Search Robots θα εντοπίζουν παρατυπίες σε Airbnb - Booking και στην Ελλάδα

Search Robots θα εντοπίζουν παρατυπίες σε Airbnb - Booking και στην Ελλάδα
ired.gr

Οι ελληνικές οικονομικές Αρχές προχωρούν στην υλοποίηση του σχεδίου για επιθεωρήσεις διασταύρωσης στοιχείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων χώρων, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν το πλάνο τους για την καθιέρωση χρήσης «ρομπότ αναζήτησης».

Τα «ρομπότ αναζήτησης» λειτουργούν σαν web browsers, αποκτούν πρόσβαση σε ιστοσελίδες και χρησιμοποιούν συνδέσμους για να εντοπίσουν και να συνδεθούν με άλλους ιστότοπους. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα “Ναυτεμπορική”, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας (ΑΑΔΕ) αποφάσισε να ακολουθήσει το μοντέλο χρήσης ρομπότ αναζήτησης (bots) που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία για τον εντοπισμό των φορολογούμενων που δεν εισήλθαν στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑΔΕ για να καταχωρήσουν την ιδιοκτησία τους και τα εισοδήματα από την ενοικίασή τους.

Διαβάστε επίσης: Κίνηση κατά Google για παραπλανητική παρακολούθηση τοποθεσίας χρηστών

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για την Αθήνα, υπάρχουν σε μια ενιαία online πλατφόρμα πάνω από 5.127 καταχωρήσεις ακίνητης περιουσίας, που αξιοποιείται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση, με το μέσο ενοίκιο να ανέρχεται σε 52 ευρώ την ημέρα και το ποσοστό πληρότητας να φτάνει στο 73%.  

Με την εφαρμογή των ρομπότ αναζήτησης, οι ελληνικές φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν επιχειρηματίες που δεν έχουν καταχωρήσει τα ακίνητά τους στο Μητρώο Βραχυπρόθεσμων Μισθώσεων της χώρας ή εκείνους που το έχουν κάνει, αλλά δεν έχουν δηλώσει εισόδημα.

Οι ενοικιαστές που δεν συμμορφώνονται με την παραπάνω οδηγία, θα αντιμετωπίζουν ποινές που θα φτάνουν μέχρι και 5.000 ευρώ, ενώ οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τον καταλογισμό πρόσθετων φόρων εφόσον εντοπιστούν να μη δηλώνουν μέρος ή το σύνολο των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους σε πελάτες τους.

Η ΑΑΔΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι συνεργάζεται με "ψηφιακές πλατφόρμες που λειτουργούν στην κοινή οικονομία (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με στόχο τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας και την υποδοχή πρωτοβουλιών συνεργασίας, καθώς και με άλλες πλατφόρμες οικονομίας κοινής χρήσης".

Διαβάστε επίσης: Emails 13 ετών έχασε το Υπουργείο Εξωτερικών λόγω έλλειψης backup!

Τέλος, σημειώνεται πως από τις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία που έληξε η προθεσμία εγγραφής των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων, η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις εν λόγω πλατφόρμες να διαγράψουν όσους πελάτες δεν έχουν δηλώσει τον ειδικό Αριθμό Μητρώου.