Άλλαξε γνώμη η Apple για τους νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας

Άλλαξε γνώμη η Apple για τους νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας
ired.gr

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός που ανακοίνωσε η Apple τις προηγούμενες ημέρες, ο οποίος καλούσε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους να λάβουν συμμετοχή με ιδιαίτερα από τρόπο και βασική προϋπόθεση την κατοχή ενός iPhone, προκάλεσε διαμαρτυρίες από πολύ κόσμο, για έναν απλό λόγο: δεν προέβλεπε κάποιο χρηματικό βραβείο για τους νικητές, παρά μονάχα την εμφάνιση των φωτογραφιών που θα επικρατήσουν των υπόλοιπων στο Instagram προφίλ της Apple, στα καταστήματα λιανικής της Apple ανά τον κόσμο, σε διαφημιστικές επιγραφές και στο apple.com, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης: Αν σας αρέσουν οι φωτογραφίες, η Apple σας δίνει την ευκαιρία να διακριθείτε!

Σύμφωνα με τους όρους του “Shot on iPhone Challenge”, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, πρέπει να “ανεβάσουν” στο Twitter ή στο Instagram ή να στείλουν με email στην Apple, τη φωτογραφία της επιλογής τους, η οποία πρέπει να έχει τραβηχτεί με την κάμερα μιας συσκευής iPhone μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο. Στη συνέχεια, μια κριτική επιτροπή 11 ατόμων (οι περισσότεροι αποτελούν στελέχη της εταιρείας) θα εξετάσει τις συμμετοχές και θα αναδείξει τις 10 κορυφαίες φωτογραφίες. Όλα καλά μέχρι εδώ.

Τα… ζόρια για την Apple ξεκίνησαν όταν στους όρους του διαγωνισμού ανέφερε πως δεν προβλέπεται κάποιο χρηματικό έπαθλο για τους νικητές, παρά μονάχα η παρουσία της φωτογραφίας στους τόπους που σας αναφέραμε προηγουμένως. Έπειτα από τις διαμαρτυρίες φωτογράφων και δημιουργών, η εταιρεία αποφάσισε να… αναθεωρήσει τη γνώμη της και, τελικά, να ξεκαθαρίσει πως οι νικητές θα αμειφθούν και οικονομικά, πέρα από την αναγνώριση που θα λάβουν.

“Η Apple πιστεύει πως οι καλλιτέχνες πρέπει να ανταμείβονται για τη δουλειά τους. Οι φωτογράφοι που θα έχουν τραβήξει τις 10 νικήτριες φωτογραφίες, θα λάβουν το ανάλογο ανταποδοτικό τέλος για τη χρήση των συγκεκριμένων φωτογραφιών στα διάφορα κανάλια μάρκετινγκ της εταιρείας” ήταν το επίσημο σχόλιο της Apple μετά την… αλλαγή της γνώμης της για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε, τελικά, να επιβραβεύσει τους νικητές του “Shot on iPhone Challenge”.

Όπως ήταν φυσικό, η εταιρεία τροποποίησε και τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό, καθώς στο σημείο που αρχικά αναφερόταν πως “το βραβείο δεν έχει κάποια χρηματική αξία”, τώρα έχει δώσει τη θέση του στη φράση “οι νικητές θα λάβουν ένα τέλος για την παραχώρηση άδειας να χρησιμοποιηθούν τα έργα τους σε διαφημιστικές πινακίδες και άλλα κανάλια μάρκετινγκ της Apple”. Το ακριβές ύψος του τέλους δεν προσδιορίζεται και αφήνει τους συμμετέχοντες με την απορία.

Διαβάστε επίσης: Τα smartphones με τις καλύτερες selfie κάμερες σύμφωνα με τη DxOMark

Όποιο κι αν είναι το ύψος του, πάντως, η κίνηση της Apple είναι σωστή, καθώς μπορεί η παρουσία της φωτογραφίας ενός χρήστη σε iPhone σε μια από τις προσεχείς καμπάνιες της συσκευής να είναι αρκετά τιμητική, ωστόσο η ταυτόχρονη λήψη μιας χρηματικής αμοιβής, αποτελεί ένα πρόσθετο δείγμα αναγνώρισης της δουλειάς του…