Ανασκόπηση: Τι μας παρουσίασε η Apple το 2018

Ανασκόπηση: Τι μας παρουσίασε η Apple το 2018
ired.gr

Το 2017 ήταν μια χρονιά κατά την οποία η Apple άφησε στάσιμα κάποια προϊόντα και κινήθηκε επιθετικά για την αναβάθμιση άλλων. Το 2018 συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ορισμένες… παραμελημένες συσκευές, όπως τα MacBook Air και Mac mini αναβαθμίστηκαν, ενώ το iOS12 επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων που προέκυπταν από τη χρήση του.  

Σε γενικές γραμμές, η εταιρεία δεν παρουσίασε κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό από πλευράς design ή πρωτοποριακών χαρακτηριστικών. Έτσι όπως στα iPhones προστέθηκε το γράμμα “S” τα προηγούμενα χρόνια (iPhone 4S, 5S, 6S κλπ), έτσι έγινε και το 2018 με το iPhone XS και XS Max, ενώ με μοναδική εξαίρεση το Apple Watch Series 4, τα υπόλοιπα προϊόντα κινήθηκαν σε ασφαλή μονοπάτια. Πάμε να δούμε τις σημαντικότερες κυκλοφορίες…

HomePod: Η Apple παρουσίασε ένα εντελώς νέο προϊόν αυτή τη χρονιά, αν και σε μια κατηγορία με αρκετούς ισχυρούς και καθιερωμένους ανταγωνιστές. Το HomePod είναι ένα προϊόν που θα μπορούσαμε να μαντέψουμε πως η εταιρεία θα δημιουργούσε κάποια στιγμή για να εισέλθει στην αγορά των smart speakers και θα χαρακτηριζόταν από υψηλή τιμή, πολύ καλή ποιότητα, σπουδαίο ήχο, αλλά “χτυπημένο” από τους περιορισμούς των Siri και HomeKit. Στην πραγματικότητα, το HomePod, έτσι όπως κυκλοφόρησε το 2018, είναι μια συσκευή η οποία θα μπορούσε να έχει κάνει την εμφάνισή της δυο χρόνια νωρίτερα. Το HomePod λανσαρίστηκε τον Φεβρουάριο, κάνοντας πολύ καλή δουλειά με τη λειτουργία της Apple Music και τον έλεγχο των συσκευών που υποστηρίζουν το HomeKit, Το hardware και η ποιότητα ήχου της συσκευής δεν έχουν αντίπαλο στην αγορά, ωστόσο τα ανταγωνιστικά Amazon Echo και  Google Home παραμένουν πιο χρηστικά, καθώς συνδέονται με μεγαλύτερη ποικιλία smart home συσκευών και οι ψηφιακοί τους βοηθοί προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες στον χρήστη.

iPad: Σε ένα ανοιξιάτικο event που ήταν επικεντρωμένο στην εκπαίδευση, η Apple αποκάλυψε ένα νέο iPad, αυτό των 9,7 ιντσών, που διαθέτει ενισχυμένο επεξεργαστή A10 Fusion και υποστηρίζει, για πρώτη φορά, τη χρήση του Apple Pencil. Μεγαλύτερες αναβαθμίσεις έφερε το νέο iPad Pro που παρουσιάστηκε το φθινόπωρο. Είναι ταχύτερο από τον προκάτοχό του και εξοπλισμένο με ένα νέο A12X chip, το οποίο είναι ανώτερο ακόμα και από αυτών αρκετών laptops. Υποστηρίζει λειτουργία Face ID, δεν έχει Home button και μικρό πλαίσιο γύρω από την οθόνη. Γενικά, το συγκεκριμένο μοντέλο φέρει τις περισσότερες ανανεώσεις στη σειρά iPad έπειτα από χρόνια. Το νέο iPad Pro φέρει μαζί του και το νέο Apple Pencil, ενώ έχει καταργήσει τη Lightning υποδοχή για χάρη του USB-C. Οι απόψεις για το νέο iPad Pro διίστανται, γενικά, καθώς διαθέτει μεν εξαιρετικό hardware, όμως είναι πολύ πιο ακριβό από τον προκάτοχό του και η ικανότητά του να κάνει σοβαρές εργασίες, εμποδίζεται αρκετές φορές από τους περιορισμούς του iOS.

