Ανακαλύφθηκε μεγάλη παραβίαση σε emails & passwords - Δείτε αν έχετε επηρεαστεί

Ανακαλύφθηκε μεγάλη παραβίαση σε emails & passwords - Δείτε αν έχετε επηρεαστεί
ired.gr

Περισσότερα από 87 Gigabytes με passwords και διευθύνσεις email διέρρευσαν και διανεμήθηκαν από hackers σε έναν φάκελο, που φέρει την ονομασία “Collection #1” και σε μια, τεραστίων διαστάσεων, παραβίαση προσωπικών δεδομένων!

Διαβάστε επίσης: Τι νέο πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματά σας σε τηλεφωνία και internet

Την εξέλιξη αυτή έκανε γνωστή ο ερευνητής ασφαλείας Troy Hunt, ο οποίος ανέφερε πως περίπου 22 εκατομμύρια μοναδικά passwords και περισσότερες από 772 εκατομμύρια διευθύνσεις email φιλοξενήθηκαν στην υπηρεσία cloud αποθήκευσης, MEGA. Ο σύνδεσμος (link) για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, αναρτήθηκε σε ένα forum hackers, ωστόσο στη συνέχεια απενεργοποιήθηκε από την ίδια την υπηρεσία.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Hunt εξήγησε πως η cache των passwords και των email διευθύνσεων αναπτύχθηκε από παραβιάσεις διαφόρων τύπων, που είχαν ξεκινήσει από το… μακρινό 2008. Και πρόσθεσε πως κατέληξε στη συλλογή στοιχείων, όταν ενημερώθηκε από “διάφορους ανθρώπους” πριν μερικές ημέρες, πως είχαν παρατηρήσει ύποπτες δραστηριότητες στους λογαριασμούς τους. Ακόμη, ανέφερε πως έπεσε κι ο ίδιος θύμα της παραβίασης αυτής, ωστόσο τα passwords που διέρρευσαν, δεν βρίσκονταν πλέον σε ισχύ.

Διαβάστε επίσης: "Έπεσε" το YouTube σε διάφορα σημεία του κόσμου!

Ο Hunt φρόντισε να “ανεβάσει” όλα τα passwords και τις email διευθύνσεις σε δικό του site, το οποίο ειδοποιεί τους χρήστες εκείνους που έχουν “πέσει” θύματα τέτοιου τύπου παραβίασης ή τους επιτρέπει να τσεκάρουν αν κάποιο password έχει εκτεθεί σε… δημόσια θέα από τους hackers και, κατ’ επέκταση, θεωρείται ακατάλληλο για χρήση.

Πώς θα τσεκάρετε αν έχετε επηρεαστεί

Σε περίπτωση που θέλετε να ελέγξετε αν η email διεύθυνσή σας έχει παραβιαστεί και έχει εκτεθεί σε δημόσια θέα, τότε μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του Hunt, την https://haveibeenpwned.com/.

Για να δείτε αν έχει παραβιαστεί το password σας κι έει έρθει η ώρα να το αλλάξετε, τότε μπείτε στη διεύθυνση: https://haveibeenpwned.com/Passwords