Facebook: Διέρρευσαν αδημοσίευτες φωτογραφίες 6,8 εκατ. χρηστών

Facebook: Διέρρευσαν αδημοσίευτες φωτογραφίες 6,8 εκατ. χρηστών
ired.gr

Άλλο ένα χτύπημα δέχτηκε η αξιοπιστία του Facebook, καθώς η εταιρεία ομολόγησε πως λόγω ενός σφάλματος λογισμικού, οι προγραμματιστές εφαρμογών απέκτησαν πρόσβαση σε φωτογραφίες χρηστών, οι οποίες είχαν “ανέβει” αρχικά στο social δίκτυο, αλλά τελικά δεν αναρτήθηκαν.  

Διαβάστε επίσης: Emails 13 ετών έχασε το Υπουργείο Εξωτερικών λόγω έλλειψης backup!

Συγκεκριμένα, για διάστημα δύο εβδομάδων μέσα στον Δεκέμβριο (13-25 Σεπτεμβρίου), ένα σφάλμα στον τρόπο με τον οποίο το Facebook διένειμε φωτογραφίες σε third party εφαρμογές, έδινε τη δυνατότητα στις εφαρμογές αυτές να δουν τόσο τις φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει οι χρήστες στο προφίλ τους, όσο και σε άλλα σημεία, όπως στα Stories ή στο Marketplace.  

Επιπλέον, το bug «επηρέασε τις φωτογραφίες που οι άνθρωποι φόρτωσαν στο Facebook αλλά επέλεξαν να μην αναρτήσουν», ανέφερε προγραμματιστής της εταιρείας, σε δήλωσή του.

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματιστή, είναι ότι οι μοναδικές εφαρμογές (όπως τα συνεργαζόμενα Tinder και Spotify) που είχαν πρόσβαση στις αδημοσίευτες φωτογραφίες, ήταν αυτές στις οποίες οι χρήστες είχαν ήδη δώσει έγκριση, προηγουμένως, να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες φωτογραφίες τους.  Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το bug οδήγησε σε μεγαλύτερης έκτασης διαρροή.

«Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ενδέχεται να έχει επηρεάσει πάνω από 6,8 εκατομμύρια χρήστες και πάνω από 1.500 εφαρμογές που έχουν δημιουργήσει 876 προγραμματιστές», πρόσθεσε ο προγραμματιστής.

Διαβάστε επίσης: Νέο πρόβλημα σύνδεσης παρουσίασε το Facebook (και στην Ελλάδα)

Το Facebook φρόντισε να απολογηθεί για το νέο “χτύπημα” στις σχέσεις του με τους χρήστες του. «Σύντομα θα δώσουμε εργαλεία στους προγραμματιστές που θα τους επιτρέψουν να προσδιορίσουν ποιοι χρήστες των εφαρμογών τους μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Εργαζόμαστε με τους προγραμματιστές για να σβήσουν τις φωτογραφίες,», είπε ο προγραμματιστής του Facebook.