Tips: Πώς θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του παλαιότερου iPhone σας

Tips: Πώς θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του παλαιότερου iPhone σας
ired.gr

Σε προηγούμενο άρθρο, σας γράψαμε ορισμένους βασικούς λόγους για τους οποίους αρκετός κόσμος σήμερα επιλέγει να κρατήσει το παλαιότερο iPhone του και δεν προχωράει σε αναβάθμιση, αγοράζοντας μια από τις νέες συσκευές της οικογένειας. Μόνο στην Ελλάδα, εξάλλου, τα iPhone των σειρών 5 και 6, καθώς και το iPhone SE, είναι αυτά που χρησιμοποιούν αρκετοί χρήστες, οι οποίοι επιμένουν να μένουν μακριά από τα νέα (και αρκετά ακριβότερα) μοντέλα.

Διαβάστε επίσης: Μερικοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος επιλέγει να διατηρεί τα παλαιότερα iPhone

Σήμερα, θα σας πσρουσιάσουμε ορισμένα tips για τη διατήρηση του παλιού iPhone σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, η οποία θα παρατείνει και τη διάρκεια ζωής του. Κι αν είστε… παλιοί στο άθλημα και γνωρίζετε αρκετά ή όλα εξ αυτών, τότε θα σας τα υπενθυμίσουμε, ενώ αν έχει βρεθεί πρόσφατα ένα παλαιότερο iPhone στα χέρια σας (είτε σας το έχει χαρίσει ένας συγγενής ή φίλος ή έχετε αγοράσει εσείς ο ίδιος ένα προηγούμενο ή μεταχειρισμένο μοντέλο), τότε διαβάστε τις συμβουλές μας για τη… μακροημέρευση της συσκευής σας.

Φορτίστε το σωστά

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι να αντιμετωπίζετε σωστά τη μπαταρία του iPhone σας. Μια αδύναμη μπαταρία μπορεί να επηρεάσει αρκετές από τις εξαιρετικές λειτουργίες της συσκευής (θυμηθείτε το… σκανδαλάκι που είχε προκύψει, με την Apple να παραδέχεται πως είχε επιβραδύνει η ίδια τις “ταχύτητες” σε παλαιότερα iPhones για να τα κρατήσει “ζωντανά”), ενώ μπορεί να χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας για μια έκτακτη δουλειά ή για μια υπενθυμιση και, ξαφνικά, να τη δείτε να τίθεται εκτός λειτουργίας!  

Σύμφωνα με τις προτροπές της ίδιας της “μαμάς” εταιρείας, η φροντίδα της μπαταρίας είναι απαραίτητη κι επιτυγχάνεται με μια σειρά από ενέργειες, όπως η έγκαιρη ενημέρωση του iOS (οι νέες εκδόσεις φροντίζουν για την καλύτερη διαχείριση ενέργειας της συσκευής), η αποφυγή έκθεσης της συσκευής σε υψηλές θερμοκρασίες, η αφαίρεση χοντρών θηκών όταν φορτίζετε τη συσκευή και η χρήση της λειτουργίας Χαμηλής Κατανάλωσης Ενέργειας, ώστε να περιορίσετε τη χρήση της μπαταρίας και να επεκτείνετε τα διαστήματα που μεσολαβούν για την κάθε φόρτιση. Από εκεί και πέρα, πέρα από αυτά που μας αναφέρει η Apple, φροντίστε να μην αφήνετε για περισσότερη, από την απαραίτητη, ώρα τη συσκευή σας στην πρίζα. Όταν δείτε πως το iPhone έχει φορτίσει στο 100%, τότε αφαιρέστε τη από τον φορτιστή και συνεχίστε να τη λειτουργείτε κανονικά. Ακολουθώντας τα παραπάνω, θεωρείται βέβαιο πως θα παρατείνετε την Υγεία της μπαταρίας και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσετε στην απαραίτητη αντικατάσταση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιήστε μια θήκη

Δύο πράγματα πρέπει να έχετε κατά νου, όταν φτάσει ένα iPhone στα χέρια σας και θέλετε να το κρατήσετε για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται. Αρχικά, αποφύγετε τις πτώσεις και την επαφή με μικρά παιδιά, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να προκύψει κάποιο σπάσιμο στην οθόνη ή το πίσω κάλυμμα.

Κατά δεύτερον, προμηθευτείτε με μια θήκη από την πρώτη, κιόλας, μέρα. Και δεν χρειάζεται να είναι μια χοντρή θήκη για να εξασφαλίσετε ικανοποιητικά επίπεδα προστασίας (εκτός κι αν κυκλοφορούν παιδιά στον χώρο που αφήνετε το κινητό σας). Στην αγορά κυκλοφορούν (εκτός από τις θήκες που υπογράφει η ίδια η Apple) αρκετές λεπτές και ελαφριές, σε βάρος, θήκες, που δεν αλλοιώνουν την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του iPhone σας, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και την απαιτούμενη ασφάλεια, κυρίως στις γωνίες της συσκευής, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί και η μεγαλύτερη ζημιά στην οθόνη, σε περίπτωση μιας πτώσης, ακόμα κι από μικρό ύψους!

