Το ίδιο το Facebook έδωσε, τελικά, πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών

Το ίδιο το Facebook έδωσε, τελικά, πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών
ired.gr

Πριν από μερικές ημέρες σας είχαμε γράψει για ένα bug στο Facebook, το οποίο προκάλεσε τη διαρροή φωτογραφιών εκατομμυρίων χρηστών σε third party εφαρμογές.

Στην εξέλιξη του θέματος, όπως αυτή κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ώρες, έγινε γνωστό πως το ίδιο το Facebook ήταν τελικά αυτό που παραχώρησε σε 150 εταιρείες πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, χωρίς αυτοί να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους!

Το θέμα αναδείχτηκε από τους New York Times, οι οποίοι επικοινώνησαν με περισσότερους από 50 πρώην υπαλλήλους του Facebook και κρατικούς αξιωματούχους και μελέτησαν περισσότερες από 270 σελίδες απόρρητων εγγράφων της social media πλατφόρμας.

Διαβάστε επίσης: Facebook: Διέρρευσαν αδημοσίευτες φωτογραφίες 6,8 εκατ. χρηστών

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που εξασφάλισε το αμερικάνικο έντυπο, προκύπτει πως ο όγκος δεδομένων που είχε καταφέρει να αντλήσει η Cambridge Analytica από το Facebook, δεν είναι… τίποτα σχεδόν, μπροστά στην πρόσβαση που έδωσε το ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε ορισμένες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως οι Amazon, Spotify και Netflix.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο ανέφερε πως το Facebook έδωσε τη δυνατότητα στο Netflix, στο Spotify και στην Royal Bank of Canada (όπως και σε πολλούς άλλους), να επεξεργάζονται γραπτά μηνύματα χρηστών και να βλέπουν όλους τους συμμετέχοντες σε ένα thread, στοιχεία που υπερβαίνουν ακόμα και τις προδιαγραφές που το ίδιο το Facebook έχει θέσει.

Επιπλέον, το social μέσο συνεργάστηκε με τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, για να της προσφέρει τη δυνατότητα να βλέπει τη λίστα με όλους τους φίλους ενός χρήστη του Facebook, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη συγκατάθεσή του.

Από εκεί και πέρα, στην Amazon προσφέρθηκε η δυνατότητα να εξασφαλίζει τα ονόματα χρηστών και τα στοιχεία επικοινωνίας τους μέσω των φίλων τους, ενώ η Yahoo απέκτησε το δικαίωμα να παρακολουθεί προβολές stream από post φίλων! Στο μεταξύ, ήδη από πέρσι, εταιρείες όπως οι Sony, Microsoft και  Amazon μπορούσαν να εξασφαλίσουν τις email διευθύνσεις χρηστών μέσω accounts των φίλων τους!

Ειδική συμφωνία και με την Apple

Στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέθεσαν οι New York Times από τα έγγραφα που εξασφάλισαν, το Facebook είχε φτάσει σε ειδικές συμφωνίες με σημαντικούς επιχειρηματικούς συνεργάτες, προκειμένου να εξαιρεθούν από τους κανόνες απορρήτου που το ίδιο είχε θεσπίσει.  

Οι συμφωνίες αυτές, τις οποίες είχε συνάψει το μέσο με τεχνολογικούς κολοσσούς, επιχειρήσεις αυτοκινήτων και μεγάλα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, φαίνεται πως ξεκίνησαν το 2010 και είχαν ισχύ (οι περισσότερες) μέχρι και φέτος, εώς ότου ξεσπάσει το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, ένας από τους προαναφερόμενους επιχειρηματικούς συνεργάτες του Facebook ήταν και η Apple, η οποία, βάσει των όρων του deal, μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αριθμούς επαφών και καταχωρήσεις ημερολογίου του χρήστη, ακόμα κι αν εκείνος είχε απενεργοποιήσει όλα τα notifications! Επιπλέον, η Apple μπορούσε να αποκρύψει το γεγονός πως οι συσκευές της ζητούσαν data από τους Facebook χρήστες.

Διαβάστε επίσης: Αθώα η Apple για δυστύχημα που προκλήθηκε από τη χρήση του Face Time

Τι απάντησε το Facebook

Η τοποθέτηση του Facebook στις αποκαλύψεις των New York Times, ήρθε το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου, με το μέσο να διαψεύδει ότι οι συνεργάτιδες εταιρείες έκαναν κατάχρηση των δεδομένων των χρηστών.

«Οι συνεργάτες του Facebook δεν μπορούν να αγνοήσουν τις ρυθμίσεις προστασίας απορρήτου των χρηστών και είναι λάθος να ισχυρίζεται κανείς ότι μπορούν να το κάνουν», δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος Προστασίας του Απορρήτου και Ιδιωτικότητας.

Και συμπλήρωσε πως κανένας από τους συνεργάτες του Facebook δεν παραβίασε τη Συμφωνία Συγκατάθεσης του 2011, η οποία υπογράφηκε μεταξύ του social μέσου και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, και ανέφερε ρητά ότι θα χρειαζόταν η συγκατάθεση των χρηστών για να κοινοποιηθούν οποιαδήποτε στοιχεία τους σε τρίτες εταιρείες.