Προσοχή: Ποιες είναι οι νέες iOS εφαρμογές που σχετίζονται με κακόβουλο λογισμικό

Προσοχή: Ποιες είναι οι νέες iOS εφαρμογές που σχετίζονται με κακόβουλο λογισμικό
ired.gr

Ούτε μια, ούτε δυο… Συνολικά 14 εφαρμογές iOS ανακαλύφθηκαν να στέλνουν πληροφορίες σε server, ο οποίος σχετίζεται με το malware Golduck, που βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android και έχει επηρεάσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες.

Διαβάστε επίσης: "Χρυσωρυχείο" το App Store για την Apple μέσα στις γιορτές!

Τι κάνει όμως ο Golduck και πως παρεμβαίνει στη δραστηριότητα των χρηστών; Φροντίζει να ενσωματώσει κακόβουλο κώδικα σε συσκευές, ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα στους hackers να προχωρούν, π.χ. σε αποστολή SMS από το κινητό τηλέφωνο του “θύματος”. Σύμφωνα με τους ερευνητές που έχουν εξετάσει το θέμα, οι ίδιες απειλές υπάρχουν και για τις αντίστοιχες iOS εφαρμογές.

Και για να γίνουμε περισσότερο αναλυτικοί, οι 14 “ύποπτες” εφαρμογές σχετίζονται με retro παιχνίδια, όπως τα Commando Metal: Classic Contra, Super Pentron Adventure: Super Hard, Classic Tank vs Super Bomber, Super Adventure of Maritron, Roy Adventure Troll Game, Trap Dungeons: Super Adventure, Bounce Classic Legend, Block Game, Classic Bomber: Super Legend, Brain It On: Stickman Physics, Bomber Game: Classic Bomberman, Classic Brick – Retro Block, The Climber Brick και Chicken Shoot Galaxy Invaders.

Διαβάστε επίσης: Τα κορυφαία apps του App Store για το 2018

Η ευπάθεια των παραπάνω εφαρμογών ανακαλύφθηκε από την εταιρεία εταιρικής ασφάλειας, Wandera, που επισήμανε μεταξύ άλλων πως οι ίδιες οι εφαρμογές, από τεχνικής πλευράς, δεν απειλούνται από παραβίαση και δεν περιλαμβάνουν κακόβουλο κώδικα. Ωστόσο, κάποιος hacker θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιήσει τον διαφημιστικό χώρο που βρίσκεται στο παρασκήνιο και μέσω αυτού να εμφανίσει έναν σύνδεσμο, ο οποίος θα κατευθύνει τον χρήστη σε μη ασφαλή περιβάλλοντα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι 14 εφαρμογές έχουν εγκατασταθεί περίπου 1 εκατομμύριο φορές από τους χρήστες, από την αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας τους. Στον έλεγχο που κάναμε, φαίνεται πως οι συγκεκριμένες εφαρμογές έχουν ξεκινήσει ήδη να αφαιρούνται από το App Store. Τώρα, αν κάποιος από εσάς έχει τύχει να εγκαταστήσει μια από τις εφαρμογές αυτές, καλό θα ήταν να προχωρήσει στην αφαίρεσή της από το iPhone του, είτε έχει είτε δεν έχει παρατηρήσει κάποια ύποπτη δραστηριότητα…