Airbnb: Πώς αντιμετώπισε περιστατικό με wifi κάμερες ασφαλείας μέσα σε ενοικιαζόμενο σπίτι

Airbnb: Πώς αντιμετώπισε περιστατικό με wifi κάμερες ασφαλείας μέσα σε ενοικιαζόμενο σπίτι
ired.gr

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής τόσο των επισκεπτών όσο και των οικοδεσποτών είναι η Airbnb, κάτι που απέδειξε (σε δεύτερο βαθμό, βέβαια) σε πρόσφατο περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon αποφάσισε να νοικιάσει ένα σπίτι στο Σιάτλ για να περάσει τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών μαζί με την οικογένειά του. Όμως μια μέρα μετά την έναρξη της διαμονής τους, διαπίστωσε πως μέσα στο διαμέρισμα και σε γωνιακά σημεία του, υπήρχαν τοποθετημένες κάμερες ασφαλείας. Ο καθηγητής αιφνιδιάστηκε και προχώρησε άμεσα στην αποσύνδεσή τους, καθώς φοβήθηκε πως οι κάμερες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε λειτουργία και να καταγράψουν ιδιωτικές στιγμές, δικές του ή μελών της οικογένειάς του.

Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα δωρεάν ταξιδιωτικά apps για iPhone και iPad!

Εν συνεχεία, έλεγξε ξανά τα στοιχεία της καταχώρησης του σπιτιού στην πλατφόρμα του Airbnb και διαπίστωσε πως η περιγραφή ανέφερε μεν την ύπαρξη καμερών ασφαλείας, αλλά μονάχα στο εξωτερικό μέρος του και όχι στο εσωτερικό.

Και οι κανόνες της Airbnb σχετικά με την ύπαρξη ηλεκτρονικών συσκευών παρακολούθησης σε καταχωρήσεις, αναφέρουν ξεκάθαρα πως “Αν είστε οικοδεσπότης και έχετε οποιαδήποτε συσκευή παρακολούθησης μέσα σε μια καταχώρηση ή γύρω από αυτήν, ακόμη και αν δεν είναι ενεργοποιημένη ή συνδεδεμένη, απαιτούμε να ενημερώνετε τους επισκέπτες, συμπεριλαμβάνοντας ξεκάθαρα τη συγκεκριμένη πληροφορία στους Κανόνες σπιτιού σας. Επιπλέον, απαιτείται να ενημερώνετε αν ηχογραφείτε. Αν ένας οικοδεσπότης ενημερώσει σχετικά με τη συσκευή μετά την πραγματοποίηση μιας κράτησης, η Airbnb θα επιτρέψει στον επισκέπτη να ακυρώσει την κράτηση και να λάβει επιστροφή χρημάτων. Ενδέχεται να ισχύουν ποινές ακύρωσης για τον οικοδεσπότη”.

 

Έπειτα από τα παραπάνω, ο επισκέπτης απευθύνθηκε στην Airbnb για να αναφέρει το γεγονός, ωστόσο η εταιρεία του απάντησε, αρχικά, πως η φωτογραφία που επισύναπτε, δεν φανέρωνε κάποια λανθασμένη κίνηση από πλευράς οικοδεσπότη. Κατόπιν, ο οικοδεσπότης, που ενημερώθηκε για τη συνομιλία του ένοικου με την Airbnb, έστειλε δικό του άνθρωπο για να ελέγξει τη φιλοξενούμενη οικογένεια και την κατάσταση των καμερών και στη συνέχεια, αφού άφησε αρνητική κριτική για εκείνους, τη συνόδευσε και με ένα ερώτημα, γεμάτο υπόνοιες: “Αλήθεια, τι ήταν αυτό που θέλατε να κρύψετε παραμονή Πρωτοχρονιάς;”.

Ο καθηγητής, όμως, δεν έμεινε εκεί. Φρόντισε να διασκορπίσει το θέμα στο Twitter, το οποίο πήρε, έτσι, μεγάλες διαστάσεις και ανάγκασε την Airbnb να το επανεξετάσει. Τελικά, κατέληξε με απολογίες στον καθηγητή και την οικογένειά του, ενώ προχώρησε σε πλήρη αποζημίωσή του για το συνολικό ποσό που είχε καταθέσει κατά την κράτηση και τη διαμονή του. Μάλιστα, παραδέχτηκε πως ο αρχικός χειρισμός του συγκεκριμένου θέματος δεν συμβάδιζε με τα standards που η ίδια έχει θέσει για τέτοιου τύπου περιπτώσεις και πρόσθεσε πως αφαίρεσε τον οικοδεσπότη από την κοινότητά της.

Οι κανόνες της Airbnb για τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης

Αυστηρή είναι η πολιτική της Airbnb για τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, τόσο για τους οικοδεσπότες όσο και για τους επισκέπτες των καταχωρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει  η εταιρεία “απαιτούμε από τους οικοδεσπότες να ενημερώνουν για όλες τις κάμερες που μπορεί να υπάρχουν στις καταχωρήσεις τους, ενώ απαγορεύουμε οποιαδήποτε συσκευή παρακολούθησης σε ορισμένους ιδιωτικούς χώρους (όπως υπνοδωμάτια και μπάνια), ανεξάρτητα με το αν υπάρχει ενημέρωση”.

Πιο πάνω, σας αναφέραμε λεπτομερώς την πολιτική για τους οικοδεσπότες, ωστόσο η Airbnb έχει ξεκάθαρη πολιτική και τους επισκέπτες, σύμφωνα με την οποία “αν είστε επισκέπτης, τα πρότυπα και οι προσδοκίες μας απαγορεύουν να παρακολουθείτε άλλα άτομα ή να παραβιάζετε με άλλο τρόπο την ιδιωτική τους ζωή. Η πολιτική μας απαγορεύει επίσης τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής παρακολούθησης από έναν επισκέπτη για την παρακολούθηση κάποιου οικοδεσπότη ή τρίτου προσώπου που παραβρίσκεται στην καταχώρηση χωρίς τη συγκατάθεση του εν λόγω προσώπου. Σας προτείνουμε να συζητήσετε τη χρήση συσκευών παρακολούθησης μέσω της λειτουργίας αποστολής μηνυμάτων της Airbnb. Η παραβίαση αυτής της πολιτικής είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναστολή ή κατάργηση του λογαριασμού σας από την κοινότητα της Airbnb. Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε χρήση εξοπλισμού παρακολούθησης έρχεται σε συμμόρφωση με τους ισχύοντες τοπικούς νόμους και κανονισμούς”.

Διαβάστε επίσης: Search Robots θα εντοπίζουν παρατυπίες σε Airbnb - Booking και στην Ελλάδα

Τέλος, η Airbnb θεωρεί συσκευή παρακολούθησης… “οποιονδήποτε μηχανισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη ή τη μετάδοση ήχου, βίντεο ή σταθερής εικόνας εκλαμβάνεται ως συσκευή παρακολούθησης. Αυτό περιλαμβάνει, ενδεικτικά, κάμερες Wi-Fi (π.χ. Nest Cam ή Dropcam), κάμερες παρακολούθησης μπέιμπι σίτερ, web κάμερες σε οθόνες υπολογιστών, συσκευές ενδοεπικοινωνίας, αναρτημένα ή εγκατεστημένα συστήματα παρακολούθησης, ντεσιμπελόμετρα και συστήματα επιτήρησης συσκευών, καθώς και smartphone με δυνατότητα καταγραφής βίντεο ή/και ήχου”.