Τι μάθαμε από αυτά που είπε ο Cook στην παρουσίαση των οικονομικών της Apple

Τι μάθαμε από αυτά που είπε ο Cook στην παρουσίαση των οικονομικών της Apple
ired.gr

Αυτό που περίμενε ο τεχνολογικός και οικονομικός κόσμος από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά τις προειδοποιήσεις του Tim Cook, παρουσίασε η Apple τις τελευταίες ώρες: τα οικονομικά της αποτελέσματα για το εορταστικό τρίμηνο (Οκτώβριος - Δεκέμβριος) του 2018.

Σύμφωνα με τα επίσημα, πλέον, στοιχεία, ο τζίρος της εταιρείας ήταν 84,31 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά της κέρδη άγγιξαν τα 19,965 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα νούμερα για το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο ήταν 88,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τον τζίρο και 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια για τα καθαρά κέρδη.

Διαβάστε επίσης: Ποιο παλιό iPhone κυκλοφόρησε ξανά στην αγορά η Apple (κι έγινε ανάρπαστο);

Η πτώση, λοιπόν, επαληθεύτηκε και αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η καθυστερημένη κυκλοφορία του iPhone XR (του πιο επιτυχημένου, από πλευράς πωλήσεων, iPhone της τελευταίας γενιάς), η γενικότερη αδυναμία στην Κίνα και η επιλογή των καταναλωτών να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών της Apple και να μην προχωρήσουν, έτσι, σε αναβάθμιση συσκευής.

Στο μεταξύ, μπορεί η πάγια αρχή της Apple εδώ και μερικούς μήνες να είναι η ΜΗ ανακοίνωση στοιχείων πωλήσεων για τις συσκευές της, ωστόσο εταιρεία αναλύσεων φρόντισε να καλύψει αυτό το κενό, παραθέτοντας τις δικές της εκτιμήσεις. Σύμφωνα με αυτές, περί τα 65,9 εκατομμύρια iPhone απεστάλησαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 από τα 77,3 εκατομμύρια του αντίστοιχου τριμήνου του 2017 (πτώση 14,7%). Σε αντίθεση με τα iPhone, η Apple βγήκε κερδισμένη από τα Mac (αύξηση 9% στα 7,4 δισ. δολάρια) και τα iPad (αύξηση 17% στα 6,7 δισ. δολάρια). Εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις των Υπηρεσιών (με το App Store να κυριαρχεί), που αυξήθηκαν κατά 19%, στα 10,9 δισ. δολάρια.

 

Διαβάστε επίσης: Όλο και περισσότερο στρέφεται προς Ινδία η Apple για τα νέα iPhone

Τι μάθαμε από αυτά που είπε ο Cook

Στοιχεία για την πορεία της Apple στο εξεταζόμενο τρίμηνο, μοιράστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook. Τα βασικά που μπορούμε να συγκρατήσουμε, σαν οδηγό και για το μέλλον, είναι τα εξής:

  • Οι πελάτες μας συνεχίζουν να διατηρούν τα iPhone τους περισσότερο καιρό απ’ ότι έκαναν στο παρελθόν. Το στοιχείο αυτό έχει επιδράσει στη μείωση εσόδων 15% που παρουσίασε η συγκεκριμένη συσκευή
  • Τρία είναι τα σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Αρχικά, το ξένο συνάλλαγμα. Η ισχύς του δολαρίου έχει κάνει τα προϊόντα μας ακριβότερα στον υπόλοιπο κόσμο. Κατά δεύτερον, οι επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις για την αγορά iPhone, γίνονται ολοένα και λιγότερο συνηθισμένες. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, οι αγορές iPhone ήταν, παραδοσιακά, επιδοτούμενες. Στο τελευταίο μας τρίμηνο, θεωρούμε πως περισσότερα από τα μισά iPhone πωλήθηκαν χωρίς επιδότηση. Και τρίτον, το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών. Προσφέραμε έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο αντικατάστασης μπαταρίας σε ένα iPhone και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τους πελάτες μας.
  • Η συνολική ενεργή βάση των συσκευών μας αυξήθηκε στο 1,4 δισ.
  • Προχωράμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας. Ένα πράγμα που θέλουμε να κάνουμε, είναι να διευκολύνουμε την ανταλλαγή ενός τηλεφώνου στα καταστήματά μας.
  • Πάνω από 360 εκατομμύρια είναι οι πληρωμένοι συνδρομητές των Υπηρεσιών Apple. Είναι αυξημένοι κατά 120 εκατομμύρια από πέρσι.
  • Αύξηση στα έσοδα των Wearables και Αξεσουάρ, χάρη στην πορεία των AirPods και Apple Watch.
  • Το iPhone XS ξεκίνησε στο ίδιο επίπεδο τιμής με αυτό του iPhone X πριν από ένα χρόνο. Το iPhone XR βρισκόταν στο μέσο της τιμής των iPhone 8 και iPhone 8 Plus. Εκτός ΗΠΑ, το ξένο συνάλλαγμα επηρέασε τις τιμές και αυτό που κάναμε σε κάποιες περιοχές, ήταν να απορροφήσουμε μέρος αυτών των επιρροών. Η τιμή, λοιπόν, είναι λόγος για την πορεία των iPhone.