό σφάλμα ασφαλείας εντοπίστηκε στο Fortnite - Τι μπορούσαν να κάνουν οι hackers

Πώς λειτουργούσε η συγκεκριμένη εφαρμογή; Αρχικά, για να εγκατασταθεί στο iPhone, χρησιμοποιούσε ένα εταιρικό πιστοποιητικό, σαν αυτά που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαμοιράζουν εσωτερικές εταιρικές εφαρμογές και να προσφέρουν πλήρη πρόσβαση σε μια συσκευή. Για να “κρύψει” τη συμμετοχή της σε αυτή τη διαδικασία και να… ξεγλιστρήσει από τους περιορισμούς της Apple και του App Store, το Facebook χρησιμοποιούσε beta υπηρεσίες, όπως τα Applause, BetaBound και uTest, για να οδηγήσει τους υποψήφιους στην εγκατάσταση του Facebook Research.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής, το Facebook αποκτούσε πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορίες, όπως προσωπικά μηνύματα σε social media εφαρμογές, chats από εφαρμογές instant messaging (στα οποία συμπεριλαμβάνονταν φωτογραφίες και videos), emails, αναζητήσεις στο διαδίκτυο και άλλες πληροφορίες που αφορούν τοποθεσίες. Φυσικά, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το social δίκτυο τελικά αξιοποιούσε την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, ωστόσο το σίγουρο είναι πως είχε τη δυνατότητα να το κάνει.  

Μετά τη διαρροή της παραπάνω είδησης και του θορύβου που αυτή δημιούργησε, το Facebook επιβεβαίωσε, αρχικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τονίζοντας μάλιστα πως ήταν πλήρως εναρμονισμένο με το Enterprise Certificate της Apple, ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε πως θα προχωρήσει στον τερματισμό του.

Διαβάστε επίσης: Προσοχή: Ποιες είναι οι νέες iOS εφαρμογές που σχετίζονται με κακόβουλο λογισμικό

Κι αν δεν το έπραττε το ίδιο το Facebook, το πιθανότερο είναι πως σε ανάλογη κίνηση θα προχωρούσε η Apple, με αφαίρεση της εφαρμογής από τα μητρώα της, καθώς το Κουπερτίνο έχει δείξει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα την αντίθεσή του με τις πρακτικές που ακολουθεί κι εφαρμόζει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης…