Τι μπορεί να αλλάξει στις κάμερες των επόμενων iPhone

Τι μπορεί να αλλάξει στις κάμερες των επόμενων iPhone
ired.gr

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Apple στην 3D τεχνολογία, την οποία επιδιώκει να ενσωματώσει σε πλήρη κλίμακα στις κάμερες των επόμενων iPhone και iPad που θα κυκλοφορήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τους νέους 3D αισθητήρες κάμερας που αναπτύσσει και δημιουργεί η Sony, η οποία αποτελεί, ούτως ή άλλως πάροχο της Apple σε αυτή την τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης: Ισχυρό ανταγωνιστή βρήκε η μονή κάμερα του iPhone XR

Σύμφωνα με όσα παραδέχτηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Sony, που είναι υπεύθυνο για το κομμάτι των αισθητήρων στη Sony, η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή των νέων 3D chips μέσα στο καλοκαίρι του 2019 έπειτα από την αυξημένη ζήτηση που έχουν εκδηλώσει οι κατασκευαστές smartphones, μεταξύ των οποίων και η Apple.

Τη δεδομένη στιγμή, η υπάρχουσα 3D τεχνολογία της Apple, TrueDepth, χρησιμοποιεί ένα απλό επιφανειακό laser το οποίο προβάλλει δομημένο φωτισμό (ένα πλέγμα κουκίδων) πάνω σε κάποιο θέμα. Μέσω της μέτρησης αποκλίσεων και παραμορφώσεων, το σύστημα είναι ικανό να δημιουργήσει έναν 3D χάρτη, που σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται για βιομετρική πιστοποίηση.    

Από την άλλη, η τεχνολογία της Sony είναι ένα σύστημα time of flight (TOF), που δημιουργεί χάρτες με βάθος, μέσω της μέτρησης του χρόνου που χρειάζονται οι παλμοί φωτός για να “ταξιδέψουν” από και προς την επιφάνεια στόχευσης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, σύμφωνα με τη Sony, είναι περισσότερο ακριβής από τον δομημένο φωτισμό των τωρινών iPhones και μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλύτερα σε μακρινές αποστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Αθώα η Apple για δυστύχημα που προκλήθηκε από τη χρήση του Face Time

Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει περί ενδιαφέροντος της Apple για την TOF τεχνολογία είναι αρκετά και έντονα, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης παραγωγής από την προμηθεύτρια Sony. Ταυτόχρονα, αναφέρεται η επιθυμία της Apple να την ενσωματώσει στην πίσω κάμερα των επόμενων συσκευών της, καθώς θα βοηθήσει στη λειτουργία εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας και, ευρύτερα, θα προσφέρει καλύτερη ακρίβεια στη λειτουργία του autofocus.

Πάντως, υπάρχουν και οι γνώμες αυτών που υποστηρίζουν πως η Apple δεν θα ενσωματώσει, τελικά, την τεχνολογία TAF στα  επόμενα iPhone και, αντίθετα, θα εξακολουθήσει να βασίζεται στο σύστημα dual-camera το οποίο ενσωμάτωσε, αρχικά, στο iPhone7.