Αυξάνεται η χρήση του Χρόνου επί Οθόνης - Τι δείχνει σχετική έρευνα

Αυξάνεται η χρήση του Χρόνου επί Οθόνης - Τι δείχνει σχετική έρευνα
ired.gr

Αν και η λειτουργία για τον Χρόνο επί Οθόνης είναι, σχετικά, πρόσφατη (η Apple την εγκαινίασε για iPhone και iPad το φθινόπωρο του 2018, με την κυκλοφορία του iOS 12), αρκετοί είναι οι κάτοχοι smartphones και tablets που τη χρησιμοποιούν για να τσεκάρουν σε καθημερινή, σχεδόν, βάση τον χρόνο που ξοδεύουν μπροστά από τις οθόνες τους.

Διαβάστε επίσης: Apple: Σκληρή στάση στους ανταγωνιστές του "Χρόνου επί Οθόνης"

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αφορούσε στις εφαρμογές για τον χρόνο οθόνης επί του συνόλου των smartphones (iOS και Android), διαπιστώθηκε πως ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον χρόνο που ξοδεύουν στην οθόνη της συσκευής τους, ενώ η πλειοψηφία ήταν ικανοποιημένη με τη λειτουργικότητα και τα αποτελέσματα που τους παρέχει.

Η έρευνα της LoopVentures έγινε σε 501 χρήστες, από διάφορες ηλικίες και μόλις το 12% των ερωτηθέντων αποκρίθηκε πως αισθάνεται αμήχανα και άβολα με τον χρόνο που ξοδεύει στη συσκευή του. Αντίθετα, το 65% απάντησαν πως αισθάνονται άνετα και το 31% είπαν πως αισθάνονται πολύ άνετα. Από ηλικιακής πλευράς, οι ερωτηθέντες 30-44 ετών ανέφεραν σε ποσοστό 22% πως δεν αισθάνονται άνετα, ενώ αυτοί από 18 ως 29 ετών εξέφρασαν, σε ποσοστό 16%, την αμηχανία τους. Πολύ μικρό ήταν το ποσοστό (1%) εκείνων που ανέφεραν πως αισθάνονται “πολύ αμήχανα”.

Σε ότι αφορά τη χρήση των εφαρμογών της Apple (Χρόνος επί Οθόνης) και της Google (Digital Wellbeing για Android συσκευές) και παρά το γεγονός πως δεν μετρούν αρκετούς μήνες ζωής, το 42% των ερωτηθέντων απάντησαν πως τις χρησιμοποιούν, ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 56% για τις ηλικίες 18-29 ετών.

Ο Χρόνος επί Οθόνης της Apple

Σημειώνεται πως η εφαρμογή Χρόνος επί Οθόνης της Apple έκανε την εμφάνισή της με το iOS 12 και έχει σαν σκοπό να απεικονίσει και, προοπτικά, να περιορίσει τον χρόνο που ξοδεύετε καθημερινά στο iPhone ή το iPad σας. Σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφει τις ώρες και τα λεπτά που καταναλώνετε για κάθε εφαρμογή στη συσκευή σας, καθώς και τον χρόνο που βρίσκεστε σε συγκεκριμένα websites στο Safari. Αν τα αποτελέσματα που σας παρουσιάζει, σας προβληματίζουν, τότε έχετε τη δυνατότητα να θέσετε χρονικούς περιορισμούς σε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως το Facebook.   

*** Βρείτε τον αναλυτικό μας οδηγό για τη δημιουργία χρονικών ορίων στη χρήση μιας συγκεκριμένης εφαρμογής με ΚΛΙΚ ΕΔΩ