YouTube: Αφαίρεσε εκατομμύρια κανάλια και videos για ακατάλληλο περιεχόμενο

YouTube: Αφαίρεσε εκατομμύρια κανάλια και videos για ακατάλληλο περιεχόμενο
ired.gr

Στην αφαίρεση περισσότερων των 58 εκατομμυρίων video και 224 εκατομμυρίων σχολίων χρηστών προχώρησε το YouTube στη διάρκεια των τριών προηγούμενων μηνών, καθώς κρίθηκε πως παραβίαζαν τους κανόνες λειτουργίας του.

Διαβάστε επίσης: Netflix: Δοκιμάζει το Instant Replay - Οι πρώτες αντιδράσεις

Η ενέργεια αυτή της video πλατφόρμας εντάσσεται στην… αγωνιώδη προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις πιέσεις που του ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει απειλήσει, με τον τρόπο της, τα media κοινωνικής δικτύωσης πως αν δεν συμμορφωθούν με τις επιταγές της, τότε θα “απαντήσει” με μεγάλα πρόστιμα. Αυτό που ενδιαφέρει, στην ουσία, των ΕΕ είναι να ελέγξει το περιεχόμενο που διακινείται στα μέσα και να αποτρέψει τη διακίνηση ρητορικής μίσους, παιδικής πορνογραφίας, εξτρεμιστικών απόψεων κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, το YouTube αφαίρεσε περίπου 1,67 εκατομμύρια «κανάλια», καθώς και τα 50,2 εκατομμύρια βίντεο που συνδέονταν με τα συγκεκριμένα κανάλια. Σχεδόν το 80% των καναλιών που αφαιρέθηκαν, σχετίζονταν με «ανέβασμα» ανεπιθύμητου περιεχομένου τύπου «spam», το 13% αφορούσαν σε γυμνό περιεχόμενο και το 4,5% στην παιδική ασφάλεια.

Πέρα από τα κανάλια, αφαιρέθηκαν επίσης περίπου 7,8 εκατομμύρια μεμονωμένα video λόγω παραβίασης των πολιτικών του YouTube. Σχετικά με τη διαγραφή των σχολίων, το μέσο έκανε γνωστό ότι κάθε τρίμηνο οι χρήστες του αναρτούν δισεκατομμύρια σχόλια στα video του, ωστόσο δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποσοστό των συνολικών σχολίων που αφαιρέθηκαν ως μη αποδεκτά.

Σημειώνεται πως η αφαίρεση μη αποδεκτού με τις πολιτικές του μέσου περιεχομένου, γίνεται αυτόματα σε αρκετά μεγάλο βαθμό και με τη συμβολή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, ελάχιστοι είναι οι χρήστες που προλαβαίνουν να δουν το επίμαχο video ή σχόλιο.

Παράλληλα, το YouTube ζητά από τους ίδιους τους χρήστες να αναφέρουν κάθε σχόλιο που θεωρούν πως είναι προβληματικό, ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβόρα και μπορεί να αφήσει “πάνω” για περισσότερο χρονικό διάστημα το περιεχόμενο που πρέπει να αφαιρεθεί.  

Διαβάστε επίσης: Instagram Tip: Αποτρέψτε το sharing των Stories σας μέσω μηνυμάτων

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του 2018, η μητρική Google φρόντισε να επανδρώσει σημαντικά το προσωπικό της, με υπαλλήλους οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την παρακολούθηση του περιεχομένου που “ανεβαίνει” και με τα σχόλια των χρηστών, προκειμένου να μικρύνει το χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί από την ανάρτηση μέχρι την αφαίρεση.