Ποιο είναι το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με την οθόνη του MacBook Pro

Ποιο είναι το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε με την οθόνη του MacBook Pro
ired.gr

Ένα μήνα μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και πήρε μεγάλες διαστάσεις με την… ευκαμψία που παρουσιάζουν οι cellular εκδόσεις των νέων iPad Pro (2018) και την επίσημη τοποθέτηση της Apple πως πρόκειται για κάτι που δεν υπερβαίνει τις κατασκευαστικές προδιαγραφές του συγκεκριμένου προϊόντος, προέκυψε νέο “θέμα”, το οποίο αφορά σε άλλη συσκευή της εταιρείας: το MacBook Pro.

Ποιο είναι το θέμα που δημιουργήθηκε; Η φθορά που παρουσιάζουν τα καλώδια των MacBook Pro, τα οποία συνδέουν την οθόνη με την πλακέτα ελέγχου οθόνης και τείνουν να δημιουργήσουν, μετά το “Bendgate” των iPad Pro, το δικό τους “Flexgate”.

Διαβάστε επίσης: Τι μας λέει η επίσημη ενημέρωση της Apple για το λύγισμα στα νέα iPad Pro

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε το iFixit, το θέμα που έχει προκύψει, είναι αρκετά απλό ως προς την εξήγησή του: η τρέχουσα γενιά των laptops MacBook Pro (από το 2016 μέχρι και σήμερα) χρησιμοποιεί εύκαμπτα καλώδια για να συνδέσει την οθόνη με την πλακέτα ελέγχου της οθόνης, η οποία βρίσκεται κάτω από το TouchBar. Τα καλώδια αυτά, τυλίγονται πάνω από την πλακέτα, ασφαλίζονται με καλύμματα και είναι έκθετα στο λύγισμα και την κάμψη, κάθε φορά που ανοίγει και κλείνει ο υπολογιστής. Με αυτή τη διαδικασία να επαναλαβάνεται σε συχνή βάση, τα καλώδια αυτά μπορούν να αρχίσουν, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, να φθείρονται και, τελικά, να σκίζονται. Το backlight καλώδιο που πέφτει “θύμα” είναι, γενικά, το πρώτο που “την πληρώνει” και έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση των συμπτωμάτων “stage light”, την εμφάνιση έντονου φωτισμού, δηλαδή, στο κάτω μέρος της οθόνης.

Τώρα, γιατί μια τόσο ισχυρή συσκευή, μπορεί να παρουσιάσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι επειδή η Apple επέλεξε να “επενδύσει” στο design. Έτσι, επέλεξε εύκαμπτα και ευαίσθητα καλώδια σε αντίθεση με τα πιο ανθεκτικά ενσύρματα καλώδια που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενα designs της συσκευής και τα οποία μπορούσαν να περάσουν μέσα από τον μεντεσέ της, αντί να τυλιχθούν γύρω του και να υπόκεινται στη φθορά του ανοίγματος και κλεισίματος. Και το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα της υπόθεσης είναι πως η Apple, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πιο λεπτή οθόνη, σχεδίασε τα καλώδια σαν μέρος της οθόνης, με συνέπεια… να μην μπορούν να αντικατασταθούν αυτόνομα!

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως όταν τα συγκεκριμένα καλώδια ξεκινήσουν να φθείρονται, τότε ολόκληρη η μονάδα της οθόνης πρέπει να αντικατασταθεί, σε μια ζημιά που αντί να κοστίσει λίγα ευρώ (όσο κοστίζουν δηλαδή 1 ή 2 καλώδια), να ανέβει σε πολύ μεγαλύτερη ύψη.

Διαβάστε επίσης: Αναφορές για μέτρια ποιότητα κάμερας στο MacBook Air 2018

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, έχει ήδη δημιουργηθεί σχετική σελίδα στο διαδίκτυο, η οποία μαζεύει υπογραφές χρηστών, σε μια προσπάθεια να πειστεί η Apple να επεκτείνει, πέραν του ενός έτους, την εγγύηση του συγκεκριμένου προϊόντος, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των καλωδίων που παρουσιάζεται, συνήθως, μετά τον ένα χρόνο χρήσης. Περισσότερα για τη σελίδα με ΚΛΙΚ ΕΔΩ.