Μερικοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος επιλέγει να διατηρεί τα παλαιότερα iPhone

Μερικοί λόγοι για τους οποίους ο κόσμος επιλέγει να διατηρεί τα παλαιότερα iPhone
ired.gr

Η Apple προετοίμασε τους επενδυτές πριν από μερικές ημέρες, πως θα παρουσιάσει σημαντικές απώλειες στο πρώτο τρίμηνο του 2019, χάρη στη μειωμένη ζήτηση για τα νέα iPhone. Και αυτή η εξέλιξη γεννά το εύλογο ερώτημα: γιατί δεν ανανεώνει ο κόσμος τα iPhone του;

Δύο μπορούν να είναι οι πιθανές απαντήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την απόφασή τους να δοκιμάσουν μια μετάβαση σε Android συσκευή. Και η δεύτερη σχετίζεται με την επιλογή τους να πορευτούν, με την ίδια, παλιά συσκευή iPhone που έχουν στη διάθεσή τους. Για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ας δούμε κάποιους βασικούς λόγους.  

Χαμηλότερες επιδοτήσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους

Πριν από κάποια χρόνια, σχεδόν κανείς δεν αγόραζε κάποια συσκευή με την ονομαστική της αξία. Όταν θέλαμε να αλλάξουμε το κινητό μας και δη το iPhone μας, πηγαίναμε σε κάποιο κατάστημα παρόχου κινητής, αφού γνωρίζαμε την επιδότηση που δικαιούμασταν, προσθέταμε τη διαφορά (ανάλογα, πάντα, με το μπάτζετ μας) και αποκτούσαμε τη συσκευή που θέλαμε. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η αρχική τιμή της συσκευής δεν αναφερόταν καν στα ράφια!

Σήμερα, η αγορά ενός κινητού τηλεφώνου μοιάζει με την αντίστοιχη ενός υπολογιστή από κάποιο πολυκατάστημα ηλεκτρονικών. Θα το επιλέξουμε, θα αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή επιδότηση, αλλά και πάλι αυτή θα είναι αρκετά συρρικνωμένη σε σύγκριση με τα δεδομένα του παρελθόντος. Μάλιστα, υπάρχει κόσμος που επιλέγει να “εξαργυρώσει” την επιδότηση αυτή σε έκπτωση στο πρόγραμμά του, κάτι που σημαίνει πως θα… συνεχίσει να λειτουργεί με το smartphone που έχει ήδη αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια. Και θα επιλέξει να κρατήσει τα 1.000, περίπου, ευρώ που κοστίζει ένα νέο iPhone για να καλύψει άλλες ανάγκες.

Οικονομικές αντικαταστάσεις μπαταριών

Το χαρακτηριστικό Battery Health της  Apple έχει σχεδιαστεί για να κρατά τα παλιά iPhone ενεργά και... μάχιμα, ακόμα και όταν οι πολυδουλεμένες, αδύναμες μπαταρίες τους δεν αποδίδουν ικανοποιητικά. Αποτελεί για τη συσκευή κάτι σαν το... μπαστούνι που βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατούν.

Επιπλέον, τα διάφορα “χτυπήματα” που δέχεται τους τελευταίους μήνες η Apple, την έχουν υποχρεώσει να προχωρήσει σε μια σειρά προωθητικών ενεργειών και μια από αυτές ήταν η φθηνή αντικατάσταση μπαταριών για παλαιότερα iPhone, γεγονός που τους έδωσε… παράταση ζωής.

Υψηλότερες τιμές στα νέα iPhone

Τα νέα iPhones είναι πιο ακριβά από το αναμενόμενο και αυτό είναι γενικά αποδεκτό. Οι λόγοι που γίνεται αυτό, ίσως έχουν εξήγηση για την εταιρεία, ωστόσο ο καταναλωτής δεν μπορεί (με το δίκιο του) να τους κατανοήσει και να τους δεχτεί. Έτσι, ακόμη και το νέο iPhone της βασικής κατηγορίας, το XR, είναι ακριβότερο από το iPhone 8 της περασμένης χρονιάς.