Apple Watch: Από τη χρονιά που πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2014, το Apple Watch δεχόταν κάθε χρόνο ένα upgrade. Ο επεξεργαστης γινόταν πιο ισχυρός, η οθόνη πιο φωτεινή και προστέθηκε η υποστήριξη cellular, ωστόσο το γενικό design και η βασική τεχνολογία αισθητήρα παρέμεναν ίδιες. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί η Series 4 τον Σεπτέμβριο του 2018. Το νέο Apple Watch Series 4 διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη σε σώμα που έχει, περίπου, το ίδιο μέγεθος με τα προηγούμενα, ενώ ο επεξεργαστής S4 αποτελεί σημαντική αναβάθμιση σε σύγκριση με τον προηγούμενο S3. Υπάρχουν παντού next-gen αισθητήρες, τα μικρόφωνα και τα ακουστικά είναι κατά πολύ ανώτερα από τους προκατόχους και έτσι, μπορείτε πλέον κανονικά να κάνετε μια τηλεφωνική κλήση από τον καρπό σας! Επιπλέον, ξεχωρίζει η υποστήριξη του χαρακτηριστικού για το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG), που σε πρώτη φάση έχει λάβει έγκριση για λειτουργία μονάχα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρείται σίγουρο πως το Apple Watch Series 4 αποτελεί τη συσκευή που θέτει τα standards για όσα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

iPhone: Στη διάρκεια  της περσινής χρονιάς, η Apple παρουσίασε το μοντέλο “S” του iPhone 7, ωστόσο αντί για iPhone 7S, προτίμησε να το ονομάσει iPhone 8.  Παρά το νέο νούμερο που το συνόδευε, το μοντέλο ήταν στην ουσία το 7S, καθώς είχε το ίδιο, σχεδόν, design. με καλύτερο επεξεργαστή, καλύτερη κάμερα και υποστήριξη ασύρματης σύνδεσης. Ταυτόχρονα, η Apple φρόντισε να καινοτομήσει με την παρουσίαση του iPhone X, το οποίο είχε καταργήσει το Home button, υποστήριζε το True Depth, το οποίο άλλαζε όλη τη φιλοσοφία χρήσης της μπροστινής κάμερας και ήταν το πρώτο iPhone με OLED οθόνη. Φέτος τον Σεπτέμβριο ήταν η σειρά του iPhone XS, που είχε ταχύτερο επεξεργαστή και καλύτερη κάμερα, αλλά όχι κάποιο άλλο ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Δίπλα τους, παρουσιάστηκε επίσης το iPhone XS Max, αντί του παλαιότερου προσθετικού Plus, που ήταν μεγαλύτερο σε διαστάσεις, ενώ αντί να συνεχίσει να διαθέτει το iPhone X σε χαμηλότερη τιμή, η εταιρεία πρόσθεσε στην οικογένεια και το iPhone XR, μια συσκευή που έχει παρόμοια hardware χαρακτηριστικά με το XS, αλλά με LCD οθόνη χαμηλότερης ανάλυσης, λιγότερη RAM και απουσία υποστήριξης 3D Touch. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς και η τιμή του ήταν χαμηλότερη από τις άλλες δυο συσκευές της φετινής χρονιάς.