Αν αγοράσετε μια παλαιότερη συσκευή, ξοδέψτε κάτι παραπάνω...  

Πέρα από τα ραγίσματα και σπασίματα στην οθόνη, καθώς και την σταδιακή επιδείνωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε, αν αποφασίσετε να προμηθευτείτε μια παλαιότερη συσκευή iPhone, είναι το αποθηκευτικό. Όσο πιο οικονομικό είναι ένα μοντέλο iPhone, τόσο πιο μικρός είναι κι ο αποθηκευτικός χώρος που προσφέρει.

Από το iPhone 5 και μετά, οι βασικές εκδόσεις ήταν αυτές των 16 GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus εισήγαγαν σαν βασικές εκδόσεις αυτές των 32 GB. Αν επιλέξετε, λοιπόν, μια από τις βασικές εκδόσεις iPhone, μπορείτε να έχετε ξοδέψει λιγότερα χρήματα, ωστόσο ενδέχεται πολύ σύντομα να χρειαστείτε περισσότερο χώρο, ειδικά αν χρησιμοποιείτε τη συσκευή για αποθήκευση multimedia. Τότε, μπορεί να σκεφτείτε (και να μετανιώσετε) γιατί δεν ξοδέψατε κάτι παραπάνω πριν από 2 ή 3 χρόνια για να αποκτήσετε ένα iPhone με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, ειδικά από τη στιγμή που η Apple δεν έχει ενσωματώσει ποτέ μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα προσθήκης έξτρα αποθηκευτικού χώρου στα iPhone μέσω μιας εξωτερικής κάρτας. Φυσικά, αν θέλετε να επεκτείνετε τον χώρο σας, μπορείτε να το κάνετε, ακόμα κι αν ο εσωτερικός χώρος στη συσκευή σας έχει αρχίσει να “μπουκώνει”, αλλά και πάλι θα χρειαστείτε έξτρα χρήματα. Πως; Με την αγορά ενός προγράμματος αποθηκευτικού χώρου από το iCloud (ανεξάρτητα από τα 5 GB που σας προσφέρει δωρεάν, με την αρχική εγγραφή).  

Προστασία οθόνης

Η επιλογή και τοποθέτηση ενός προστατευτικού πλαισίου για την οθόνη, θεωρείται απαραίτητη από πολλούς, ενώ άλλοι την αποφεύγουν, καθώς θεωρούν πως αλλοιώνει το design της συσκευής και την αίσθηση στην αφή της οθόνης. Η αίσθηση δεν είναι, σίγουρα, η ίδια αν επιλέξετε μια απλή ζελατίνα προστασίας, ωστόσο ένα προστατευτικό tempered glass διαφοροποιεί τα δεδομένα και προσφέρει, ταυτόχρονα, καλύτερη προστασία στην επιφάνεια της οθόνης, από… κατά μέτωπον επιθέσεις που μπορεί να δεχτεί.

Αν λοιπόν, αποφασίσετε να… θυσιάσετε ελαφρώς το design, για χάρην της προστασίας, επιλέξτε ένα tempered glass, για να αποφύγετε γρατζουνιές και χτυπήματα από εξωτερικούς παράγοντες στην οθόνη του iPhone σας, ωστόσο θα πρέπει να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κι εσείς οι ίδιοι, καθώς μια πιθανή πτώση της συσκευής σε κάθετη θέση, δύσκολα θα αποτρέψει ένα ράγισμα στην οθόνη, ακόμα κι αν αυτή “φοράει” tempered glass.

Συχνός καθαρισμός

Τέλος, φροντίζετε να καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη συσκευή σας. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να αφαιρέσετε σκόνη και… δαχτυλίες ή υγρό που έχει πέσει στην οθόνη και το υπόλοιπο “σώμα” της συσκευής, ενώ μην ξεχνάτε να φέρεστε με τη δέουσα “ευγένεια” και στη Lightning θύρα φόρτισης της συσκευής.

Πως; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή εξαγωγής αέρα (στην πρώτη σκάλα, βεβαίως) ή την άκρη ενός συνδετήρα με λίγο χαρτί για να αφαιρέσετε τη σκόνη που μπορεί να έχει συγκεντρωθεί περιμετρικά. Έτσι, θα αποφύγετε για καιρό πιθανά προβλήματα με τη φόρτιση της συσκευής ή με τη σύνδεσή της με έναν Mac υπολογιστή για την ανταλλαγή δεδομένων.

Αυτά για την ώρα και, φυσικά, περιμένουμε και τα δικά σας tips, όπως αυτά προκύπτουν από την καθημερινή χρήση του iPhone σας…