Αγωγή κατά της Apple για χρήση εβραϊκής φωνής στο Siri

Αγωγή κατά της Apple για χρήση εβραϊκής φωνής στο Siri
ired.gr

Θέματα νομικής φύσεως προέκυψαν για την Apple σε ότι αφορά το Siri, καθώς η γυναίκα που έχει “δώσει” τη φωνή της στην εβραϊκή έκδοση του ψηφιακού βοηθού, κατέθεσε μήνυση σε βάρος της τεχνολογικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τη μήνυση της Galit Gura-Eini, η οποία έχει δώσει επίσης τη φωνή της για την τοπική έκδοση του Waze, η Apple έχει προχωρήσει στη χρήση της φωνής της χωρίς να έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια.    

Επιπλέον, ισχυρίζεται οι χρήστες συσκευών της Apple έχουν χρησιμοποιήσει το Siri με τέτοιο τρόπο, που η εβραϊκή φωνή αναφέρει διάφορα σεξουαλικά, ρατσιστικά ή βίαια πράγματα.

Διαβάστε επίσης: Το iPhone και η Siri έσωσαν ζωές!

Όπως έχει συμβεί με πολλές από τις αρχικές φωνές του Siri, η φωνή της Galit Gura-Eini καταγράφηκε ως μια γενική φωνή, αρκετά χρόνια πριν η Apple λανσάρει τον δικό της ψηφιακό οδηγό. Στην περίπτωσή της, η καταγραφή έγινε το 2007 από μια τοπική εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην Α.Ι. και την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής. Σύμφωνα με την αγωγή, η Galit Gura-Eini έδωσε την άδεια στη συγκεκριμένη εταιρεία για να χρησιμοποιήσει τις ηχογραφήσεις μονάχα σε σε "νόμιμες" περιπτώσεις.

Η Gura-Eini, όμως, δεν σταματάει εκεί και ισχυρίζεται ότι έμαθε για πρώτη φορά πως το Siri χρησιμοποίησε τη φωνή της για την εβραϊκή του έκδοση, όταν αυτή ξεκίνησε το 2016. Συμπληρωματικά, πρόσθεσε ότι προσέγγισε την Apple, νωρίτερα μέσα στο 2018, ζητώντας την αφαίρεση της φωνής της, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.  

Διαβάστε επίσης: Τροποποιήστε τα Siri Shortcuts σύμφωνα με τις ανάγκες σας

Η Apple, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν έχει κάνει κάποιο λάθος. Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας ισχυρίζεται ότι οι φωνητικές ηχογραφήσεις λήφθηκαν νόμιμα και ότι η Galit Gura-Eini δεν έχει νόμιμες ιδιοκτησίες πάνω σε αυτές. Μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση της Apple αναφέρει πως "η φωνή της στην εφαρμογή Siri δεν είναι κάτι περισσότερο από συλλαβές ενωμένες με αλγόριθμο".

Συνολικά, η Galit Gura-Eini απαιτεί μέσω της αγωγής αποζημίωση 66.000 δολαρίων.