Mac: Μέχρι και φέτος, η σειρά Mac είχε αρχίσει να αισθάνεται… πεπαλαιωμένη! Κατά καιρούς, η Apple καθυστερούσε να ενσωματώσει νέους Intel επεξεργαστές και ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά δέχονταν μονάχα ελάχιστες αναβαθμίσεις, με ότι μπορούσε αυτό να σημαίνει για τον εκμοντερνισμό τους. Φέτος, η Apple ανταποκρίθηκε σε όλα αυτά τα ζητήματα. Το iMac Pro που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017, μπορεί άνετα να θεωρηθεί ένα προϊόν του 2018, ενώ το καλοκαίρι η εταιρεία ανανέωσε και τη σειρά MacBook Pro με τους νέους επεξεργαστές Intel Coffee Lake. Έτσι, το μοντέλο των 15 ιντσών “ανέβηκε” από τους 4 πυρήνες στους 6 και το μοντέλο των 13 ιντσών από τους 2 πυρήνες στους 4. Οι εκπλήξεις στην οικογένεια των Mac συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο, με την ανανέωση δυο παραμελημένων μοντέλων: του MacBook Air και του Mac mini. Το νέο MacBook Air διαθέτει design που θυμίζει άλλα μoντέρνα Macs και διαθέτει χαρακτηριστικά, όπως USB-C, Retina οθόνη, True Tone. καλύτερα ηχεία και το τελευταίας τεχνολογίας keyboard και trackpad της Apple. Το Mac mini από την πλευρά του, μπορεί να παρουσίασε αύξηση στην τιμή του, αλλά δέχτηκε, επίσης, εντυπωσιακό boost στις επιδόσεις του, με μετάβαση σε επεξεργαστή 8ης γενιάς της Intel, ενσωμάτωση δίσκου SSD, περισσότερη RAM και καλύτερα γραφικά.

iOS12: Κάθε χρόνο, η Apple φροντίζει να μας εντυπωσιάσει στα WWDC, αφήνοντας υποσχέσεις για όσα θα φέρουν οι νέες εκδόσεις του iOS. Τα προηγούμενα χρόνια, οι εντυπωσιακές ανακοινώσεις, άφηναν τη θέση τους σε σημαντικά bugs, τα οποία ενοχλούσαν, όπως ήταν φυσικό, τους fans της Apple. Με το iOS12, η εταιρεία έδειξε να ακολουθεί μια άλλη φιλοσοφία, καθώς η εστίαση στην αναβάθμιση των επιδόσεων έκανε τις παλαιότερες συσκευές να δείχνουν… καινούριες! Η σταθερότητα ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου λειτουργικού, ενώ τα νέα στοιχεία έδειχναν πως η Apple είχε ακούσει σοβαρά τα παράπονα των χρηστών: υποστήριξη ομαδικών Face Time κλήσεων, βελτίωση στην αναζήτηση φωτογραφιών, καλύτερη ομαδοποίηση των notifications, δημιουργία custom Animoji και πολλά άλλα! Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που θα ήθελαν οι χρήστες να τους προσφέρει το iOS12 μέσω των αναβαθμίσεών του (όπως το Dark Mode), ωστόσο το σημαντικότερο όλων, είναι πως η Apple δείχνει να… ακούει και να ανταποκρίνεται στις παρατηρήσεις.

Συμπερασματικά: Από την πλευρά των προϊόντων, η Apple φρόντισε κατά τη διάρκεια του 2018 να εισάγει μια σειρά καλοδεχούμενων προϊόντων, τα οποία κινήθηκαν σε ασφαλή μονοπάτια ως προς την αναβάθμιση σε hardware και software. Από την πλευρά των καταναλωτών όμως, αυτό που είναι παραδεκτό και επισημαίνεται από τους περισσότερους, είναι πως… τα πάντα είναι πιο ακριβά! Σχεδόν κάθε προϊόν έχει μια αύξηση τιμής που κυμαίνεται στο 20%, ενώ ακόμα και οι αθεράπευτοι fans της εταιρείας εξέφρασαν τα παράπονά τους γι’ αυτό.