Αν, λοιπόν, έχετε ήδη ένα παλαιότερο iPhone στην κατοχή σας, τότε αυτές οι τιμές είναι αρκετές για να σας σταματήσουν από την αναβάθμιση της συσκευής σας, για ένα επιπλέον έτος τουλάχιστον.

Το iOS 12 έκανε τα παλαιότερα iPhones πιο γρήγορα

Ο συγκεκριμένος τίτλος τα λέει όλα. Και είναι αναμφισβήτητο το γεγονός πως όσο παλαιότερο είναι το iPhone σας, τόσο μεγαλύτερο είναι το “άλμα” στην απόδοσή του όταν αναβαθμίζετε το iOS. Το iOS 12 “τρέχει” επίσης σε όλα τα τηλέφωνα που θα μπορούσαν να τρέξουν το iOS 11.

Συνήθως, η Apple πρέπει να αποφασίσει ποια iPhones είναι πολύ παλιά για να “τρέξουν” μια ενημερωμένη έκδοση iOS. Εάν η έκδοση υποστηρίζει παλαιότερα τηλέφωνα, τότε η εταιρεία κατηγορείται ότι τα επιβραδύνει σκοπίμως και κάνει απαραίτητη την αναβάθμισή τους σε  μια νεότερη συσκευή. Εάν αποφασίσει να τα εξαιρέσει από το upgrade λειτουργικού, τότε κατηγορείται για εξαναγκαστική απαξίωση.

Το iOS 12 καταρρίπτει όλα τα παραπάνω και δεν “μειώνει”. Αντίθετα, καθιστά τα παλαιότερα iPhone γρηγορότερα και αφήνει την Apple να μετρά απώλειες στις πωλήσεις νέων μοντέλων…  

Η Apple σχεδιάζει τα iPhone για να έχουν διάρκεια

Σε event της Apple για τα iPhone το 2018, η Αντιπρόεδρος Lisa Jackson είχε παρουσιάσει τις ενέργειες της εταιρείας για τη δημιουργία πιο ανθεκτικών και ανακυκλώσιμων προϊόντων. Η Jackson είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα GiveBack, το οποίο παίρνει πίσω έναντι πίστωσης τις παλιές συσκευές, μέσα από τα καταστήματα της Apple, για να τις μεταπωλήσει ή να τις ανακυκλώσει.

Ένας από τους κύριους στόχους της Apple για το iPhone είναι να κάνει το προϊόν πιο βιώσιμο. Αυτό σημαίνει ότι διαρκεί περισσότερο, και επίσης ότι χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους για την ανάπτυξή του. Και η Apple αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τέτοιου είδους θέματα. Για παράδειγμα, η Apple “τρέχει” το σύνολο των επιχειρήσεών της από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ πιέζει και τους προμηθευτές της να κάνουν το ίδιο.

Συνεπώς, η Apple σχεδιάζει σκόπιμα τις συσκευές της για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να είναι εύκολα ανακυκλώσιμες, όταν αποσυρθούν, ωστόσο αυτό την βλάπτει σε όρους αναβάθμισης συσκευών.

Αντιστέκονται στο νερό

Παλαιότερα, όταν τύχαινε να δείτε το iPhone σας να βρέχεται ή να πέφτει μέσα στη λεκάνη κατά την… επίσκεψή σας σε μια τουαλέτα, πιθανότατα αυτό θα σήμαινε και το τέλος του. και την ταυτόχρονη υποχρεώσή σας να βγείτε στην αγορά για νέα συσκευή! Σήμερα, αν τύχει να ρίξετε ένα σχετικά σύγχρονο (κι όχι απαραίτητο κάποιο από τα τελευταία μοντέλα) iPhone στην τουαλέτα, πιθανότατα θα είναι αρκετός ένας καλός βιολογικός καθαρισμός από έναν ειδικό για να συνεχίσει να λειτουργεί. Και αυτό είναι καλό για εσάς, αλλά άσχημο για τις επιδόσεις της Apple στις πωλήσεις…