Δύσκολη χρονιά το 2018 για τα Mac...

Δύσκολη χρονιά το 2018 για τα Mac...
ired.gr

Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά το 2018 για τις αποστολές νέων Mac, οι οποίες παρουσίασαν κάμψη, σε ένα έτος, πάντως, που δεν ήταν γενικά καλό για τον τομέα των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Και η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου, παρά το γεγονός πως μεσολάβησε η χριστουγεννιάτικη περίοδος, όπου - υποθετικά πάντα - οι αγορές παίρνουν “τα πάνω τους”.

Ας ξεκινήσουμε όμως με την Apple, η οποία απέστειλε συνολικά 18,02 εκατομμύρια Macs στη διάρκεια του 2018 και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η εταιρεία ερευνών Gartner. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 5% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2017, ενώ η συρρίκνωση αυτή επηρέασε, όπως είναι φυσικό, και το μερίδιο της Apple στη γενικά αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ρίχνοντάς το από το 7,2% στο 6,9%.

Διαβάστε επίσης: Αναφορές για μέτρια ποιότητα κάμερας στο MacBook Air 2018

Η εταιρεία προχώρησε στην κυκλοφορία των αναβαθμισμένων Mac Book Pro και Mac Book Air κατά την προηγούμενη (δύσκολη, ομολογουμένως, χρονιά σε όλα τα επίπεδα για την Apple σε ότι αφορά τις πωλήσεις νέων προϊόντων), ενώ μέσα στο 2019 και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ετοιμάζει ένα νέο Mac Book Pro με “φρέσκα” χαρακτηριστικά. Ρόλο στη μείωση των πωλήσεων, ίσως να έπαιξε και η αναμονή του κόσμου για ένα νέο desktop υψηλής ποιότητας και χαρακτηριστικών, που μπορεί να έρθει μέσα στο 2019.

Από εκεί και πέρα, η συνολική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών έζησε δύσκολες ημέρες κατά το 2018, καθώς συρρικνώθηκε κατά 1,3%. Ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, έπαιξε η μειωμένη ζήτηση από πλευράς καταναλωτών, οι οποίοι ενώ πριν από πέντε χρόνια (2014) αντιπροσώπευαν το 49%στις συνολικές αποστολές νέων υπολογιστών, πέρσι έφτασαν να αντιπροσωπεύουν το 40%.  

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, πως οι μεγάλοι αντίπαλοι της Apple στον συγκεκριμένο τομέα, κινήθηκαν ανοδικά. Συγκεκριμένα, η Lenovo είχε αύξηση 6,9%, η HP είχε αντίστοιχη αύξηση 2,1% και η Dell βελτιώθηκε κατά 5,5%.

Όπως αναφέραμε και στο εισαγωγικό κομμάτι, ιδιαίτερα δύσκολο ήταν το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στη διάρκειά του, οι πωλήσεις Macs μειώθηκαν κατά 3,8%, πέφτοντας ποσοτικά στα 4,9 εκατομμύρια μονάδες. Ακόμα χειρότερη ήταν η κάμψη στη συνολική αγορά, η οποία άγγιξε το 4,3%. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε πως το μερίδιο της Apple έστω και σε αυτό το τρίμηνο, παρουσίασε μικρή αύξηση, από το 7,1% του 2017 στο 7,2%. Κάτι είναι κι αυτό...