Έρχονται iPhone και Apple Watch με αισθητήρες ανίχνευσης αερίων;

Έρχονται iPhone και Apple Watch με αισθητήρες ανίχνευσης αερίων;
ired.gr

Τα μολυσμένα αέρια που εισπνέουμε καθημερινά, μπορούν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό μας, τόσο στο κοντινό μέλλον όσο και μακροπρόθεσμα.

Στην Apple φαίνεται πως το έχουν αναγνωρίσει κι εξετάζουν την πιθανότητα να ενσωματώσουν μικροσκοπικούς αισθητήρες αερίου τόσο στις HomeKit συσκευές, όσο και στο iPhone ή το Apple Watch, ώστε να ενημερώνεται έγκαιρα ο χρήστης για τα “δηλητήρια” (όπως το μονοξείδιο του άνθρακα) που κυκλοφορούν γύρω του και να προχωράει στις κατάλληλες λύσεις για να προστατεύσει τόσο το σπίτι του, όσο και τους γύρω του.

Διαβάστε επίσης: Ποιο παλιό iPhone κυκλοφόρησε ξανά στην αγορά η Apple (κι έγινε ανάρπαστο);

Η παραπάνω αναφορά προκύπτει από την αίτηση για πατέντα που κατέθεσε η εταιρεία στις αρμόδιες Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και στην οποία η Apple υποδεικνύει την προσθήκη ενός τέτοιου τύπου εξαρτήματος σε συσκευές, οι οποίες σχετίζονται με το smart home και το Internet of Things, καθώς και σε αυτές που υποστηρίζουν την “απεικόνιση της κατάστασης υγείας”. Στις τελευταίες, μπορούν να περιλαμβάνονται τόσο το iPhone όσο και το Apple Watch.

Στο μεταξύ, μπορεί η προσθήκη ενός ανιχνευτή αερίου σε μια συσκευή να μην είναι κάτι καινούριο, ωστόσο η αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που αφορά σε “χημικά ανθεκτικούς μικροσκοπικούς αισθητήρες αερίου” προχωρά ένα βήμα παραπέρα, υποδεικνύοντας την ανάπτυξη αισθητήρων που διατηρούν την ακρίβεια στις καταγραφές τους.

Για την Apple οι συγκεκριμένοι αισθητήρες περιλαμβάνονται μεταξύ των “πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών του μέλλοντος”, οι οποίες θα ενσωματωθούν στις συσκευές του μέλλοντος, χάρη στο μικρό τους μέγεθος, την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και την απλή αρχιτεκτονική τους. Παρ’ όλα αυτά, η  Apple προειδοποιεί πως η υγρασία και τα χημικά δηλητήρια των αερίων, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα τόσο στις αντιστάσεις και στην ευαισθησία των αισθητήρων, επηρεάζοντας έτσι την απόδοσή τους και προκαλώντας βλάβες στο hardware τους.

Η λύση που προτείνει η Apple είναι η δημιουργία ενός υποστρώματος με βάση τη σιλικόνη, με ηλεκτρόδια, ένα στρώμα ανίχνευσης αερίου που καλύπτει τα ηλεκτρόδια και ένα στρώμα απορρόφησης, το οποίο θα φιλτράρει, επιλεκτικά, τα στοιχεία του μίγματος αερίου. Ο συγκεκριμένος, προτεινόμενος αισθητήρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση πολλαπλών κοινών αερίων.

Η δημιουργία μικρών και εύκολων στην ενσωμάτωση αισθητήρων αερίου, θα μπορούσε να μας δώσει την ευκαιρία να διατηρούμε περισσότερους αισθητήρες στο σπίτι μας, καθώς και σε συσκευές, οι οποίες θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα να ανιχνεύουν, ταυτόχρονα, την ύπαρξη διαφόρων αερίων. Σε περίπτωση που η Apple προχωρήσει στην προσθήκη τους σε συσκευές “απεικόνισης της κατάστασης υγείας”, τότε θα μπορούσε να καταστήσει τα iPhone και τα Apple Watch σαν τους προσωπικούς σας αισθητήρες αερίων, οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στην καθημερινή σας ζωή.

Διαβάστε επίσης: Ποιο νέο χαρακτηριστικό μπορούν να έχουν τα ανανεωμένα AirPods

Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση αξίζει να αναφέρουμε πως η αίτηση για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν σημαίνει παράλληλα πως η σκέψη ή η προταση της Apple θα γίνει πραγματικότητα, ωστόσο η προσθήκη ενός τέτοιου τύπου αισθητήρα σε μια mobile συσκευή, θα μπορούσε να περάσει την εμπειρία του χρήστη σε άλλα επίπεδα.